Μενού Κλείσιμο

Δαρακλής Παναγιώτης

Ο Παναγιώτης Δαρακλής (1934-2017) ίδρυσε την Π. Δαρακλής ΑΒΕΕ και δραστηριοποιήθηκε με επιτυχία στον τομέα της ξυλείας και των πλαστικών, επεκτείνοντας με διορατικότητα την επιχείρησή του.

 

Ο Παναγιώτης Δαρακλής γεννήθηκε το 1934 στην Καλλιθέα όπου και μεγάλωσε. Είναι το τρίτο  παιδί του Γιώργου και της Λαμπρινής Δαρακλή.

Απόφοιτος Γυμνασίου παλαιού τύπου, με συνεχή επιμόρφωση, στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα Γερμανικών και αποφοίτησε από το Goethe Institut Athen. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως Έφεδρος Αξιωματικός του Πεζικού στην Πάτρα, τη Σπάρτη και στο ΓΕΣ με τον βαθμό του Έφεδρου Ανθυπολοχαγού.

Το 1955 ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση που πρωτοξεκίνησε το 1934 με το Εμπόριο ξυλείας στην οδό Πολυδεύκους 72, στον Πειραιά. Το 1960 ξεκίνησε μαζί με τον αδερφό του Ιωάννη Δαρακλή βιοτεχνία πλαστικών, στην οδό Δαφνίου και Παπαστράτου στον Πειραιά, το οποίο κατασκεύαζε διάφορα μαλακά πλαστικά προφίλ και πλέον κατασκευάζει λάστιχα για στήριξη και στεγανοποίηση τζαμιών.

Το 1970 πρωτολειτούργησε ξυλουργικό εργοστάσιο στην οδό Πολυδεύκους 59 στον Πειραιά. Το 1981 έγινε η μετεγκατάσταση του ξυλουργικού εργοστασίου στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην οδό Πολυδεύκους 61, στον Πειραιά και το 1985 αγοράζει, μαζί με τη γυναίκα του, βιοτεχνία παραγωγής ξύλινων ναυτιλιακών ειδών. Το 1990 έγινε η μετεγκατάσταση του εργοστασίου των πλαστικών στις τότε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην οδό Πολυδεύκους 61, στον Πειραιά.

Η φιλοσοφία του Παναγιώτη Δαρακλή ήταν πως ο καλός επιχειρηματίας οφείλει να είναι καθημερινά ενήμερος για την πορεία των εργασιών της επιχείρησής του και να την επεκτείνει με διορατικότητα.

Στην προσωπική του ζωή ο Παναγιώτης Δαρακλής παντρεύτηκε την Ελένη Λαντζανάκη, η οποία ασχολείται ακόμα με την οικογενειακή επιχείρηση. Απέκτησαν τον Γιώργο και την Ιωάννα-Λαμπρινή, οι οποίοι απασχολούνται ενεργά στην επιχείρηση.

Ήταν ξυλέμπορος για 61 χρόνια και 41 χρόνια στο Μεταποιητικό κλάδο. Ο Παναγιώτης Δαρακλής είχε αναπτύξει από χρόνια πολυσχιδή κοινωνική δράση. Συμμετείχε σε διάφορους φορείς και συνδέσμους, ως ακολούθως:

  • Από τον Απρίλιο του 1972 εξελέγη στο Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου.
  • Από τον Απρίλιο του 1977 ήταν μέλος του ΔΣ στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Πειραιά (ΕΒΕΠ).
  • Από το 1983 διατέλεσε Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος του ΕΒΕΠ και από το 1985 Πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος του ΕΒΕΠ μέχρι το 2011.
  • Το 2012 εξελέγη ως αριστίνδην μέλος του Εμπορικού τμήματος του ΕΒΕΠ.

Ήταν εκπρόσωπος του ΕΒΕΠ σε διάφορες επιτροπές όπως στο ΙΚΑ Πειραιά, ΔΟΥ Δ΄ Πειραιά, ΔΟΥ Νίκαιας, Νομαρχία Πειραιά, κ.ά. Ήταν, επίσης, 12 χρόνια Πρόεδρος των Ξυλεμπόρων Πειραιώς, Αντιπρόεδρος του Ελληνοουκρανικού Επιμελητηρίου και Μέλος των φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιώς. Συμμετείχε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού.

Ο Παναγιώτης Δαρακλής απεβίωσε στις 6 Αυγούστου του 2017.