Μενού Κλείσιμο

Αρβανίτης Σπύρος

Ο Σπύρος Αρβανίτης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1950. Είναι γιος του Ιωάννη Αρβανίτη με καταγωγή από το Γαλαξίδι και της Αικατερίνης Νικολοπούλου με καταγωγή από την Πάτρα. Σπούδασε στην Ελβετία αποκτώντας διδακτορικά διπλώματα από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης στα Οικονομικά και από το Πολυτεχνείο της Ζυρίχης στη Χημεία. Σήμερα εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης στο Οικονομικό Ινστιτούτο του Ελβετικού Πολυτεχνείου στη Ζυρίχη και συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ως διδάκτωρ. Έχει δημοσιεύσει σχετικά με την οικονομία της καινοτομίας, τη διάδοση της τεχνολογίας, τις επιδόσεις των επιχειρήσεων και της δυναμικής της αγοράς. Είναι παντρεμένος με την Astrid Ris και έχει αποκτήσει δύο παιδιά.

Ο παππούς του βιογραφούμενου, από την πλευρά του πατέρα του, ήταν ο Σπύρος Αρβανίτης που γεννήθηκε το 1875 στο Γαλαξίδι και απεβίωσε το 1954. Η οικογένειά του είχε καταγωγή από το Γαλαξίδι πολλές γενιές πριν και ο πατέρας του ήταν καπετάνιος. Ο ίδιος ήταν φαρμακοποιός στο επάγγελμα. Είχε πολιτευθεί με το κόμμα των Φιλελευθέρων και είχε διατελέσει επί σειρά ετών Πρόεδρος της Κοινότητας Γαλαξιδίου. Είχε νυμφευθεί τη Μαρία από το Γαλαξίδι, κόρη του καπετάνιου Κυριάκου Τσιπούρα και απόγονο πολλών γενεών Γαλαξιδιωτών καπετανέων. Η Μαρία, γιαγιά του βιογραφούμενου, είχε γεννηθεί το 1877 και απεβίωσε το 1963. Το ζευγάρι είχε αποκτήσει δύο παιδιά. Τον Ιωάννη, πατέρα του βιογραφούμενου, και τον Κυριάκο.

Ο Κυριάκος Αρβανίτης ήταν γνωστός δικηγόρος και διετέλεσε Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά.

Ο Ιωάννης Αρβανίτης, πατέρας του βιογραφούμενου, γεννήθηκε το 1907 στο Γαλαξίδι και απεβίωσε το 2000. Είχε σπουδάσει ιατρική και άνοιξε ιατρείο στο Γαλαξίδι. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε τέσσερα χρόνια σαν γιατρός στο Πολεμικό Ναυτικό με βάση τη Αίγυπτο. Όταν επέστρεψε μονιμοποιήθηκε στο ναυτικό και παρέμεινε ως το 1952. Από το 1949 έως το 1987 λειτουργούσε ιδιωτικό ιατρείο στον Πειραιά.

Ο πατέρας του βιογραφούμενου ήταν ένας άνθρωπος ήρεμος, ήπιων τόνων και καλός οικογενειάρχης. Νυμφεύθηκε το 1949 την Αικατερίνη, κόρη του Νικόλαου και της Ευθυμίας Νικολοπούλου από την Πάτρα. Η Αικατερίνη γεννήθηκε το 1922 και παρ’ όλο που αγαπούσε τα γράμματα και ήθελε να σπουδάσει, οι γονείς της δεν την άφησαν. Ήταν ένας άνθρωπος προοδευτικός, με έντονη προσωπικότητα. Ασχολήθηκε με τα οικιακά αλλά είχε εκπαιδευτεί στον Ερυθρό Σταυρό και το διάστημα 1946-1948 υπηρέτησε στο Νοσοκομείο Πατρών. Επίσης είχε βοηθήσει ως εθελόντρια στους σεισμούς της Ζακύνθου.

Ο Ιωάννης και η Αικατερίνη Αρβανίτη απόκτησαν δύο παιδιά. Τον βιογραφούμενο Σπύρο και τη Μαρία.

Η Μαρία Αρβανίτη γεννήθηκε το 1955 και σπούδασε Οικονομικά. Σήμερα ζει στην Αθήνα και έχει αποκτήσει μία κόρη, την Άννα-Πηνελόπη, από το γάμο της με τον Ιωάννη Μίλιο.

Ο βιογραφούμενος, Σπύρος Αρβανίτης, γεννήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 1950 στον Πειραιά. Ως παιδί ήταν ήσυχος, μελετηρός και λάτρης των βιβλίων. Αποφοίτησε από το πρότυπο Ράλλειο Δημοτικό και στη συνέχεια από το πρότυπο Ιωνίδειο Γυμνάσιο στον Πειραιά. Θυμάται με αγάπη και ευγνωμοσύνη τη δασκάλα των αγγλικών Μαργαρίτα Καΐρη, Ελληνίδα από την Αίγυπτο, η οποία του δίδαξε τη γλώσσα για 10 χρόνια και τον μύησε στην ξένη λογοτεχνία. Ήταν εκείνη που το 1965 τον παρότρυνε να ταξιδέψει στην Αγγλία κατά το τρίμηνο των καλοκαιρινών διακοπών έτσι ώστε να βελτιώσει τα αγγλικά του. Το ταξίδι αυτό στάθηκε η αφορμή να ανοίξει τους ορίζοντές του, να λάβει πολλές χρήσιμες πληροφορίες και να αποφασίσει να σπουδάσει στο εξωτερικό μετά την ολοκλήρωση των λυκειακών του σπουδών. Όταν γύρισε στην Ελλάδα επικεντρώθηκε στην εκμάθηση ξένων γλωσσών και απόκτησε το Proficiency στα αγγλικά ενώ έμαθε και γερμανικά.

Έτσι, τον Δεκέμβριο του 1968 ο Σπύρος Αρβανίτης έφυγε για την Ελβετία. Νοίκιασε δωμάτιο στο σπίτι μίας οικογένειας και ξεκίνησε να σπουδάζει Χημεία στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης. Στη συνέχεια απόκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα στη Χημεία από την ίδια σχολή ενώ παράλληλα υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό. Επέστρεψε στην Ελβετία και άρχισε να σπουδάζει Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Παράλληλα παρέδιδε μαθήματα Χημείας για να μπορεί να ανταπεξέλθει στα έξοδα διαμονής και σπουδών. Από το 1983 έως το 1989 διετέλεσε επιστημονικός βοηθός στο Ινστιτούτο Εμπειρικών Ερευνών και στο Ινστιτούτο Οικονομικής Ιστορίας.

Το 1989, αφού τελείωσε το διδακτορικό του στην Οικονομία, ξεκίνησε να εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης στο Οικονομικό Ινστιτούτο του Ελβετικού Πολυτεχνείου, θέση που κατέχει μέχρι σήμερα. Από το 1998 έως το τέλος του 2015 διετέλεσε υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας που ασχολείται με τα Οικονομικά της Καινοτομίας και από το 2000 έως το 2010 ήταν διδάσκων στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης.

Ο Σπύρος Αρβανίτης συνεργάζεται στην Ελλάδα με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ως ερευνητής από το 2005 και από το 2008 έως και σήμερα ως διδάσκων παραδίδοντας κάποια μαθήματα. Είναι επίσης μέλος της επιτροπής που εξετάζει και απονέμει τα διδακτορικά διπλώματα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Άνθρωπος που του αρέσει να ασχολείται με τα κοινά και με ενδιαφέρον για την πατρίδα είχε ενεργό συμμετοχή σε διάφορους συλλόγους. Μεταξύ άλλων έχει διατελέσει Πρόεδρος του Ελληνικού Φοιτητικού Συλλόγου Ζυρίχης και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Κοινότητας στη Ζυρίχη. Επίσης από το 1976 έως το 1986 διετέλεσε Γραμματέας του ΚΚΕ Εσωτερικού της Ελβετίας μέχρι τη διάλυση του κόμματος στην Ελλάδα.

Τον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων, κυρίως ιστορικού περιεχομένου.

Ο Σπύρος Αρβανίτης έχει δημιουργήσει μία όμορφη και αγαπημένη οικογένεια με τη σύντροφο της ζωής του, Astrid, ελβετικής καταγωγής, και με τα δύο παιδιά τους. Η Astrid Ris είναι μία κοινωνική και δυναμική γυναίκα, παιδαγωγός στο επάγγελμα. Έχει εργαστεί κυρίως σε ιδρύματα νέων με προβλήματα κοινωνικής προσαρμογής, χρήστες ναρκωτικών και μέλη προβληματικών οικογενειών. Το ζευγάρι έχει αποκτήσει δύο παιδιά, τη Μυρσίνη και τον Κίμων.

Η Μυρσίνη Αρβανίτη γεννήθηκε το 1985 και σπούδασε Ιστορία και Κοινωνιολογία. Έκανε το δεύτερο master της με θέμα την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη Τρίτων Χωρών. Ως άνθρωπος είναι κοινωνική και ευαίσθητη. Μιλά άπταιστα ελληνικά και λατρεύει την Ελλάδα.

Ο Κίμων Αρβανίτης γεννήθηκε το 1997 και σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες. Έχει δυναμική και έντονη προσωπικότητα. Αγαπάει τη μουσική και το τραγούδι και είχε δική του μπάντα.