Μενού Κλείσιμο

Χαβιάρας Σταύρος

• Έτος Γεννήσεως: 1946
• Επάγγελμα: Επιχειρηματίας
• Τόπος Καταγωγής: Χίος, Ελλάδα
• Τόπος Διαμονής: Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Ο Σταύρος Χαβιάρας γεννήθηκε στον Δαφνώνα της Χίου το 1946. Από μικρός μπήκε στα βάσανα της ζωής, αφού στα 12 του χρόνια δούλευε ήδη σε οικοδομές και στα 16 του έγινε ναυτικός. Μετά τον γάμο του με την Παρασκευή Κουτσουνάδη μετανάστευσε στην Αμερική, όπου λίγα χρόνια μετά άνοιξε τη δική του κατασκευαστική εταιρεία, την Proton Restoration, η οποία λειτουργεί ως σήμερα, ενώ δραστηριοποιήθηκε με επιτυχία και στον τομέα του Real Estate με την εξίσου επιτυχημένη εταιρεία του Dafni ManagementReal Estate. Είναι μέλος του συλλόγου «Δαφνουσίων Αμερικής», στον οποίον έχει διατελέσει πρόεδρος, μέλος του Δ.Σ της κοινότητας «Κοίμηση της Θεοτόκου» και μέλος της Χιακής Ομοσπονδίας, στην οποία έχει χρηματίσει πρόεδρος και αντιπρόεδρος, ενώ είναι Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου από το 2013. Έχει τρεις κόρες, την Ιωάννα, την Κυριακή και τη Θεοδώρα, οι οποίες του χάρισαν τα λατρεμένα του εγγόνια, και στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με την κηπουρική και τη μελισσοκομία. Του αρέσουν πολύ τα ταξίδια και δεν παραλείπει να επισκέπτεται το νησί του, τη Χίο, και τον αγαπημένο του Δαφνώνα.

Η οικογένεια του βιογραφούμενου έχει τις ρίζες της στο πανέμορφο νησί της Χίου. Ο παππούς του από τη μεριά του πατέρα του, Σταύρος Χαβιάρας, γεννήθηκε στο χωριό Δαφνώνας, έναν γραφικό οικισμό σκαρφαλωμένο στις πλαγιές του όρους Κακιά Σκάλα, που πήρε το όνομά του από τις δάφνες που φυτρώνουν παντού τριγύρω.  Ο παππούς Σταύρος ήταν γεωργός και είχε δικά του κτήματα, τα οποία καλλιεργούσε. Παντρεύτηκε τη Θεοδώρα Στουπάκη και απέκτησαν έξι παιδιά, τον Δημήτρη, τον Γιώργη, τον πατέρα του βιογραφούμενου Γιάννη, τον Νικόλα (ο οποίος σκοτώθηκε στο Αλβανικό Μέτωπο), την Ειρήνη και τη Μαρία. Ήταν άνθρωπος πολύ δραστήριος και δυναμικός, ιδιαίτερα αγαπητός σε όλους τους συγχωριανούς του. Πέθανε σε ηλικία 60 ετών.

Η γιαγιά Θεοδώρα γεννήθηκε κι εκείνη στον Δαφνώνα και ήταν μέλος μιας πολυμελούς οικογένειας. Όταν παντρεύτηκε τον Σταύρο, αφοσιώθηκε σ’ εκείνον και στα παιδιά της. Ήταν μια γυναίκα πολύ φιλότιμη και φιλόξενη, που είχε κερδίσει την αγάπη ολόκληρου του χωριού, εξαιρετική νοικοκυρά και σπουδαία μαγείρισσα. Έφυγε από τη ζωή στα 84 της χρόνια.

Ο πατέρας του βιογραφούμενου, Γιάννης Χαβιάρας, γεννήθηκε στον Δαφνώνα το 1912. Τελείωσε τη βασική εκπαίδευση στο χωριό του και από πολύ μικρός βοηθούσε τον πατέρα του στις αγροτικές εργασίες. Στη συνέχεια έγινε αγροφύλακας, θέση στην οποία εργάστηκε για περισσότερα από 25 χρόνια, μέχρι τη συνταξιοδότησή του.

Ο Γιάννης Χαβιάρας έλαβε μέρος στο έπος του `40, πολεμώντας στο Αλβανικό Μέτωπο και στο Ρίμινι. Παντρεύτηκε την Ιωάννα Ξενιάδη, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον βιογραφούμενο Σταύρο και τον Δημήτρη. Ήταν άνθρωπος ευχάριστος και καλόκαρδος, κοινωνικός και ιδιαίτερα αγαπητός στη μικρή κοινωνία του χωριού, φιλότιμος, φιλόξενος και δραστήριος. Με τα παιδιά του υπήρξε πολύ δημοκρατικός, αφήνοντάς τα να κάνουν τις δικές τους επαγγελματικές επιλογές. Κατά τη δεκαετία του `70 πήγε στην Αμερική, για να επισκεφθεί τους δυο του γιους που ήταν εκεί εγκατεστημένοι. Απεβίωσε σε ηλικία 75 ετών.

Η μητέρα του βιογραφούμενου, Ιωάννα Ξενιάδη, γεννήθηκε το 1924 στον Δαφνώνα, όπου και τελείωσε το δημοτικό σχολείο. Μετά τον γάμο της με τον Γιάννη Χαβιάρα, ασχολήθηκε με τις αγροτικές εργασίες, παράλληλα όμως ήταν μια αφοσιωμένη σύζυγος και μητέρα. Μεγάλωσε τα παιδιά της με στοργή, φροντίδα και αγάπη, φροντίζοντας να τους μεταλαμπαδεύσει αξίες και ηθικές αρχές. Ως άτομο ήταν πολύ δυναμική και δραστήρια, φιλόξενη και αγαπητή στον κοινωνικό της περίγυρο. Σήμερα ζει στο χωριό της, τον Δαφνώνα, και παρά τα 93 της χρόνια εξακολουθεί να κεντάει και να αυτοεξυπηρετείται, αποδεικνύοντας τον πάντα δυνατό της χαρακτήρα.

Ο πατέρας της Ιωάννας και παππούς του βιογραφούμενου ονομαζόταν Κωστής Ξενιάδης, ήταν γεννημένος στον Δαφνώνα και είχε δύο αδέλφια, τον Νικόλα και τη Μαριάνθη. Εργαζόταν ως γεωργός και καλλιεργούσε τα δικά του κτήματα. Παντρεύτηκε τη συγχωριανή του Θεοδώρα Χαβιάρα και απέκτησαν πέντε παιδιά, τη Δέσποινα, την Ιωάννα, την Αγγελική, την Αυγούστα και τον Μανώλη. Ο παππούς Κωστής και η γιαγιά Θεοδώρα ήταν άνθρωποι καλοσυνάτοι και ανοιχτόκαρδοι, και έχαιραν του σεβασμού και την αγάπης όλων όσων τους γνώρισαν. Απεβίωσαν σε μεγάλη ηλικία, εκείνος 87 ετών κι εκείνη πάνω από 85.

Ο βιογραφούμενος Σταύρος Χαβιάρας γεννήθηκε στον Δαφνώνα το 1946. Τελείωσε τη βασική εκπαίδευση στο χωριό και από μικρή ηλικία, μόλις 12 ετών, άρχισε να εργάζεται σε οικοδομές. Στα 16 του χρόνια έγινε ναυτικός και έναν χρόνο μετά πήγε στο Μπρούκλιν των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου ζούσαν κάποια εξαδέλφια του. Ξεκίνησε να δουλεύει, πρώτα σε εστιατόρια και στη συνέχεια σε οικοδομές, τομέα στον οποίον είχε μια σχετική εμπειρία.

Επέστρεψε στην Ελλάδα, για να εκπληρώσει τη στρατιωτική του θητεία στο Πεζικό. Υπηρέτησε ως Λοχίας στην Τρίπολη, στην Αθήνα, στην Αλεξανδρούπολη και στην Κομοτηνή, ενώ όταν απολύθηκε άρχισε και πάλι να εργάζεται σε οικοδομές.

Στην Ελλάδα γνώρισε τη γυναίκα της ζωής του, τη Βιβή (Παρασκευή) Κουτσουνάδη, γεννημένη στο Βίκι, ένα ορεινό χωριό της Χίου, την οποία λίγο αργότερα παντρεύτηκε. Το 1969 το ζευγάρι έφυγε στην Αμερική, μετά από πρόσκληση του αδελφού της Βιβής που έμενε εκεί. Στην Αμερική γεννήθηκαν και τα τρία παιδιά τους, η Ιωάννα, η Κυριακή και η Θεοδώρα.

Όταν ο Σταύρος και η Βιβή έφθασαν στις Η.Π.Α, έμειναν αρχικά στη Βιρτζίνια και δύο μήνες μετά μετακόμισαν στο Μέριλαντ, όπου εκείνος εργάστηκε σε οικοδομές, ως ελαιοχρωματιστής, και σε εστιατόρια. Επόμενος σταθμός τους ήταν το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, που αποτελεί και τη μόνιμη κατοικία τους. Εκεί ο Σταύρος καταφέρνει να αγοράσει το δικό του εστιατόριο, το οποίο κράτησε για επτά χρόνια, ενώ το 1978 ανοίγει την κατασκευαστική εταιρεία που διατηρεί μέχρι σήμερα.

Η εταιρεία του Σταύρου Χαβιάρα ονομάζεται Proton Restoration και μέσα στα 25 χρόνια λειτουργίας της έχει μια διαρκώς ανοδική πορεία. Την επιτυχία της την οφείλει αφενός στην εργατικότητα του ιδρυτή της και στη συνέπεια με την οποία αντιμετωπίζει τους συνεργάτες και τους πελάτες του, αφετέρου στο ήθος του και στις άριστες δημόσιες σχέσεις του. Ο βιογραφούμενος, παράλληλα με αυτή του τη δραστηριότητα, έχει επενδύσει και στον χώρο της αγοραπωλησίας ακινήτων, δημιουργώντας την εταιρεία Dafni Management-Real Estate, η οποία έχει μπει ιδιαίτερα δυναμικά στον χώρο από την ημέρα που ιδρύθηκε ως σήμερα.

Εκτός από τις επιχειρήσεις, ο Σταύρος Χαβιάρας ασχολείται με τα κοινά και είναι μέλος του συλλόγου «Δαφνουσίων Αμερικής», στον οποίον έχει διατελέσει δύο φορές πρόεδρος. Επίσης, από το 1973 είναι μέλος της κοινότητας «Κοίμηση της Θεοτόκου», ενώ από το 1983 ανήκει και στο Δ.Σ της, έχοντας χρηματίσει πρόεδρος σε τρεις διαφορετικές θητείες επί 16 ολόκληρα χρόνια και δύο φορές ταμίας, θέση που κατέχει και σήμερα. Επιπροσθέτως, έχει διατελέσει πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας, στην οποία εξακολουθεί να είναι μέλος. Ακόμη, είναι Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου (Ecumenical Patriarchate Older of Saint Andrew) από το 2013.

Ως άνθρωπος, ο βιογραφούμενος είναι πολύ ευαίσθητος, με πλούσιο συναισθηματικό κόσμο, καλόκαρδος και γεμάτος καλοσύνη, δραστήριος και δυναμικός, ενώ υποστηρίζει και βοηθά όχι μόνο την οικογένεια και τους φίλους, αλλά και όλους όσους τον έχουν ανάγκη. Αυτά τα στοιχεία του χαρακτήρα του τον έχουν καταστήσει ιδιαίτερα αγαπητό στον κοινωνικό του περίγυρο. Σήμερα ζει μόνιμα στο Muttontown της Νέας Υόρκης. Τον ελεύθερο χρόνο του τον αφιερώνει στην οικογένειά του, στα παιδιά και στα εγγόνια του. Του αρέσει επίσης να ασχολείται με την κηπουρική και τη μελισσοκομία, ενώ είναι λάτρης των ταξιδιών και δεν παραλείπει να επισκέπτεται  αρκετές φορές τον χρόνο το νησί όπου βρίσκονται οι ρίζες του, τη Χίο

Η σύζυγος του βιογραφούμενου, Βιβή, γεννήθηκε στο Βίκι της Χίου και είναι κόρη του Γιώργη Κουτσουνάδη και της Κυριακής Φωτεινού. Έχει τρία αδέλφια, τον Νικόλα, τον Μιχάλη και τη Μαρία. Άνθρωπος χαμηλών τόνων, καλοσυνάτη και καλόκαρδη, αφοσιώθηκε στην οικογένειά της και μεγάλωσε τις κόρες της, την Ιωάννα, την Κυριακή και τη Θεοδώρα, με πολλή αγάπη, φροντίδα και τρυφερότητα, μεταδίδοντάς τους τις ηθικές αξίες που χαρακτηρίζουν και την ίδια.

Η Ιωάννα Χαβιάρα γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των Η.Π.Α το 1968. Αποφοίτησε από το Δημοτικό Σχολείο της Κοίμησης της Θεοτόκου Σωτήριος Έλλενας και από το Γυμνάσιο “Our Lady of Perpetual Help”. Σπούδασε στο Wood Business School για δύο χρόνια, εργάστηκε για έναν χρόνο, ενώ από το 2000 μέχρι σήμερα απασχολείται στην οικογενειακή επιχείρηση. Είναι παντρεμένη με τον Ευάγγελο Μάλλα, που γεννήθηκε στα Χάλανδρα της Χίου, και έχει τρία παιδιά, τη Μαρκέλλα (1989) που είναι δασκάλα, τον Νικόλα-Νεκτάριο (1992) που έχει σπουδάσει Communication και τον Σταύρο (1999) που φοιτά στο Saint John’s University.

Η Κυριακή (Kay) Χαβιάρα γεννήθηκε το 1973 στο Μπρούκλιν των Η.Π.Α. Αποφοίτησε από το Δημοτικό Σχολείο της Κοίμησης της Θεοτόκου και από το Bishop Kearney High School. Σπούδασε Λογιστική στο Adelphi University του Λονγκ Άιλαντ και εργάζεται από το 1992 στην οικογενειακή επιχείρηση. Από τον γάμο της με τον Σπύρο Γεωργοπάλη, ο οποίος κατάγεται από τον Δαφνώνα, έχει αποκτήσει τρία παιδιά, τον Δημήτρη (1997) που σπουδάζει στο University of Connecticut, τη Μαρίκα (1999) που σπουδάζει στο Adelphi University και τον Σταύρο (2003) που είναι μαθητής Λυκείου. Ο σύζυγός της, Σπύρος, είναι συνεταίρος με τον σύζυγο της Ιωάννας, Ευάγγελο, στην επιχείρηση Dunkin Donuts.

Η Θεοδώρα (Dora) Χαβιάρα γεννήθηκε στο Μπρούκλιν το 1978. Τελείωσε το ίδιο δημοτικό σχολείο και γυμνάσιο με την αδελφή της Κυριακή και σπούδασε Business Administration στο Adelphi University. Εργάστηκε για ένα διάστημα στην οικογενειακή επιχείρηση και μετά τον γάμο της με τον Μανώλη Χαβιάρα, ο οποίος κατάγεται από τον Δαφνώνα, εγκαταστάθηκε για πέντε χρόνια στην Αθήνα και στη συνέχεια στο χωριό του συζύγου της, όπου γεννήθηκαν και τα τρία τους παιδιά, η Καλλιόπη (2005), ο Νίκος (2008) και ο Σταύρος (2010).