Μενού Κλείσιμο

Χυτήρογλου Χαράλαμπος

• Έτος Γεννήσεως: 1943
• Επάγγελμα: Διευθύνων Σύμβουλος Χυτήρογλου Α.Ε.
• Τόπος Καταγωγής: Μικρά Ασία
• Τόπος Διαμονής: Αθήνα

Ο Χαράλαμπος Χυτήρογλου γιος του Παύλου και της Μαρίας, γεννήθηκε το 1943 στην Αθήνα. Ο πατέρας του, πρόσφυγας από την Καισαρεία της Μικράς Ασίας, ήταν ο ιδρυτής της εταιρείας ΧΥΤΗΡΟΓΛΟΥ Α.Ε., μιας από τις πιο καταξιωμένες εταιρείες στο χώρο της εμπορίας υφασμάτων στην ελληνική αγορά. Ο ίδιος κατέχει σήμερα τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στην επιχείρηση. Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.

Ο παππούς του, Θεόδωρος Χυτήρογλου κι η γιαγιά του, Ουρανία -απ’ την πλευρά του πατέρα του- έζησαν όλη τους τη ζωή στην Καισαρεία της Μικράς Ασίας. Το ζευγάρι απέκτησε πέντε παιδιά.

Ο παππούς του, Νικόλαος Σινιόσογλου κι η γιαγιά του Βασιλική -απ’ την πλευρά της μητέρας του- έζησαν αρχικά στη Μερσίνα και στη συνέχεια στη Σελεύκεια της Μικράς Ασίας και απέκτησαν πέντε παιδιά. Λόγω των τραγικών γεγονότων της Μικρασιατικής καταστροφής, το 1922 εκδιώκονται από την πατρογονική τους εστία. Ξεριζωμένοι, πρόσφυγες πια, καταφεύγουν στην Κύπρο. Η μοίρα της φυγής τούς ακολουθεί κι εκεί, αφού σαν ανεπιθύμητοι πρόσφυγες εκδιώκονται για άλλη μία φορά αλλά δυστυχώς όχι για τελευταία… Η οδύσσειά τους συνεχίζεται με επόμενο σταθμό το λιμάνι του Πειραιά. Αδυνατώντας για άλλη μια φορά να στεριώσουν, καταφεύγουν τελικά στην Κέρκυρα. Το τραγικό αυτό οδοιπορικό από τη Μικρά Ασία μέχρι και την Κέρκυρα διήρκησε έξι ολόκληρους μήνες. Στην Κέρκυρα συνάντησαν τους συγγενείς τους και όλοι μαζί αποφασίζουν να εγκατασταθούν στην Αθήνα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα-ένα τα μέλη της οικογένειας χάθηκαν, εκτός από τη μητέρα και τη γιαγιά του βιογραφούμενου.

Ο πατέρας του, Παύλος, γεννήθηκε το 1902 στην Καισαρεία της Μικράς Ασίας. Το 1916 έρχεται στη Θεσσαλονίκη, αφού για μία περίπου διετία εργάστηκε στην Κωνσταντινούπολη για να καλύψει τις οικονομικές ανάγκες της οικογένειάς του, που ήταν ιδιαίτερα πιεστικές μετά την απώλεια του πατέρα του. Αμέσως μετά την άφιξή του στην Ελλάδα υπηρέτησε για δύο χρόνια στο στράτευμα που συγκρότησε η Κυβέρνηση Βενιζέλου. Στα τέλη του 1918 έφτασε στην Αθήνα, όπου για ένα διάστημα εργάστηκε ως εμποροϋπάλληλος σε κατάστημα. Το 1919 κάνει τα πρώτα του ανεξάρτητα επαγγελματικά βήματα ως πλανόδιος πωλητής κουρτινών, δουλειά που ήδη γνώριζε από την Κωνσταντινούπολη, κινούμενος για ένα μικρό χρονικό διάστημα στις περιοχές ανάμεσα στον Πειραιά και την Ελευσίνα. Στη συνέχεια άνοιξε το πρώτο του κατάστημα στην Πλατεία της Αγίας Ειρήνης, το οποίο και διατήρησε έως το 1921, χρονιά που αποφάσισε να μεταστεγάσει την επιχείρησή του σε κατάστημα της Πλατείας Καπνικαρέας. Το 1948 μεταφέρει και πάλι την επιχείρηση στον αριθμό 1 της οδού Καπνικαρέας, όπου παραμένει μέχρι το 1992. Ήδη από το 1957 είχε δημιουργήσει και το κατάστημα στον αριθμό 49 της οδού Μητροπόλεως, όχι βέβαια στη σημερινή του μορφή. Το 1976 άνοιξε ένα ακόμη κατάστημα στην οδό Πανδρόσου και παρέμεινε στην επιχείρηση έως το 1981.

Άνθρωπος πρωτοποριακός, με ιδέες που απείχαν παρασάγγες από την εποχή του, καθιέρωσε το όνομα Χυτήρογλου ως σημείο αναφοράς στην ελληνική αγορά του υφάσματος και ειδικά της κουρτίνας. Πίστευε πως για να είναι μία επιχείρηση αποδοτική και βιώσιμη, θα πρέπει να σέβεται τους πελάτες. Μια επιχείρηση υπάρχει μόνο όταν τη στηρίζουν οι πελάτες. Σαν επιχειρηματία, τον χαρακτήριζε παροιμιώδης εργατικότητα και αδιάβλητη τιμιότητα. Ήταν ο άνθρωπος που τηρούσε τον προσωπικό του λόγο με ευλαβική συνέπεια, σαν συμβόλαιο.

Με τη σύζυγό του, Μαρία, απέκτησαν εφτά παιδιά, την Ουρανία, τον Νικόλαο, τη Βασιλική, τη Ζωή, τον Θεόδωρο, τον Χαράλαμπο και τον Ιορδάνη. Σαν πατέρας ήταν υποδειγματικός. Αν και αυστηρός, προσέφερε στα παιδιά του την αγάπη που ο ίδιος είχε στερηθεί λόγω της πατρικής απώλειας, την οποία βίωσε σε τρυφερή ηλικία. Όντας ανοιχτόμυαλος άνθρωπος, άφησε στα παιδιά του το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής του επαγγέλματος που θα ακολουθούσαν, παροτρύνοντάς τα, όμως, ό,τι κι αν κάνουν να το κάνουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον. Τα συμβούλευε, επίσης, να πορεύονται πάντα στο δρόμο του Θεού, να έχουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους και να μη φοβούνται τίποτα και κανέναν. Συνήθιζε να διακηρύττει πως «δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα απ’ το να είναι κάποιος ψεύτης και κλέφτης». Ήταν άνθρωπος φιλότιμος και συμπονετικός, που βοήθησε εκτός απ’ την οικογένειά του και τα ανίψια του. Τον διέκριναν η ταπεινοφροσύνη και η γενναιοδωρία. Αγαπούσε πάρα πολύ τη θάλασσα και υπήρξε δεινός κολυμβητής. Μάλιστα, από το 1963 έως το 1974 διετέλεσε Πρόεδρος των Χειμερινών Κολυμβητών. Πέθανε το 1983 σε ηλικία ογδόντα ενός ετών.

Η μητέρα του βιογραφούμενου, γόνος πλούσιας και εξέχουσας ελληνικής οικογένειας της Μικράς Ασίας, ήταν ένας «άγιος» άνθρωπος, πραγματική ηρωίδα, που μεγάλωσε εφτά παιδιά, ενώ παράλληλα εργαζόταν στο κατάστημα του συζύγου της και τις νύχτες έραβε κουρτίνες. Υπήρξε σε όλη της τη ζωή άνθρωπος πράος και γελαστός και, παρότι τα τελευταία χρόνια είχε σοβαρά προβλήματα υγείας, ποτέ δεν έχασε το κουράγιο και την ευχάριστη διάθεσή της. Φτάνοντας στο τέρμα μιας ζωής πλούσιας σε προσφορά, πέθανε σε ηλικία εβδομήντα εννέα ετών.

Ο Χαράλαμπος γεννήθηκε το 1943 στην Αθήνα. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Νέα Σμύρνη. Ξεκίνησε να εργάζεται στο πλευρό του πατέρα του στην τρυφερή ηλικία των πέντε ετών. Η οικογενειακή επιχείρηση αποτέλεσε ένα μεγάλο σχολείο για όλα τα αδέρφια Χυτήρογλου. Σήμερα, κατέχει τη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου της επιχείρησης.

Η εταιρεία ΧΥΤΗΡΟΓΛΟΥ Α.Ε., κλείνοντας τα 104 χρόνια, διατηρεί σήμερα καταστήματα όπου εξοπλίζει επαγγελματικούς χώρους, ξενοδοχεία εντός και εκτός Ελλάδος και ντύνει πάντα με επαγγελματισμό τις κατοικίες.

Στην προσωπική του ζωή, ο Χαράλαμπος είναι παντρεμένος από το 1974 με τη Μαρία Παπακωνσταντίνου. Το ζευγάρι έχει τρία παιδιά, τον Παύλο, τη Μαρία και την Ελένη. Έχει αποκτήσει τέσσερα εγγόνια και εύχεται να μπορέσουν να προχωρήσουν την εταιρεία άλλα τόσα χρόνια, αφού βέβαια ολοκληρώσουν πρώτα τις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις.

Ο Χαράλαμπος μετέδωσε στα παιδιά του τις αρχές και τις αξίες που είχε μεταδώσει στον ίδιο ο πατέρας του. Βασικά του αξιώματα παραμένουν η τιμιότητα κι η ειλικρίνεια. Πιστεύει στον διαρκή εκσυγχρονισμό, ειδικά σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή που ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα σκληρός. Γνώμη του είναι πως η σταθερή ποιότητα και ο σεβασμός προς τον πελάτη είναι τα αδιαφιλονίκητα συστατικά της σίγουρης επιτυχίας· σωστό προϊόν στη σωστή τιμή.