Μενού Κλείσιμο

Δεμερτζής-Μπούμπουλης Φίλιππος

• Έτος Γεννήσεως: 1955
• Επάγγελμα: Ναυτιλιακά, Ιδρυτής Μουσείου Μπουμπουλίνας
• Τόπος Καταγωγής: Αθήνα, Αττική, Στερεά Ελλάδα, Ελλάδα
• Τόπος Διαμονής: -

Ο Φίλιππος Δεμερτζής-Μπούμπουλης (1955-2018) γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 1990, εγκαταλείποντας την καριέρα του στη ναυτιλία, εγκαταστάθηκε μόνιμα με την οικογένειά του στο ιστορικό νησί των Σπετσών, όπου και ίδρυσε το Μουσείο της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, αφήνοντας πίσω του σπουδαία παρακαταθήκη.

 Ο Φίλιππος Δεμερτζής-Μπούμπουλης ήταν γόνος δύο οικογενειών που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στα ιστορικά και πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας. Το αρχικό όνομα της οικογενείας του πατέρα του ήταν Μπενάρδος –γνωστό παλαιό Αθηναϊκό όνομα. Κάποιος πρόγονος της οικογενείας, γνωστός ως και Χατζη-Μπενάρδος (λόγω της βάπτισής του στον Ιορδάνη ποταμό) μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους εκδιώχθηκε για πολιτικούς λόγους στη Μικρά Ασία, όπου εγκαταστάθηκε μόνιμα και εργάστηκε ως σιδεράς. Στην τουρκική γλώσσα ο σιδεράς λέγεται δεμερτζής. Οι δε απόγονοί του όταν επέστρεψαν στην Ελλάδα είχαν το όνομα Δεμερτζής. Γόνος αυτής της οικογένειας ήταν ο Κωνσταντίνος Δεμερτζής, καθηγητής του Πανεπιστήμιου Αθηνών και μετέπειτα Πρωθυπουργός πριν από τον Ιωάννη Μεταξά.

Ο πατέρας του Φίλιππου, Χρήστος Δεμερτζής, ανιψιός του Κωνσταντίνου Δεμερτζή, γεννήθηκε το 1909 στην Αθήνα. Μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο, εργάστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος, απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Στην προσωπική του ζωή, παντρεύτηκε την Ευφροσύνη Μπούμπουλη και απέκτησαν δύο παιδιά, τον Φίλιππο και την Όλγα.

Η μητέρα του Φίλιππου, Ευφροσύνη Μπούμπουλη, γεννήθηκε το 1921 στην Αθήνα και ήταν κόρη του Ναυάρχου Νικολάου Μπούμπουλη και της Όλγας Σκληβανιώτη από τη Λαμία. Η Όλγα προερχόταν από οικογένεια πλούσιων γαιοκτημόνων, οι οποίοι έχασαν τις μεγάλες περιουσίες τους με τα γεγονότα του Κιλελέρ. Το σημερινό κτίριο που στεγάζεται η Δημαρχία Λαμίας ήταν το πατρικό των Σκληβανιώτηδων στην πόλη. Ο Νικόλαος Μπούμπουλης ήταν δισέγγονος της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, ηρωίδας της Επανάστασης του 1821, από τον γιο της Νικόλαο. Ο Νικόλαος Δ. Μπούμπουλης παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Σοφία Μαρίνου-Κομνηνού εκ των Κομνηνών του Βυζαντίου. Ο γιος του Νικολάου Μπούμπουλη και της Σοφίας Μαρίνου-Κομνηνού, Γεώργιος, παντρεύτηκε την Ευφροσύνη Διαμιανού το γένος Φιλήτη (Ελλήνων εκ Ρουμανίας) και απέκτησαν εκτός από τον Ναύαρχο Νικόλαο Μπούμπουλη (παππού του βιογραφούμενου) άλλα τρία παιδιά, τον Περικλή, τον Ιωάννη και τον Δημήτριο.

Ο Φίλιππος Δεμερτζής-Μπούμπουλης γεννήθηκε το 1955 στην Αθήνα. Μετά την αποφοίτησή του από το εξατάξιο Γυμνάσιο, αναχώρησε για την Αγγλία όπου σπούδασε Ναυπηγός Αρχιτέκτων και Μηχανολόγος Μηχανικός, με Master στην εξόρυξη των θαλασσίων πετρελαίων. Για ένα μεγάλο διάστημα εργάστηκε ως αρχιμηχανικός σε διεθνή ναυτιλιακή εταιρεία.

Το 1990, εγκατέλειψε την καριέρα του στη ναυτιλία και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στις Σπέτσες, όπου και ίδρυσε το Μουσείο της Μπουμπουλίνας μαζί με τη σύζυγό του. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά το οικονομικό αδιέξοδο που αντιμετώπισαν, στην προσπάθειά τους να σώσουν το αρχοντικό της Μπουμπουλίνας από βέβαιη κατάρρευση –ένα κτίριο 300 ετών, εμβαδού 750 περίπου τετραγωνικών μέτρων και με προϋπολογισμό επισκευής εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών. Από το έτος ίδρυσής του, έχουν ξοδευτεί για την επισκευή του κτιρίου και τη συντήρηση των εκθεμάτων πάνω από €1.500.000, τα οποία προέρχονται κυρίως από τα έσοδα του Μουσείου, αλλά τα τελευταία χρόνια και από κρατικές και ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις, και έχει υποδεχθεί πάνω από 1.200.000 επισκέπτες (εκ των οποίων 400.000 είναι μαθητές) από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Φορέας ιδιωτικού δικαίου, έχει ως πρωταρχικό σκοπό την επισκευή και συντήρηση του αρχοντικού της ηρωίδας στις Σπέτσες, τη λειτουργία του ως μουσείο και πολιτιστικό κέντρο, καθώς και τη διάδοση της ιστορίας της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας.

Πρόκειται για μία αξιέπαινη πρωτοβουλία, το έργο της ζωής του, όπως ο ίδιος την αποκαλούσε, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αύξηση της τουριστικής κίνησης στο νησί των Σπετσών και στη διάσωση της πολιτιστικής και ιστορικής μας κληρονομιάς. Ενημερώνει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο για την ιστορία της Μπουμπουλίνας και την Ελληνική Επανάσταση και συγχρόνως καταφέρνει να εξασφαλίσει στο αρχοντικό έσοδα για την αντιμετώπιση των εξόδων επισκευής.

Στην προσωπική του ζωή, παντρεύτηκε το 1984 τη Linda Barron από την Αγγλία και απέκτησαν τρεις γιους, τον Παύλο (1989), τον Χρήστο (1993) και τον Αλέξιο (1995). Μαζί με τη σύζυγό του και τους τρεις γιους του μοιραζόταν την αγάπη του για το Μουσείο και την ιστορία των προγόνων του.

Ο Φίλιππος Δεμερτζής-Μπούμπουλης απεβίωσε το 2018.