Μενού Κλείσιμο

Χατζημπαλόγλου Ανανίας

Ο Ανανίας Χατζημπαλόγλου γεννήθηκε το 1944 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έλαβε την ειδικότητα του Αγγειοχειρουργού. Έγινε Αναπληρωτής Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ υπήρξε και αγαπημένος ιατρός της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΠΑΟΚ, στην οποία προσέφερε τις υπηρεσίες του έως το 1996.

 

Ο πατέρας του, Κύριλλος Χατζημπαλόγλου, γεννήθηκε το 1907 στη Σύλλη του Ικονίου. Σε ηλικία 4 ετών έμεινε ορφανός από πατέρα. Έφυγε από τη Σύλλη μαζί με τη μητέρα του και τις τρεις αδερφές του, Μαριάννα, Παυλίνα και Ελισάβετ και εγκαταστάθηκαν στην Κωνσταντινούπολη υπό την προστασία του Χαρίτωνα Μωυσόγλου-Χατζημωυσόγλου, ο οποίος ήταν ο μεγαλύτερος αδερφός της γιαγιάς. Ο Κύριλλος ασχολήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με το εμπόριο κοσμημάτων και ημιπολύτιμων πετρών. Μετά το 1922 και τη Μικρασιατική Καταστροφή, ήρθε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη.

Ο Κύριλλος έφυγε ξανά για την Κωνσταντινούπολη για επαγγελματικούς λόγους και εκεί τον κάλεσαν σε επιστράτευση. Προκειμένου όμως να μην πάει στον τουρκικό στρατό, λιποτάκτησε και ήρθε στη Θεσσαλονίκη. Από τότε δεν κατάφερε να πάει ξανά στην Κωνσταντινούπολη και πέθανε με αυτόν τον καημό.

Στην Ελλάδα ασχολήθηκε με το εμπόριο, συγκεκριμένα στην αρχή με έναν ξάδερφό του που είχε τις ραπτομηχανές Singer. Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τοποθετήθηκε στην αεράμυνα και μετά τον εμφύλιο τοποθετήθηκε σε δημόσια υπηρεσία που είχε σχέση με τους πρόσφυγες. Από το 1954 και μετά δούλεψε στη φαρμακαποθήκη της Adelco, απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε το 1970.

Παντρεύτηκε την Ανθούλα, η οποία καταγόταν από την Ανατολική Θράκη και συγκεκριμένα από την περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών. Ο παππούς από την πλευρά της μητέρας του, Δημοσθένης, είχε παντρευτεί την Πουλχερία. Η οικογένεια ήρθε το 1922 στη Χωριστή Δράμας, όπου τους δόθηκε κλήρος και ο παππούς απέκτησε αμπέλια. Έτσι, παρήγαγε κρασιά και τσίπουρα, τα οποία πριν τον πόλεμο τα έστελνε στη Βουλγαρία. Η Ανθούλα γεννήθηκε το 1920 και πήγε σχολείο μέχρι τη Δ΄ τάξη του δημοτικού. Λόγω της μεγάλης της αγάπης για τη μουσική, συμμετείχε σε μουσικούς συλλόγους στη Χωριστή και έπαιζε μαντολίνο. Επίσης, έμαθε κοπτική-ραπτική και δούλευε ως ράφτρα. Απέκτησαν τρία παιδιά: τον Ανανία, τον Δημοσθένη και την Κατερίνα. Η Ανθούλα απεβίωσε σε ηλικία 82 ετών το 2002, ενώ ο Κύριλλος το 1976 σε ηλικία 76 ετών.

Ο Ανανίας Χατζημπαλόγλου γεννήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 1944 στη Θεσσαλονίκη. Το 1964 εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) απ’ όπου αποφοίτησε το 1970.

Την περίοδο 1971-1975 έκανε την στρατιωτική του θητεία στο υγειονομικό και έπειτα το αγροτικό του στο Καστελόριζο και τη Ρόδο.

Το διάστημα 1975-1979 έκανε την ειδικότητα του αγγειοχειρουργού στο ΑΧΕΠΑ.

Από το 1980 έως το 1985 ήταν επιστημονικός συνεργάτης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπου έκανε τη διδακτορική του διατριβή και έπειτα έγινε λέκτορας. Επιπλέον, τη δεκαετία του ’80 πραγματοποίησε δύο μετεκπαιδεύσεις. Η πρώτη ήταν στο Χιούστον της Αμερικής (σημείο καμπής για την καριέρα του), όπου δημοσιεύτηκαν οι εργασίες του σε έγκριτα περιοδικά και λόγω των επιτευγμάτων του δημιουργήθηκε από τότε ο όρος «μοντέρνα αγγειοχειρουργική». Η δεύτερη μετεκπαίδευση ήταν το 1987 στη Δυτική Γερμανία. Το 1988 επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, το 1990 διορίστηκε Επίκουρος Καθηγητής στο Α.Π.Θ. και το 1998 Αναπληρωτής Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής. Σταθμός στην ιατρική του καριέρα στάθηκε ο Καθηγητής Χειρουργικής του στο ΑΧΕΠΑ, Χρήστος Χριστόπουλος.

Από μικρή ηλικία είχε ως χόμπι το ποδόσφαιρο και συμμετείχε στην Α΄ εφηβική ομάδα του ΠΑΟΚ, η όποια στέφθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδος τα χρόνια συμμετοχής του. Προοριζόταν να συμμετέχει στην ομάδα της Α΄ Εθνικής, αλλά επειδή πέρασε στην Ιατρική, εγκατέλειψε την ποδοσφαιρική του καριέρα. Για να παραμείνει δίπλα στην αγαπημένη του ομάδα, προσέφερε τις υπηρεσίες του ως γιατρός του ΠΑΟΚ έως και το 1996. Ο ΠΑΟΚ ήταν η δεύτερή του οικογένεια και μάλιστα, για τη μεγάλη του προσφορά, βραβεύτηκε πολλές φορές από την ομάδα. Αδελφικός φίλος του από τα εφηβικά χρόνια ήταν ο ποδοσφαιριστής Γιώργος Κούδας.

Παντρεύτηκε το 1987 τη Ζωή Αποστολίδου, η οποία γεννήθηκε στον Βόλο, απόφοιτη Γαλλικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ. και απέκτησαν δύο παιδιά. Το πρώτο παιδί είναι η Ανθούλα που γεννήθηκε τον Μάιο του 1988, ερευνήτρια Χημικός- Τοξικολόγος, κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος στον Έλεγχο Ρύπανσης Περιβάλλοντος και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Οργανική Χημεία του τμήματος Χημείας του Α.Π.Θ., καθώς και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Τοξικολογία του Τμήματος Ιατρικής του Α.Π.Θ. Το δεύτερο παιδί είναι ο Κύριλλος, που γεννήθηκε τον Μάιο του 1992, κάτοχος πτυχίου Μηχανολόγου Μηχανικού από την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στα Logistics και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος του Α.Π.Θ. από το διατμηματικό πρόγραμμα των Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής και της Νομικής Σχολής στο Δίκαιο και Μηχανική της Ενέργειας.