Μενού Κλείσιμο

Χατζημηνάς Χριστιανός

Ο Χριστιανός Χατζημηνάς γεννήθηκε το 1960 στο Ζαΐρ, σημερινή Δημοκρατία του Κονγκό, αλλά σε μικρή ηλικία ήλθε στην Ελλάδα. Σπούδασε στην Αμερική και ολοκλήρωσε την κατάρτισή του αποκτώντας μεταπτυχιακό τίτλο στα Οικονομικά και διακρίθηκε για τις εξαιρετικές του επιδόσεις. Εργάστηκε σε μεγάλες εταιρείες στην Αμερική και στην Ευρώπη ιδρύοντας παράλληλα και δική του επιχείρηση στη Νέα Υόρκη. Το 1989 επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου έχοντας πολυετή πείρα ίδρυσε την «ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ», η οποία εξελίχθηκε στον Όμιλο EFA GROUP.

Ο παππούς του, Καλγάκης Αλέξανδρος με καταγωγή από την Κρήτη και γεννημένος το 1880 ήταν δικηγόρος. Σε νεαρή ηλικία φεύγει από τη γενέτειρά του και πηγαίνει στην Αίγυπτο, για να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσής του και ασκεί το επάγγελμά του. Παντρεύτηκε τη Μαρία Συμεωνίδη και μαζί απέκτησαν ένα παιδί, τον Γιώργο. Μετά από κάποιο διάστημα, η σύζυγός του ξαναπαντρεύεται τον Γεώργιο Χατζημηνά, ο οποίος βρισκόταν εκεί από το 1915, εργαζόμενος στη διώρυγα του Σουέζ και μαζί του απέκτησε ακόμη ένα γιο, τον Μιχάλη.

Η Μαρία Συμεωνίδη είχε γεννηθεί στην Αίγυπτο το 1896 και ήταν γυναίκα μορφωμένη και καλλιεργημένη. Οι σχέσεις της με τα παιδιά της ήταν πολύ τρυφερές και η ίδια φρόντιζε πάντα να τα στηρίζει. Ο Γεώργιος Χατζημηνάς είχε γεννηθεί στην Κύπρο το 1871 και ήταν μηχανικός πλοίων. Το 1937 η οικογένεια έφυγε από την Αίγυπτο και μεταφέρθηκε στην Κύπρο, στη Λεμεσό και αργότερα στην Αθήνα, όπου βρισκόταν η μία από τις δύο αδελφές του. Ήταν άνθρωπος δραστήριος και αγαπητός στους γύρω του, ενώ είχε διακριθεί ως αθλητής στη δισκοβολία και σε αγώνες δρόμου. Πέθανε σε ηλικία 82 ετών.

Ο Γεώργιος Χατζημηνάς, μεγαλύτερος γιος και πατέρας του Χριστιανού Χατζημηνά, γεννήθηκε το 1917 στο Κάιρο της Αιγύπτου. Τελείωσε το γαλλικό σχολείο και μιλούσε πέντε γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά, ελληνικά, αραβικά και σουαχίλι. Όταν αποφοίτησε, ακολούθησε την υπόλοιπη οικογένεια στην Κύπρο, όπου εργάστηκε σε κυπριακή τράπεζα. Το 1952 έφυγε για το Βελγικό Κονγκό (Ζαΐρ) μαζί με άλλους Κυπρίους, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στο εμπόριο. Αρχικά ασχολήθηκε με το εμπόριο καφέ.

Αναπτύσσει τις δραστηριότητές του και καταφέρνει να αποκτήσει μία μεγάλη περιουσία μέχρι το 1964, οπότε χάνει την περιουσία του εξαιτίας των τοπικών εξεγέρσεων των ντόπιων ενάντια στους Ευρωπαίους άποικους και των εθνικοποιήσεων που πραγματοποίησαν οι κυβερνήσεις.

Αναγκάζεται λοιπόν, να εγκαταλείψει προσωρινά το Ζαΐρ και επιστρέφει στην Ελλάδα με την οικογένειά του, αφήνοντας τα παιδιά στη μητέρα του, ώστε να μεγαλώσουν στην πατρίδα τους, ενώ ο ίδιος επέστρεψε στο Ζαΐρ, για να ξαναρχίσει από την αρχή. Μέσα σε λίγα χρόνια κατορθώνει να δημιουργήσει πάλι μια αξιόλογη περιουσία, εργοστάσιο καφέ, ακίνητα κ.ά. Δέκα χρόνια μετά, το 1974, χάνει ξανά την περιουσία του από τις εθνικοποιήσεις που έγιναν κι έτσι επιστρέφει στην Ελλάδα και δραστηριοποιείται στον τουριστικό χώρο. Έμεινε μόνο δύο χρόνια και επέστρεψε στο Ζαΐρ, όπου του επεστράφη ένα μέρος της περιουσίας του και ξεκινά πάλι την προσπάθεια. Καταφέρνει να ορθοποδήσει και από εκεί να βοηθά τα παιδιά του να μεγαλώσουν σωστά και να σπουδάσουν.

Το 1954 παντρεύτηκε τη Marguerite Bosch από το Βέλγιο. Η σύζυγός του γεννήθηκε το 1935 στο Βέλγιο, όπως και οι γονείς της, Jean και Mariette, αλλά η οικογένειά της είχε γερμανικές ρίζες. Από μικρή βρέθηκε στο Ζαΐρ με την οικογένειά της λόγω του επαγγέλματος του πατέρα της, ο οποίος ήταν στρατιωτικός, Διοικητής Επαρχίας στο Ζαΐρ. Εκεί τελείωσε Γαλλική Σχολή και παντρεύτηκε τον Γεώργιο Χατζημηνά. Άνθρωπος καλλιεργημένος και δημιουργικός, αφοσιωμένη στην οικογένειά της. Ήταν κοινωνική και δραστήρια διατηρώντας άριστες επαφές με το οικείο περιβάλλον. Απεβίωσε στο Βέλγιο το 2004 στην ηλικία των 70 ετών, ενώ ο Γεώργιος απεβίωσε 10 χρόνια αργότερα, σε ηλικία 97 ετών.

Από το γάμο τους απέκτησαν τρία παιδιά, τη Ρεγγίνα, την Πατρίτσια και τον Χριστιανό (Christian).

Ο Χριστιανός Χατζημηνάς γεννήθηκε στις 3 Σεπτέμβρη 1960 στο Ζαΐρ μέσα στη ζούγκλα, σ’ έναν χριστιανικό καταυλισμό καλογραιών. Σε μικρή ηλικία φτάνει στην Ελλάδα και ολοκληρώνει τη μέση εκπαίδευση σε διάφορα επιλεγμένα σχολεία. Στη συνέχεια φεύγει στην Αμερική, στη Νέα Υόρκη, όπου σπουδάζει στο Columbia University στο Manhattan, ολοκληρώνοντας τις σπουδές του με Batchelor στα Οικονομικά. Υπήρξε άριστος φοιτητής. Αποφοιτά σε τρία (αντί τέσσερα) χρόνια με άριστα και συνεχίζει την επιστημονική του κατάρτιση κάνοντας ΜΒΑ στο Wharton Business School of Pensylvania, ενώ ήταν μόλις 21 ετών. Έγινε δεκτός χάρη στις εξαιρετικές επιδόσεις του, καθώς ήταν κάτι πολύ δύσκολο, αφού χρειαζόταν και εμπειρία εκτός από τις γνώσεις. Το αντικείμενο των μεταπτυχιακών του σπουδών ήταν “International Business and Finance”

Παράλληλα με τις σπουδές του, εργαζόταν ασκώντας διάφορα επαγγέλματα, αλλά κυρίως εργάστηκε σε ερευνητικό κέντρο του Πανεπιστημίου, εκπονώντας έρευνες σχετικές με τις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα.

Στο διάστημα αυτό συγγράφει και ένα βιβλίο υπό τον τίτλο “Labor climate in Greece”, το οποίο δημοσιεύεται από το Ινστιτούτο ερευνών. Το βιβλίο αναφερόταν στις σχέσεις μεταξύ εργοδοτών και συνδικάτων και γενικότερα στις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα.

Μετά το πέρας των σπουδών του αρχίζει να εργάζεται στη Νέα Υόρκη στην εταιρεία “PHIBRO (Philip Brothers)”, η οποία κατείχε την πρώτη θέση στην εμπορία πρώτων υλών (ζάχαρη, μέταλλα, πετρέλαιο). Παραμένει στην εταιρεία για τέσσερα χρόνια, εκ των οποίων τα περισσότερα μεταταγμένος στο Λονδίνο, όπου αποκόμισε πολύτιμες εμπειρίες για την επαγγελματική του πορεία. Στο Λονδίνο έμεινε μέχρι το 1987, αρχικά ως απλός υπάλληλος και σε σύντομο χρονικό διάστημα ως Διαχειριστής του εμπορίου κακάο σε όλο τον κόσμο.

Το 1987 επιστρέφει στη Νέα Υόρκη και αποφασίζει μαζί με άλλους δύο Έλληνες να δραστηριοποιηθεί δημιουργώντας προσωπική επιχείρηση η οποία, διαθέτοντας επιστημονικό προσωπικό προσφέρει τις υπηρεσίες της συμβουλεύοντας μεγάλες εταιρείες σε επενδυτικά, τεχνολογικά, τεχνικά και εμπορικά θέματα.

Δύο χρόνια αργότερα αποφασίζει να επιστρέψει στην Ελλάδα και να ενεργοποιηθεί, μόνος του πια, στον ίδιο χώρο. Ιδρύει την εταιρεία «ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ» με αντικείμενο την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε επενδυτικά και αντισταθμιστικά προγράμματα.

Το 1997 ίδρυσε τη ΤΗΕΟΝ SENSORS (www.theon.com), που αποτελεί σήμερα τη μοναδική Ελληνική εταιρεία σχεδίασης και παραγωγής ηλεκτρο-οπτικών οργάνων night vision, thermal και swir με εφαρμογές στην άμυνα και την ασφάλεια. Με έδρα και εργοστάσιο στο Κορωπί, γραφεία στη Γερμανία (Κέμπεν), στις ΗΠΑ (Άρλινγκτον), στο Άμπου Ντάμπι, στο Ριάντ και στη Σιγκαπούρη και γραμμή συμπαραγωγής στη Μέση και Άπω Ανατολή, η εταιρεία έχει προχωρήσει σε συμβάσεις με περισσότερες από 55 χώρες ανά τον κόσμο, έχοντας καθιερωθεί ως μία από τις πρώτες εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο στην αγορά συστημάτων νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης.

Σήμερα, ο Χριστιανός Χατζημηνάς είναι Πρόεδρος του EFA GROUP, κορυφαίου παρόχου υπηρεσιών και κατασκευαστικού ομίλου εταιρειών, με περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας στις παγκόσμιες αγορές της Αεροδιαστημικής, Άμυνας, Υψηλής Τεχνολογίας και Ασφάλειας. Εκτός από τη ΤΗΕΟΝ SENSORS, ο Όμιλος αποτελείται από διεθνείς εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, όπως η EFA VENTURES (www.efaventures.com), η SCYTALYS (www.scytalys.com) και η ES SYSTEMS (www.esenssys.com). Οι δραστηριότητες του EFA GROUP ενισχύονται από την epicos.com, τη μοναδική διεθνώς Β2Β διαδικτυακή πύλη για το χώρο των βιομηχανιών Αεροδιαστημικής και Άμυνας.

Ο Χριστιανός Χατζημηνάς είναι επίσης Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (www.eene.gr) και Επικεφαλής της ΕΕΝΕ lntemational, καθώς και ιδρυτής και επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Wharton της Ελλάδας.

Ο Χριστιανός Χατζημηνάς παντρεύτηκε την Κλαίρη Τζαλουχίδου, η οποία έχει τελειώσει τη Νομική Σχολή του Παντείου Πανεπιστημίου και είναι και ζωγράφος. Έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, τον Γιώργο το 1999 και τον Μάρκο το 2002. Μετέπειτα παντρεύτηκε την αρχιτέκτονα Αλεξάνδρα Προκάκη με την οποία απέκτησε τον τρίτο του γιο, Αλέξανδρο.

Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με τη σύγχρονη αρχαιολογία και προτιμά να διαβάζει για συναφή θέματα, παρακολουθώντας τα επιστημονικά πορίσματα και τις νέες ανακαλύψεις πολιτισμών.

Θεωρεί πως η Ελλάδα χρειάζεται το επιστημονικό πνεύμα και την εμπειρία των Ελλήνων του εξωτερικού, για να έλθει πιο κοντά στα διεθνή δεδομένα και πρότυπα.