Μενού Κλείσιμο

Ιακωβίδης Αριστοκλής

Ο Αριστοκλής Ιακωβίδης γεννήθηκε το 1956 στη Λευκωσία της Κύπρου. Tο 1976 μετέβη στο Λονδίνο για να σπουδάσει Βιομηχανική Χημεία στο Πανεπιστήμιο City, ενώ το 1980 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Διοίκηση Επιχειρήσεων (Μ.Β.Α.) στο INSEAD στο Fontainebleau στην Γαλλία. Το 1982 ανέλαβε να επεκτείνει την οικογενειακή επιχείρηση στην Ελλάδα ιδρύοντας την Μ.Σ. ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ ΕΛΛΑΣ Ε.Π.Ε., η οποία και μετατράπηκε σε Α.Ε. το 1998. Το 1997 υπήρξε χρονιά σταθμός στην πορεία του Ομίλου αφού ιδρύεται η εταιρεία ΓΕΝΕΣΙΣ ΦΑΡΜΑ Α.Ε. στην Αθήνα, που δραστηριοποιείται στην εισαγωγή, προώθηση και διανομή φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων προερχόμενα από τον χώρο της βιοτεχνολογίας. Στη νέα αυτή εταιρεία ο Αριστοκλής Ιακωβίδης υπήρξε συνιδρυτής και ως βασικός μέτοχος σήμερα κατέχει τη θέση του Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο Όμιλος εταιρειών MSJ, ο οποίος απαρτίζεται από επτά εταιρείες, δραστηριοποιείται στον τομέα των φαρμάκων και του ιατροτεχνολογικού υλικού κατέχοντας εξέχουσα θέση σε Ελλάδα και Κύπρο.

Η διατήρηση και επέκταση της οικογενειακής κληρονομιάς αποτελεί για τον Αριστοκλή Ιακωβίδη μια διαχρονική πρόκληση σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα όπως αυτός της Υγείας. Ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας διανομής και προώθησης ιατροτεχνολογικού υλικού Μ.Σ. ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. με έδρα την Αθήνα, συνέβαλε σημαντικά στην περαιτέρω ανάπτυξη του οικογενειακού Ομίλου εταιρειών MSJ στην Κύπρο, όταν το 1982 ανέλαβε την επέκταση των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα με την ίδρυση της πρώτης Ελλαδικής εταιρείας του Ομίλου.

Ο Αριστοκλής Ιακωβίδης, που είναι ο τέταρτος γιος της γνωστής για τις επιχειρηματικές της επιδόσεις οικογένειας Ιακωβίδη, γεννήθηκε το 1956 στη Λευκωσία της Κύπρου. Ο πατέρας του Μιχάλης Ιακωβίδης ήταν από τους πρώτους πτυχιούχους φαρμακοποιούς και από τους πρωτοπόρους εισαγωγείς ετοίμων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων στην Κύπρο, μετατρέποντας το φαρμακείο που είχε ξεκινήσει το 1944 στην οδό Βίτσι της παλιάς Λευκωσίας, σε μια δυναμικά εξελισσόμενη επιχείρηση εισαγωγής και εμπορίας φαρμάκων στις αρχές της δεκαετίας του ΄50.

Ο Αριστοκλής θα ασχοληθεί από μικρή ηλικία με την οικογενειακή επιχείρηση στον ελεύθερό του χρόνο. Αμέσως μετά την Τουρκική εισβολή το 1974 στην Μεγαλόνησο, ο Αριστοκλής θα υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος ανθυπολοχαγός και το 1976 θα μεταβεί στο Λονδίνο για να σπουδάσει Βιομηχανική Χημεία στο Πανεπιστήμιο City. Το 1980 ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Διοίκηση Επιχειρήσεων (Μ.Β.Α.) στο φημισμένο Business School INSEAD, στο Fontainebleau στη Γαλλία.

Στη συνέχεια, επιστρέφει στην Κύπρο για να εργαστεί στην οικογενειακή επιχείρηση, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις και την κατάρτιση που είχε αποκτήσει καθ’ όλη την διάρκεια των σπουδών του στην ανάπτυξη του νεοϊδρυθέντος Τμήματος Ιατρικών Προϊόντων. Η επίτευξη των στόχων του τμήματος επήλθε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός που ενδυναμώνει τη θέση του στην εταιρεία δίνοντας έτσι την δυνατότητα να διευρύνει τις αρμοδιότητες του και σε άλλους τομείς όπως τα φυτοφάρμακα, τα κτηνιατρικά φάρμακα, τα καταναλωτικά προϊόντα υγείας και το πρώτο υποκατάστατο ζάχαρης CANDEREL.

Το 1982, διαβλέποντας την προοπτική της Ελλάδας μέσα από την ένταξη αυτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναλαμβάνει να επεκτείνει την επιχείρηση στην Ελλάδα ιδρύοντας την Μ.Σ. ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ ΕΛΛΑΣ Ε.Π.Ε. η οποία και μετατράπηκε σε Α.Ε. το 1998. Η Μ.Σ. ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ ΕΛΛΑΣ όταν ξεκίνησε, βρισκόταν ανάμεσα στις τρεις πρώτες εταιρείες Κυπριακών συμφερόντων που ανέπτυξαν επίσημα δραστηριότητα στην Ελλάδα. Τα πρώτα όμως τρία χρόνια αποδείχτηκαν ιδιαίτερα δύσκολα λόγω του οικονομικού κλίματος για δράση των επιχειρήσεων της τότε εποχής αλλά και των μεγαλύτερων μεγεθών της αγοράς της Ελλάδας. Από το 1985 και μετά, αρχίζει η άνθιση της εταιρείας όπου σημαντικό παράγοντα σε αυτή θα διαδραματίσει τόσο η ορθή οργανωτική υποδομή όσο και η στρατηγική επιλογή των τομέων εξειδίκευσης καθώς και των διεθνών συνεργασιών της εταιρείας. Ιδιαιτέρως σημαντική υπήρξε η διαχρονική υποστήριξη της οικογένειας του, καταρχάς των αδελφών του και στη συνέχεια και η ηθική συμπαράσταση της συζύγου του Ελίνας.

Η εταιρεία, διαθέτοντας γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, επικεντρώνεται στην εισαγωγή, προώθηση, διανομή και υποστήριξη καινοτόμων ιατροτεχνολογικών προϊόντων, εκπροσωπώντας διεθνούς κύρους οίκους από τις Η.Π.Α., την Ευρώπη και την Ιαπωνία, στους τομείς της Αιμοδοσίας και Διαχείρισης Αίματος, στην Αναισθησιολογία και Εντατική Θεραπεία, στη Γενική Χειρουργική, την Προηγμένη Φροντίδα Τραυμάτων και την Κεντρική Αποστείρωση. Την τελευταία δεκαετία έχει διευρύνει σημαντικά την παρουσία της στον τομέα της Επεμβατικής Καρδιολογίας και Ακτινολογίας αλλά και πρόσφατα της Καρδιοχειρουργικής. Παρά τις προκλήσεις των τελευταίων ετών, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής και εσχάτως υγειονομικής κρίσης, η Μ.Σ. ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ ΕΛΛΑΣ κατέχει ηγετική θέση και αξιόλογο μερίδιο στην Ελλάδα στα κύρια προϊόντα που διαθέτει, επιστρέφοντας σταδιακά σε μια ανοδική πορεία ανάπτυξης.

Το 1997 υπήρξε χρονιά σταθμός στην πορεία του Ομίλου αφού ιδρύεται η εταιρεία ΓΕΝΕΣΙΣ ΦΑΡΜΑ Α.Ε. στην Αθήνα. Η Γένεσις Φάρμα η οποία αποτελεί σήμερα την μεγαλύτερη εταιρεία του Ομίλου, δραστηριοποιείται στην εισαγωγή, προώθηση και διανομή βιοφαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, είναι η πρώτη εταιρεία στη Ελλάδα με ειδίκευση σε φάρμακα προερχόμενα κυρίως από τον χώρο της βιοτεχνολογίας. Στη νέα αυτή εταιρεία ο Αριστοκλής Ιακωβίδης υπήρξε συνιδρυτής, και ως βασικός μέτοχος σήμερα κατέχει τη θέση του Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η ραγδαία ανάπτυξη και οι υψηλές προοπτικές των Ελλαδικών εταιρειών δημιούργησαν την ανάγκη μεταφοράς των δραστηριοτήτων αυτών σε νέες κτιριακές εγκαταστάσεις οι οποίες να ανταποκρίνονται στην δυναμική πορεία του Ομίλου. Έτσι το 1999 η Μ.Σ. ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. μετέφερε τις εργασίες της σε σύγχρονες, εγκαταστάσεις του Ομίλου, στην επιχειρηματική περιοχή του Χαλανδρίου στην Αθήνα, έκτασης 3.350 τ.μ. ενώ το 2007 προχώρησε σε μετεγκατάσταση του γραφείου της Βορείου Ελλάδας σε νέους, σύγχρονους χώρους έκτασης 500 τ.μ. οι οποίοι αντανακλούν την φιλοσοφία και τα υψηλά πρότυπα λειτουργίας της εταιρείας και του Ομίλου MSJ γενικότερα.

To 2012 οι εταιρείες του Κλάδου υπέστησαν μεγάλο πλήγμα όταν οι τεράστιες καθυστερήσεις πληρωμών των Δημοσίων Νοσοκομείων προς τις εταιρείες είχαν συσσωρευτικά ξεπεράσει τα 3,5 χρόνια, αφού το Κράτος είχε αποφασίσει τον προηγούμενο χρόνο την αποπληρωμή των υποχρεώσεων αυτών με Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου τριετούς διάρκειας. Πιο συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2012 τα Ομόλογα αυτά εντάχθηκαν στο γνωστό PSI+ («Κούρεμα» των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου), με αποτέλεσμα την απομείωση της αξίας τους κατά 80%. Το γεγονός αυτό προκάλεσε σοβαρή οικονομική ζημία στην Μ.Σ. ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ ΕΛΛΑΣ, μεγαλύτερη σε ύψος από τον τότε κύκλο εργασιών της, παράλληλα με την δραστική υποχώρηση της αγοράς του Ιατροτεχνολογικού Κλάδου που ξεπέρασε την επταετία 2010-2016 το 65%.

Η εταιρεία για να μπορέσει να αντεπεξέλθει τότε, προέβη σε σημαντική στρατηγική αναδιάρθρωση, μέσω ενός φιλόδοξου επιχειρηματικού σχεδίου, βασιζόμενη σε τέσσερις κύριους πυλώνες, τροποποιώντας παράλληλα το υφιστάμενο business model της. Η αναδιάρθρωση αυτή περιλάμβανε τη σημαντική υποστήριξη των μετόχων μέσω αυξήσεων του μετοχικού της κεφαλαίου, την αναδιάταξη της λειτουργίας της εταιρείας με εστίαση σε κύρια προϊόντα και πελατολόγιο με ταυτόχρονο περιορισμό των μη παραγωγικών εξόδων, την σύναψη στοχευμένων νέων συνεργασιών με μεγάλους, διεθνείς Οίκους του Κλάδου που παρείχαν ευρεία γκάμα προϊόντων, καθώς και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του τότε δανεισμού της εταιρείας με τις συνεργαζόμενες Τράπεζες. Στο πλαίσιο αυτό, σε συνδυασμό με συστηματικές και επίπονες προσπάθειες που διήρκεσαν περίπου πέντε χρόνια, η εταιρεία επέστρεψε σε κερδοφορία, απομείωσε δραστικά τον συνολικό τραπεζικό δανεισμό της και επανήλθε σε σταθερή πορεία ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια.

Ο Όμιλος εταιρειών MSJ, ο οποίος αποτελείται από επτά εταιρείες, δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα των φαρμακευτικών προϊόντων και του ιατροτεχνολογικού υλικού σε Ελλάδα και Κύπρο. Με επιχειρηματική παρουσία από το 1944 στον τομέα των Επιστημών Υγείας και με συνολικό κύκλο εργασιών που το 2020 έχει ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ, απασχολεί σήμερα συνολικά 400 άτομα. Στην διάρκεια των οκτώ σχεδόν δεκαετιών της δυναμικής δραστηριότητάς του, ο Όμιλος MSJ, στην πορεία προς την 3η γενιά έχει καταφέρει να συνδυάσει την διοίκηση των εταιρειών του Ομίλου και από στελέχη, μέλη εκτός οικογένειας με μεγάλη επιτυχία.

Οι εταιρείες του Ομίλου MSJ έχουν τύχει διακρίσεων από συνεργάτες καθώς και από ανεξάρτητους οργανισμούς για την εξαίρετη επιχειρηματική τους δραστηριότητα και την οικονομική και κοινωνική τους συνεισφορά. Το 2009 ο Αριστοκλής Ιακωβίδης παράλαβε εκ μέρους των Διοικητικών Συμβουλίων του Ομίλου τιμητική διάκριση από το Κυπριακό Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) για την συνεισφορά του Ομίλου στην προώθηση της Οικονομικής ανάπτυξης της Κύπρου. Επίσης, το 2017 παρέλαβε τιμητική πλακέτα από τον Επιχειρηματικό Σύνδεσμο Κύπρου-Ελλάδας που λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΚΕΒΕ, για την συνεισφορά των εταιρειών του Ομίλου στην ανάπτυξη των επιχειρηματικών σχέσεων Κύπρου-Ελλάδας.

Ο Αριστοκλής Ιακωβίδης είναι παντρεμένος από το 1986 με την Ελίνα Λουκά, γόνο της βιομηχανικής οικογένειας Λουκά, με την οποία έχει αποκτήσει δύο παιδιά, τον Δημήτρη, που εργάζεται τώρα ως Investment Associate στην εταιρεία επενδύσεων σε νεοφυείς εταιρείες Big Pi και τη Φαίδρα, η οποία ως μέλος της 3ης γενιάς της οικογένειας Ιακωβίδη εργάζεται ως Human Resource Executive στις εταιρείες του Ομίλου MSJ στην Κύπρο. Ο οικογενειακός θεσμός αποτελεί γι’ αυτόν την σημαντικότερη στήριξη που μπορεί να έχει κανείς στην διαρκή προσπάθεια και αφοσίωση για επαγγελματική ανέλιξη και καταξίωση.

Στο ερώτημα «ποιοι είναι οι παράγοντες μιας επιτυχημένης σταδιοδρομίας» απαντά ότι «απαιτείται η συνύπαρξη Οράματος, Επιμονής, Πάθους, Μεθοδικότητας, Επαγγελματισμού και Ακεραιότητας». Η μακρά πορεία και συνεισφορά του Αριστοκλή Ιακωβίδη, τόσο του ιδίου όσο και της οικογένειάς του στην ανάπτυξη των εταιρειών του Ομίλου MSJ, επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του.