Μενού Κλείσιμο

Χριστοδουλάκης Ανταλκίδας

Απ’ όπου και αν κοιτάξει κανείς τις ρίζες του Ανταλκίδα Χριστοδουλάκη, θα διαπιστώσει πως όλες έλκονται από τη νήσο της Κρήτης και συγκεκριμένα από δύο χωριά του νομού Ρεθύμνου· από τα Λευκόγεια και τον Πλάτανο. Ο ίδιος γεννήθηκε το 1961 στο Ηράκλειο και από μικρή ηλικία ξεκίνησε να εργάζεται στο βιβλιοπωλείο-τυπογραφείο «Αβραάμ» κοντά στον πατέρα του. Όταν ανέλαβε εξ ολοκλήρου τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης, την αναβάθμισε και την εξόπλισε με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα, δείχνοντας μεγάλο ενδιαφέρον κυρίως στον εμπορικό τομέα και στη διακίνηση των εφημερίδων και των περιοδικών. Σήμερα, η οικογενειακή επιχείρηση λειτουργεί το «κλασικό» για την περιοχή του νότου, αλλά πάντα απόλυτα ενημερωμένο σε προϊόντα Βιβλιοχαρτοπωλείο, συν το σύγχρονο Πρακτορείο Τύπου και το Τυπογραφείο-Βιβλιοδετείο με υπερσύγχρονα μηχανήματα που έχει αναλάβει η νεαρή Ζαφειρία (Ζέφη), συνεχίζοντας την πλούσια οικογενειακή παράδοση με το βλέμμα στο μέλλον.

Ο παππούς του βιογραφούμενου, Κωνσταντίνος Χριστοδουλάκης, γεννήθηκε το 1888 περίπου. Ήρθε από τα Λευκόγεια στις Μοίρες, όπου ασχολήθηκε με το Γενικό Εμπόριο της εποχής, ενώ κάποια στιγμή άνοιξε μαγειρείο. Παράλληλα, δραστηριοποιείτο και στις αγροτικές εργασίες. Παντρεύτηκε τη Μαρία Καμπουράκη, με την οποία απέκτησαν εννέα παιδιά· τον Φανούριο, τον Νίκο, τον Ηλία, τον Ανταλκίδα, την Ελένη, την Ασπασία, την Αικατερίνη και την Ειρήνη.

Ο Φανούριος, ο πατέρας του βιογραφούμενου, γεννήθηκε το 1925. Μόλις ολοκλήρωσε το Δημοτικό, ασχολήθηκε με τα αγροτικά ώστε να βοηθήσει την οικογένειά του. Αργότερα, έπιασε δουλειά στο βιβλιοπωλείο και καλλιτεχνικό τυπογραφείο του Αβραάμ Κυπράκη. Αφού έμαθε την τέχνη του τυπογράφου, πήγε στην Αθήνα, όπου και εργαζόταν το πρωί σε τυπογραφείο και το βράδυ στο θέατρο «Καλουτά» για να βγάζει τα έξοδά του. Επιστρέφοντας στην Κρήτη, το 1953 παντρεύτηκε την κόρη του πρώην εργοδότη του καθώς εκείνος είδε πως επρόκειτο για έναν προκομμένο και άξιο άνθρωπο και έτσι του έδωσε τη θυγατέρα του, Ζαφειρία Κυπράκη. Ο Φανούριος, λοιπόν, ανέλαβε την επιχείρηση του πεθερού του.

Ο παππούς Αβραάμ γεννήθηκε το 1885 στον Πλάτανο Μεσσαράς. Από μικρός έμαθε την τέχνη του τυπογράφου στην Αίγυπτο, όπου βρέθηκε εκεί ως ναυαγός από ένα πλοιάριο που βυθίστηκε σε ηλικία 25 ετών περίπου. Στην Αλεξάνδρεια, όπου ανθούσε η ελληνική παροικία και μετά στο Χαρτούμ, στην Ιεραποστολική Εκκλησία, διδάχθηκε την τεχνική της Βιβλιοδεσίας και της Τυπογραφίας. Έχοντας κατακτήσει πολύτιμες γνώσεις, αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να οργανώσει βιβλιοδετείο-τυπογραφείο στην Αθήνα. Όμως, μια πυρκαγιά που ξέσπασε κοντά στο κατάστημά του κατέστρεψε ολοσχερώς την επιχείρησή του. Έτσι ο παππούς Αβραάμ αναγκάστηκε να επιστρέψει στη γενέτειρά του και να ασχοληθεί με τη γεωργία. Σύντομα, όμως, επιχείρησε ένα νέο ξεκίνημα αυτή τη φορά στην πόλη του Ηρακλείου, στον Αραστά, τη σημερινή οδό Αργυράκη. Με τη γιαγιά Μαλαματένια Σπιθάκη από τα Πιτσίδια απέκτησαν μια κόρη, τη Ζαφειρία.

Οι γονείς του βιογραφούμενου απέκτησαν οκτώ παιδιά. Το πρώτο παιδί, η Μαρία, γεννήθηκε το 1956 και είναι φαρμακοποιός. Παντρεύτηκε τον Μανώλη Αθουσάκη, ο οποίος απεβίωσε το 2012 και μαζί απέκτησαν τρία παιδιά. Ο Αβραάμ γεννήθηκε το 1957, είναι επιχειρηματίας, έγγαμος και πατέρας τεσσάρων παιδιών. Η Παρασκευή γεννήθηκε το 1959. Διατηρεί βιβλιοπωλείο στα Μάταλα και από τον γάμο της έχει αποκτήσει μια κόρη. Η Μαλαματένια γεννήθηκε το 1964. Έχει δικό της βιβλιοπωλείο στο Τυμπάκι, είναι παντρεμένη με τον Ιωάννη Μαρκάκη και έχει δύο παιδιά. Η Νίκη γεννήθηκε το 1966 και είναι επιχειρηματίας στα Μάταλα. Είναι παντρεμένη με τον Παναγιώτη Τζαβολάκη και έχουν αποκτήσει μία κόρη. Η Ειρήνη γεννήθηκε το 1968, έχει παντρευτεί τον Κωνσταντίνο Φασουλάκη και από τον γάμο τους έχουν φέρει στον κόσμο ένα παιδί. Ο Κωνσταντίνος γεννήθηκε το 1971. Είναι επιχειρηματίας στα Μάταλα, παντρεμένος με τη Λίντα, καταγόμενη από την Ιταλία και πατέρας δύο παιδιών.

Ο βιογραφούμενος, Ανταλκίδας Χριστοδουλάκης, γεννήθηκε το 1961. Έλαβε το όνομα του θείου του (αδερφού του πατέρα του), καθώς εκείνος είχε πνιγεί σε ηλικία 24 ετών στη θάλασσα. Έτσι, ο πατέρας του αποφάσισε να δώσει το όνομά του στον γιο του, ο οποίος γεννήθηκε ένα μήνα μετά τον πνιγμό του αδερφού του. Μόλις ολοκλήρωσε το Δημοτικό, ξεκίνησε κατευθείαν να εργάζεται στο τυπογραφείο και βιβλιοπωλείο κοντά στον πατέρα του. Αργότερα, δραστηριοποιήθηκε στο εμπόριο ειδών βιβλιοπωλείου, χαρτικών ειδών κλπ. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία το 1981, στις Ειδικές Δυνάμεις. Απολύθηκε το 1982 και την αμέσως επόμενη χρονιά άρχισε να εξελίσσει την ήδη υπάρχουσα επιχείρηση του πατέρα του. Άρχισε να κάνει πιο σύγχρονο το βιβλιοπωλείο, προχωρώντας και σε άλλα είδη. Προμηθεύτηκε πιο σύγχρονα μηχανήματα τυπογραφείου. Ο Ανταλκίδας έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον κυρίως στον εμπορικό τομέα και στη διακίνηση των εφημερίδων και των περιοδικών, με αποτέλεσμα να παραμεληθούν οι άλλες δραστηριότητες. Έτσι το 1984 σταμάτησε τελείως η λειτουργία τους και τα στοιχεία, τα πιεστήρια και η κοπτική μηχανή, που δεκαετίες εξυπηρέτησαν τις Μοίρες και ολόκληρη την περιοχή, πουλήθηκαν και το κατάστημα συνέχισε μόνο με το εμπόριο. Όμως αυτό αποδείχθηκε μεγάλο λάθος και αναγκαστικά από το 1990 το τυπογραφείο και το βιβλιοπωλείο αναδιοργανώθηκαν με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, σε συνεργασία με υπολογιστές, φωτομεταφόριο και πιεστήριο OFFSET μάρκας GDO σε ένα ευρύχωρο εργαστήριο. Το 1995 αναδιοργανώθηκε επίσης το πρακτορείο εφημερίδων και περιοδικών στις Μοίρες, που λειτουργεί και ως πρακτορείο Τύπου για ολόκληρη τη Μεσσαρά. Το βιβλιοπωλείο και τυπογραφείο, σήμερα, στεγάζονται σε χώρο 600 τμ. Στην οικογενειακή επιχείρηση απασχολούνται 11 άτομα. Ο βιογραφούμενος, εκτός των άλλων, υπήρξε εκλεγμένο μέλος του εμπορικού επιμελητηρίου Ηρακλείου για τέσσερα χρόνια.

Στην προσωπική του ζωή, ο Ανταλκίδας παντρεύτηκε το 1984 με τη Μαρία Κλίνη, με καταγωγή από το Ηράκλειο της Κρήτης και απέκτησαν δύο παιδιά. Η Ζαφειρία γεννήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 1984. Σπούδασε Πληροφορική στο ΤΕΙ Ηρακλείου και συνέχισε τις σπουδές της στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και το Μάνατζμεντ στο Nottingham Trend University. Είναι παντρεμένη με τον Βασίλη Φουστιέρη και τον Ιανουάριο του 2020 απέκτησαν δύο παιδιά, τον Λεωνίδα και τη Βαλέρια. Το 2011 η Ζαφειρία με τον σύζυγό της Βασίλη ανέλαβαν τα ηνία του τυπογραφείου, αναπτύσσοντας και εξελίσσοντάς το με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Το 2015, θέλοντας να συνεχίσει την παράδοση και την ανάπτυξη του βιβλιοπωλείου, η Ζαφειρία θα αγοράσει και θα ανακάμψει πλήρως ένα νέο βιβλιοπωλείο (πρώην Κουναλάκη) στο κέντρο του Ηρακλείου, στην οδό Έβανς 83. Ως γνήσιοι συνεχιστές της παράδοσης, το 2019 έγινε η μεταφορά και ο εκσυγχρονισμός του τυπογραφείου σε μία μεγάλη μονάδα στην Εθνική οδό Ηρακλείου-Μοιρών, σε ένα ακίνητο 1.000τμ.

Το δεύτερο παιδί του ζευγαριού είναι η Ευαγγελία, η οποία γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1990. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών. Είναι παντρεμένη με τον Φραντσέσκο Ντουζίνι και έκτοτε συνεχίζει την καριέρα της στην Ιταλία.