Μενού Κλείσιμο

Χαβιαροπούλου Στέλλα

Η Στέλλα Χαβιαροπούλου είναι μια «εκφράστρια-δημιουργός μέσω χρωμάτων και στίχων» που συναντάται και με το ψευδώνυμο «Τηθύς ART» ή “Stella CaviART”. Το moto της είναι “Per aspera ad’ astra” δηλαδή «Μέσα από τις δυσκολίες στ’ αστέρια». Είναι μητέρα δύο κοριτσιών. Ζει κι εργάζεται μόνιμα στη Θεσσαλονίκη, αλλά η ψυχή της ανήκει στον Κόσμο.

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1959, μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε στην California (U.S.Α), μα η ψυχή της αγκαλιάζει τους ανθρώπους ανεξαρτήτου χρώματος, θρησκείας ή εθνότητας. Ζωγραφίζει και γράφει από παιδί, μαγεμένη από την αύρα και τα χρώματα του Βοσπόρου και της Ίμβρου.

Ζωγραφίζει κι εμπνέεται από τη Μεσόγειο, τον Μικρόκοσμο, τον έρωτα, αλλά πραγματοποιεί και επιμελείται και διοργανώσεις-εκθέσεις εικαστικές και τουριστικές, που συχνά εμπεριέχουν κι άλλες μορφές Τέχνης, για τη φιλία και την ειρήνη μεταξύ των λαών και τον καλλιτεχνικό τουρισμό. Τα τελευταία χρόνια ζωγραφίζει συμβολικά έργα με PROJECT: “ MY CAVIAR WORLD”, εμπνευσμένη από την έννοια του ονόματός της και θεωρώντας το χαβιάρι βάση κάποιων κατώτερων μορφών ζωής που πλαισιώνουν εκείνη του ανθρώπου και της εξελικτικής του πορείας στον χρόνο, ως ανώτερου οργανισμού με ανθρώπινα επιτεύγματα στη Ζωή. Ζωγραφίζει συχνά στο ανθρώπινο σώμα (ημιμόνιμο Body-painting) και σε παπούτσια, αντικείμενα, τοίχους.

Το πρώτο της βραβείο το έλαβε από τις μαθητικές κοινότητες του 9ου Λυκείου Θεσσαλονίκης. Το δεύτερο, ως τελειόφοιτη σε Λύκειο των ΗΠΑ, της χάρισε μια υποτροφία για την Σχολή Καλών Τεχνών στο Σαν Φρανσίσκο που ωστόσο δεν ολοκλήρωσε.

Μιλά την Αγγλική και Τουρκική γλώσσα και κατέχει Δίπλωμα Λυκείου των Η.Π.Α (San Jose, California U.S.A, 1977). Επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου στη συνέχεια έλαβε Πτυχίο Νηπιαγωγού (1981), Θεολόγου (2008) και Ιδιαιτέρας Γραμματέως (Didacta, Thessaloniki, 1979). Εργάστηκε επί 25 χρόνια σε Δημόσια Νηπιαγωγεία της Χώρας. Εργαζόμενη πάντα σκληρά στη ζωή της, είναι αισιόδοξη, ιδεολόγος, δημιουργική και παραγωγική με την πεποίθηση πως μαζί κινούμε θετικά τον κόσμο.

Έχει οργανώσει 70 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα με θέμα την ποίηση και τη ζωγραφική και έχει συμμετάσχει σε πάνω από 200 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Έχει διδάξει ατομικά και ομαδικά μαθήματα σε ιδρύματα και δημόσια σχολεία, ιδιωτικά σε παιδιά και ενήλικες καθώς και στο Α.Π.Θ., στους φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου εργάστηκε το διάστημα 2001-2003.

Από το 2012 ασχολείται με πάθος στη Διοργάνωση-Επιμέλεια Ομαδικών-Διεθνών Εκθέσεων Τέχνης σε επιλεγμένους χώρους. Στόχοι της η προβολή Ελλήνων καλλιτεχνών στο Εξωτερικό και η δημιουργία Πολιτιστικών δεσμών όπου μπορεί!

Έργα της βρίσκονται σε Πρεσβείες, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, σε Δήμους, Σχολεία και σε ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα, Τουρκία, Αυστραλία, Η.Π.Α, Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Ιταλία.

Ποιήματά της βρίσκονται σε Ποιητικές Ομαδικές Συλλογές, όπως του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος. Έχει εκδώσει την πρώτη της Ποιητική Συλλογή το 2019, «ΜΕΤΑΞΥ ΓΗΣ ΚΑΙ ΟΥΡΑΝΟΥ». Έχει βραβευτεί ως η μόνη Ελληνίδα Ποιήτρια στο Ποιητικό Συμπόσιο της Σαμψούντας (2015), ενώ ποιήματά της φιλοξενήθηκαν σε λογοτεχνικά Περιοδικά στην Ελλάδα και την Τουρκία και στο Διαδικτυακό Διεθνές Περιοδικό, το οποίο πλέον εκπροσωπεί και επίσημα στις Η.Π.Α.

Είναι μέλος Καλλιτεχνικών Εργαστηρίων και αρκετών διαδικτυακών ομάδων και καλλιτεχνικών Συλλόγων, καθώς και της Χ.Α.Ν.Θ. ως εθελοντικό μέλος. Είναι Συν-ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Τεχνών Ελλάδος. Είναι ενεργό μέλος του Συλλόγου Ζωγράφων Θεσσαλονίκης & Βορείου Ελλάδος. Είναι Πολιτιστική Εκπρόσωπος Θεσσαλονίκης του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος και αποκλειστική Αντιπρόσωπος του Περιοδικού ARCHLove Magazine, U.S.A.

Η δημιουργική γραφή είναι γι’ αυτήν η ζωντανή της συντροφιά σε καθημερινή βάση, σώζοντάς την κυριολεκτικά από τις δυσκολίες και τις άσχημες δοκιμασίες της ζωής που έχει βιώσει. Οι συλλογές της σε βιβλία ποικίλης ύλης, σε παρουσιάσεις και ποιητικές βραδιές είναι άπειρες και αγαπημένες. Συχνά στις Διεθνείς Ομαδικές Διοργανώσεις που επιμελείται η ίδια, ενώνει τις Τέχνες της Ζωγραφικής, της Μουσικής και της Ποίησης μεταξύ ξένων και Ελλήνων δημιουργών, ανοίγοντας φωτεινούς ορίζοντες σε όλους.

Στόχοι της είναι η ανάδειξη του Πολιτισμού και των ιδεωδών της Ελληνικής μας κληρονομιάς παντού.