Μενού Κλείσιμο

Γκιουλέκα Ανδρονίκη

Η Ανδρονίκη Γκιουλέκα του Αναργύρου και της Χριστίνας, γεννήθηκε στη Λιβαδειά. Ξεκίνησε την επαγγελματική της σταδιοδρομία εργαζόμενη στο Τμήμα Μηχανοργάνωσης της Εταιρείας ΒΙΟΜΕΤΑΛ Α.Β.Ε.Ε., η οποία συνεργαζόταν με την I.B.M., ενώ το 1974 προσελήφθη στην εταιρεία μεταποίησης ενδυμάτων ΚΛΕΜΑΡΤ, όπου εργάσθηκε έως το 1982, αφού έλαβε την απόφαση να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά, ιδρύοντας μαζί με το σύζυγό της την εταιρεία «Κινηματογραφική και Κατασκευαστική Ε.Π.Ε». Στη συνέχεια κατασκευάστηκε ο κινηματογράφος «ΑΙΓΛΗ» στη Σαρωνίδα, ο οποίος λειτουργεί μέχρι σήμερα. Έκτοτε, η επιχείρηση αναπτύχθηκε, με αποτέλεσμα το 1994 να ξεκινήσει η κατασκευή του χειμερινού κινηματογράφου «ΑΙΓΛΗ» στη Γλυφάδα, ενώ το 1999 εγκαινιάστηκαν οι αίθουσες της εταιρείας στο Χαλάνδρι με το ίδιο όνομα, με σημαντική επέκτασή τους να λαμβάνει χώρα το 2016. Σήμερα η εταιρία διαθέτει πέντε κινηματογραφικές αίθουσες. Η Ανδρονίκη Γκιουλέκα είναι έγγαμη και μητέρα δυο παιδιών.

Ο παππούς της, Ηλίας Βλάχος, γεννήθηκε στην Άμφισσα, αλλά μεγάλωσε στη Λιβαδειά, όπου έζησε ασχολούμενος με το εμπόριο. Με τη σύζυγό του Αικατερίνη, από τη Λιβαδειά, απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τον Βασίλη, τον Ανάργυρο, πατέρα της Ανδρονίκης, τη Βασιλική και τον Ηλία.

Ο πατέρας της, Ανάργυρος Βλάχος, γεννήθηκε το 1898 στη Λιβαδειά. Αποφοιτώντας από το σχολαρχείο της περιοχής του, μετέβη στην Αθήνα, προκειμένου να σπουδάσει Φιλολογία, όνειρο το οποίο δεν εκπληρώθηκε λόγω των αντίξοων οικονομικών συνθηκών της εποχής. Έλαβε μέρος στην εκστρατεία της Μικράς Ασίας, όπου ο αδελφός του Βασίλης σκοτώθηκε μαχόμενος με το βαθμό του λοχαγού. Μετά την οπισθοχώρηση των ελληνικών στρατευμάτων από το Μικρασιατικό μέτωπο, επέστρεψε στη γενέτειρα του και διορίστηκε Γραμματέας του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς.

Άνθρωπος φιλομαθής και πολυπράγμων, μελετούσε πολύ, θέλοντας να διευρύνει τους πνευματικούς του ορίζοντες και να ικανοποιήσει τον ανεκπλήρωτο πόθο του να μορφωθεί. Ενδεικτικό της φιλομάθειάς του είναι το γεγονός πως έμαθε να μιλάει τρεις γλώσσες άνευ διδασκάλου.

Δραστήριος και ανήσυχος επαγγελματικά, έκανε τα πρώτα επιχειρηματικά του βήματα ιδρύοντας, το 1932 περίπου, εργοστάσιο βαφής-φινιρίσματος. Η ραγδαία ανάπτυξη της επιχείρησης είχε σαν αποτέλεσμα τη διεύρυνση των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων με την ίδρυση ενός δεύτερου εργοστασίου στην περιοχή του Φαλήρου, στον Πειραιά, με την επωνυμία «ΒΑΦΕΙΑ ΦΑΛΗΡΟΥ».

Η άστοχη διαχείριση της επιχείρησης από το συνέταιρό του και η, ως εκ τούτου, προβληματική συνεργασία τους οδήγησε στη χρεοκοπία της επιχείρησης και την οικονομική καταστροφή του Ανάργυρου, ο οποίος είχε κατορθώσει, εργαζόμενος σκληρά, να δημιουργήσει μια σημαντική περιουσία εκ του μηδενός.

Ο Ανάργυρος και η σύζυγός του, Χριστίνα, απέκτησαν τρία παιδιά, την Κατερίνα, την Ανδρονίκη και τον Βασίλη.

Η Ανδρονίκη Γκιουλέκα γεννήθηκε στη Λιβαδειά. Ολοκληρώνοντας τις εγκύκλιες σπουδές εισήχθη στην Παιδαγωγική Ακαδημία στην Αθήνα, όπου φοίτησε για κάποιο μικρό διάστημα, ενώ το 1963, αποφασίζοντας να αλλάξει επαγγελματικό προσανατολισμό, εισήχθη κατόπιν εξετάσεων στην Ανωτάτη Εμπορική. Η οικονομική καταστροφή του πατέρα της την ανάγκασε να διακόψει τις σπουδές της, ένα χρόνο αργότερα και να αναζητήσει εργασία, προκειμένου να συμβάλλει στην οικονομική ενίσχυση της οικογένειας και την κάλυψη των χρεών που είχαν δημιουργηθεί.

Ξεκίνησε την επαγγελματική της δραστηριότητα εργαζόμενη στο τμήμα μηχανοργάνωσης της βιομηχανικής εταιρείας, ΒΙΟΜΕΤΑΛ Α.Β.Ε.Ε., η οποία συνεργαζόταν με την I.B.M., την πρώτη εταιρεία μηχανοργάνωσης που δραστηριοποιήθηκε στην Ελλάδα. Η επαγγελματική ευσυνειδησία, η εργατικότητα και η θέληση για μάθηση, που επέδειξε κατά τη διάρκεια της εργασίας της, σε συνδυασμό με την υποστήριξη του προϊσταμένου της, είχαν σαν αποτέλεσμα να ανέλθει στην ιεραρχική κλίμακα της εταιρείας και να αναλάβει τη θέση της Προϊσταμένης Μηχανοργάνωσης του Λογιστηρίου.

Το 1974, προσελήφθη στην εταιρεία μεταποίησης ενδυμάτων ΚΛΕΜΑΡΤ, όπου εργάσθηκε έως το 1982, αφού αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά με τον σύζυγό της στον χώρο του κινηματογράφου.

Η Κινηματογραφική και Κατασκευαστική Ε.Π.Ε. ιδρύθηκε από τους Σπυρίδωνα και Ανδρονίκη Γκιουλέκα, των οποίων η αγάπη τους για τον κινηματογράφο, τους ώθησε να προσφέρουν στον κόσμο τη δυνατότητα να απολαύσει τη μαγεία της έβδομης Τέχνης σε ευρύχωρες αίθουσες με οθόνες μεγάλων διαστάσεων και στις οποίες να επενδύουν συνεχώς με όλες τις σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές. Για το λόγο αυτό η εταιρεία ειδικεύεται στην κατασκευή και λειτουργία κινηματογραφικών αιθουσών.

Το 1985 ξεκίνησε η λειτουργία του πρώτου κινηματογράφου στη Σαρωνίδα Αττικής με την ονομασία «ΑΙΓΛΗ», το 1994 ξεκίνησε η κατασκευή ενός κινηματογράφου στη Γλυφάδα και το 1999 εγκαινιάστηκαν οι αίθουσες της εταιρείας στο Χαλάνδρι. Τα επόμενα έτη σχεδιάστηκε επέκταση της εταιρίας στην ίδια περιοχή και ολοκληρώθηκε το 2016. Σήμερα η εταιρία διαθέτει πέντε κινηματογραφικές αίθουσες, όλες με το όνομα «ΑΙΓΛΗ».

Στην προσωπική της ζωή, είναι παντρεμένη, από το 1969, με το Σπύρο Γκιουλέκα, από το Νεοχώρι Μεσολογγίου, με καταγωγή από την Ήπειρο, με τον οποίο απέκτησε δυο παιδιά, τον Κωνσταντίνο και τη Χριστίνα.

Ο Κωνσταντίνος γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα. Απόφοιτος Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων, παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές Χρηματοοικονομικών στην Αγγλία, ενώ παράλληλα, ασχολούνταν και με κινηματογραφικές επιχειρήσεις. Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία εργαζόμενος ως Οικονομικός Αναλυτής σε διάφορες επιχειρήσεις. Σήμερα έχει αναλάβει τη διοίκηση της εταιρείας που ίδρυσαν οι γονείς του, Σπύρος και Ανδρονίκη.

Η Χριστίνα, γεννημένη το 1976, αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θράκης και στη συνέχεια ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο Αστικό Δίκαιο στην Αθήνα. Σήμερα, ασκεί την ειδικότητά της εργαζόμενη στο Υπουργείο Εργασίας.