Μενού Κλείσιμο

Χριστοδουλόπουλος Νικόλαος

O Νικόλαος Χριστοδουλόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1957. Είναι πτυχιούχος της Ανώτατης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών. Είναι επιχειρηματίας και παράλληλα κτηματίας. Εδώ και τρεις δεκαετίες ασχολείται με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Είναι παντρεμένος με την Ευαγγελία (Βιβή) Ζώγα και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά και δύο εγγόνια.

 

Ο προπάππους του βιογραφούμενου, από την πλευρά της μητέρας του, ονομαζόταν Νικόλαος Αρσενίδης, ήταν κοσμηματοπώλης και ζούσε στην Κωνσταντινούπολη. Το 1881, εγκαταστάθηκε στη Λάρισα αφού προηγουμένως έζησε για ένα διάστημα στα Άγραφα. Στην περιοχή της Λάρισας ο Νικόλαος Αρσενίδης αγόρασε ένα κτήμα περίπου 22.000 στρεμμάτων.  Παντρεύτηκε την κόρη του Δήμαρχου Λαρίσης Ζαρμάνη. Μετά τον πρόωρο θάνατό της παντρεύτηκε με την Φανή Σκαλιώρα, που μάλλον κατάγονταν από την Ραψάνη. Το ζευγάρι απέκτησε από το γάμο του τέσσερα παιδιά˙ την Κλεοπάτρα, την Αθηνά, την Κατίνα και τον Βασίλη, παππού του βιογραφούμενου. Ο σύζυγος της Κλεοπάτρας, Κώτσος Οικονομίδης, ήταν το 1921 Κοσμήτωρ της Εθνικής Συνελεύσεως.

Ο παππούς του βιογραφούμενου, από την πλευρά της μητέρας του, Βασίλης Αρσενίδης γεννήθηκε το 1875, στην Λάρισα, στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου. Ήταν κτηματίας και ασχολείτο με την αξιοποίηση του αγροκτήματός του. Διετέλεσε αρκετά χρόνια δημοτικός σύμβουλος αλλά και Δήμαρχος Λάρισας την περίοδο 1924-25. Παντρεύτηκε με την Αγγελική Οράτη. Η Αγγελική Οράτη γεννήθηκε το 1893 στην Αίγυπτο και ήταν απόγονος του Μιχαήλ Αναστασίου Οράτη, με καταγωγή από το χωριό Ορά της Κύπρου. Ο τάφος του προγόνου της βρίσκεται στην εκκλησία του Αγίου Λαζάρου, στην Λάρνακα.

Ο Βασίλης και η Αγγελική Αρσενίδη, απέκτησαν από το γάμο τους δύο παιδιά. Τον Νικόλαο και την Φανή, μητέρα του βιογραφούμενου.

Η μητέρα του βιογραφούμενου, Φανή Χριστοδουλοπούλου , το γένος Αρσενίδη, γεννήθηκε το 1928. Η μητέρα της, Αγγελική Αρσενίδη, υπήρξε εκπρόσωπος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στη Λάρισα κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής ενώ ίδρυσε το 1945 την πρώτη ομάδα του Σώματος Ελληνίδων Οδηγών  στην Λάρισα. Στη ίδια οργάνωση δραστηριοποιήθηκε και η  κόρη της Φανή επί πολλά χρόνια.

Η Φανή Αρσενίδη παντρεύτηκε τον Επαμεινώνδα Χριστοδουλόπουλο το 1951. Από το γάμο τους απέκτησαν δύο παιδιά: την Μαρίλια και το βιογραφούμενο Νικόλαο.

Πρόγονος του βιογραφούμενου από την πλευρά του πατέρα του, ήταν ο γιατρός Ιωάννης Αναστασίου Λεονάρδος, που γεννήθηκε στα Αμπελάκια του Κισσάβου και σπούδασε Ιατρική στην Αυστρία. Το 1836, εξέδωσε στην Πέστη, το γεωγραφικό και περιηγητικό βιβλίο με τίτλο «Χωρογραφία της Θεσσαλίας». Όταν επέστρεψε και εγκαταστάθηκε στην Λάρισα, πάντρεψε την κόρη του Μαριγώ με τον Λαρισαίο έμπορο Γεώργιο Φαρμακίδη.  Ο γιος του Γεωργίου, συμβολαιογράφος της Λάρισας Επαμεινώνδας Φαρμακίδης, κατέγραψε την ιστορία της Λάρισας από τα αρχαία χρόνια έως το 1924. Το εν λόγω βιβλίο εκδόθηκε με τη χρηματοδότηση του Δήμου Λάρισας επί δημαρχίας του Βασιλείου Αρσενίδη. Ο Επαμεινώνδας Φαρμακίδης ήταν ξάδερφος του γνωστού πολιτικού από τη Σάμο, Θεμιστοκλή Σοφούλη. Η προτομή του Επαμεινώνδα Φαρμακίδη βρίσκεται στο πάρκο Αλκαζάρ της Λάρισας.

Η γιαγιά του βιογραφούμενου, από την πλευρά του πατέρα του, κόρη του Επαμεινώνδα Φαρμακίδη, Μαρία γεννήθηκε το 1896.

Ο πατέρας του βιογραφούμενου, Επαμεινώνδας Χριστοδουλόπουλος, γεννήθηκε το 1921 στην Λάρισα. Ο Επαμεινώνδας Χριστοδουλόπουλος είχε άλλα τρία αδέλφια. Ήταν βιολογικό παιδί του Νίκου Αυγουστίνου και της Μαρίας Φαρμακίδου. Ο Νίκος Αυγουστίνος πέθανε το 1926, όταν ο Επαμεινώνδας ήταν πέντε (5) ετών. Η μητέρα του Μαρία, ξαναπαντρεύτηκε και ο νέος της σύζυγος Κωνσταντίνος Χριστοδουλόπουλος, υιοθέτησε τον νεαρό Επαμεινώνδα και έτσι το επίθετό του φέρει σήμερα και ο βιογραφούμενος.

Ο Επαμεινώνδας Χριστοδουλόπουλος ήταν στρατιωτικός-καταδρομέας, απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων. Μετά την κατάληψη της Ελλάδας από τους Γερμανούς κατακτητές, το 1941, διέφυγε στην Μέση Ανατολή, όπου έλαβε μέρος στη μάχη του Ελ Αλαμέιν. Για τις υπηρεσίες του η πατρίδα τον τίμησε με μετάλλια ανδρείας και τον Χρυσούν Σταυρόν. Παραιτήθηκε από τον Ελληνικό Στρατό το 1950 με το βαθμό του ταγματάρχη, και δραστηριοποιήθηκε στην αντιπροσωπεία και το εμπόριο γεωργικών μηχανημάτων και ανταλλακτικών, στην εταιρεία Αυγουστίνος – Χριστοδουλόπουλος Α.Ε με έδρα την Αθήνα. Η εταιρεία αυτή ήταν συνέχεια της εταιρείας Ν. Κάλιος και Χριστοδουλόπουλος, με έδρα τη Λάρισα, στην οποία μετείχε η μητέρα του Μαρία και για την οποία υπάρχουν τουλάχιστον από το 1929 διαφημίσεις στην τοπική εφημερίδα «Ελευθερία της εποχής».

Ο Επαμεινώνδας Χριστοδουλόπουλος ανέλαβε την αντιπροσωπεία των γεωργικών μηχανημάτων, την εμπορία ελαστικών και ανταλλακτικών  καθώς επίσης και την αντιπροσωπεία όλων των προϊόντων της Shell στη Λάρισα. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και την αντιπροσωπεία αυτοκινήτων της εταιρείας Datsun ( μετέπειτα NISSAN ).

Ο βιογραφούμενος, Νικόλαος Χριστοδουλόπουλος, γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1957. Αμέσως μετά, επέστρεψε στην Λάρισα. Φοίτησε σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης. Από το 1967, ασχολήθηκε με το αλπικό σκι και μετείχε σαν αθλητής του τοπικού Ορειβατικού Συλλόγου σε αγώνες, έως το 1974. Το 1975, εισήχθη ένατος στην Ανώτατη Γεωπονική Σχολή Αθηνών. Όταν φοιτούσε στο πέμπτο έτος, το 1981, πέθανε ο πατέρας του και ο ίδιος επέστρεψε στην Λάρισα και ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση. Παράλληλα, ασχολείται και με το οικογενειακό αγρόκτημα.

Από το 1983 μέχρι και σήμερα, ο βιογραφούμενος ασχολείται με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό ξεκινώντας από την τοπική λέσχη της Λάρισας, όπου έχει διατελέσει και Πρόεδρος. Έχει λάβει μέρος σε σειρά αγώνων μοτοσικλέτας και αυτοκινήτου με πολλές διακρίσεις.   Το 1990, ίδρυσε την ΑΡΜΑ Ε.Π.Ε., μια καθετοποιημένη μονάδα πώλησης και συντήρησης αυτοκινήτων, μέλος του επίσημου δικτύου της NISSAN στην Ελλάδα.

Το 1997, ίδρυσε την ARMA RALLY TEAM (ART), μια ομάδα προετοιμασίας και υποστήριξης αγωνιστικών αυτοκινήτων, που παραμένει δραστήρια μέχρι και σήμερα με πολλές διακρίσεις. Το 2002, μαζί με τους υπόλοιπους επίσημους εμπόρους αυτοκινήτων της Λάρισας, δημιούργησαν τον Σύνδεσμο Επισήμων Εμπόρων Καινούριων Αυτοκινήτων νομού Λάρισας (ΣΕΕΚΑΛ), στον οποίο διετέλεσε πρόεδρος.

Το 1983, ο Νικόλαος Χριστοδουλόπουλος παντρεύτηκε  με την Ευαγγελία (Βιβή) Ζώγα, με καταγωγή από την Σμύρνη και από το Μοναστήρι. Η Ευαγγελία Ζώγα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1958 και είναι κόρη του Πάρη – Ευαγγέλου Ζώγα, δικηγόρου εκ Θεσσαλονίκης, πρώην Προέδρου του Συλλόγου Μοναστηριωτών «Η Καρτερία» και της Αικατερίνης (Καίτης) Ζώγα, κόρης του εκ Θεσσαλονίκης δημοσιογράφου Βασίλη Βεκιάρη.

Το ζευγάρι απέκτησε από το γάμο του δύο παιδιά: τον Επαμεινώνδα και την Κατερίνα.

Ο Επαμεινώνδας Χριστοδουλόπουλος γεννήθηκε το 1985. Είναι πτυχιούχος Μηχανολόγος Μηχανικός του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Αρχικά, εργάστηκε στην οικογενειακή επιχείρηση και από τον Οκτώβριο του 2010 εργάζεται στη Γερμανία, ως μηχανολόγος μηχανικός.

Η Κατερίνα Χριστοδουλοπούλου, γεννήθηκε το 1986, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Ρεθύμνου και το 2010 πήγε στην Αγγλία για μεταπτυχιακές σπουδές, τις οποίες και ολοκλήρωσε. Το 2016 παντρεύτηκε τον Διδάκτορα μηχανολόγο μηχανικό Αντώνη Μιχαηλίδη, με καταγωγή από το Ρέθυμνο της Κρήτης και απέκτησαν 2 παιδιά, τον Λεωνίδα και τον Αλέξανδρο. Σήμερα ζουν και εργάζονται στην Αγγλία.