Ο Παναγιώτης Αμαρτωλός γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 8 Ιουνίου 1961. Το 1979 αποφοίτησε από το Λύκειο ενώ το 1987 πήρε το πτυχίο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Τον επόμενο χρόνο υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως γιατρός. Από το 1989 ως το 1990 εκπλήρωσε την υπηρεσία υπαίθρου στο Αγροτικό Ιατρείο του χωριού Καλαμωτή, στο κέντρο υγείας Πυργίου καθώς και στο χειρουργικό τμήμα του «ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ» στη Χίο. Από το 1990 ως το 1991 εκπαιδεύτηκε στην Εσωτερική Παθολογία στη Β΄ Παθολογική Κλινική του Γενικού Νομαρχιακού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ», με διευθυντή τον Γεράσιμο Πανάγο.
Οι παππούδες του βιογραφούμενου, Ιωάννης και Βασιλική Αμαρτωλού, κατάγονταν από τη Χίο και ασχολήθηκαν με αγροτικές εργασίες. Οι γονείς της μητέρας του, Στέλιος και Βαρβάρα Σφηκάκη, εκ Χίου ορμώμενοι, ασχολήθηκαν και αυτοί με τη γεωργία, όπως επίσης και με το εμπόριο.
Ο πατέρας του βιογραφούμενου, Δημήτριος Αμαρτωλός, έζησε στη Χίο μέχρι την ηλικία των δεκατεσσάρων ετών. Έπειτα ήρθε στην Αθήνα, όπου εργάστηκε σε διάφορες εργασίες. Πήρε μέρος στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και πολέμησε στο Αλβανικό Μέτωπο, καθώς και στη Μέση Ανατολή. Παντρεύτηκε την Καλλιόπη Σφηκάκη και εργάστηκε ως προϊστάμενος νοσοκόμος στο Δρομοκαΐτειο. Πολλοί από τους συγγενείς του μετανάστευσαν στον Καναδά, όπου εργάσθηκαν σκληρά και προόδευσαν, οι περισσότεροι εκ των οποίων επέστρεψαν στην πατρίδα. Τα περισσότερα αδέρφια της μητέρας του ζούσαν στην Αθήνα. Τα μέλη της οικογένειάς του είναι μεγαλωμένοι με ελληνοχριστιανικές αρχές, όπως και ο ίδιος ο βιογραφούμενος. Αυτές τις αρχές τις οφείλει στους γονείς του καθώς και στη δασκάλα που είχε στο Δημοτικό, την κυρία Ελένη Χρυσοχόου.
Ο βιογραφούμενος από το 1991 ως το 1992 εργάστηκε στα εξωτερικά ιατρεία του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων του Ο.Σ.Ε. και εφημέρευσε στο Κέντρο Αιμοδοσίας του Ι.Κ.Α. Το 1995 ήταν υποψήφιος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1996 απέκτησε τον τίτλο ιατρικής ειδικότητας Καρδιολογίας. Εν τω μεταξύ, από το 1992 ως το 1995 ειδικεύτηκε στην Α΄ Καρδιολογική Κλινική του Π.Γ.Ν. Αθηνών «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», με διευθυντή τον καθηγητή Λάμπρο Ανθόπουλο. Το 1996 απέκτησε την ειδίκευση του στην Καρδιολογία και την επάρκεια για την εκτέλεση καρδιολογικών υπερηχογραφημάτων. Από το 1996 ως το 1997 εφημέρευσε στη Μ.Ε.Θ. του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Από το 1996 ως το 2002 ήταν επιστημονικά υπεύθυνος στο ιδιωτικό Διαγνωστικό Κέντρο «ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ», με διευθυντή τον καρδιολόγο Δημήτριο Φασίτσα. Στη συνέχεια προσελήφθη ως επικεφαλής σε ιατρικές υπηρεσίες μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών (Ceres, Gaslog, Euronav και άλλων) όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα, συμβάλλοντας στην εισαγωγή συστημάτων τηλεϊατρικής στη ναυτιλία, ενώ παράλληλα κατέχει την θέση του ιατρού εργασίας στις ανωτέρω ναυτιλιακές εταιρείες. Από το 1997 ως σήμερα διατηρεί ιδιωτικό καρδιολογικό Ιατρείο στην οδό Καραϊσκάκη 74 στο Χαϊδάρι, διαμένει δε μόνιμα με την οικογένειά του στην Αγία Παρασκευή.
Από το 1988 παρακολουθεί όλα τα συνέδρια και τα σεμινάρια επιμορφώσεως που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 1990 ως το 1995 είχε ενεργή συμμετοχή σε ομιλίες-στρογγυλές τράπεζες και παρουσιάσεις ενδιαφερόντων περιστατικών σε δημόσια νοσοκομεία και σε εκδηλώσεις ιατρικών συλλόγων της Αθήνας και της Περιφέρειας. Από το 1996 είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, από το 1997 της ομάδας εργασίας υπερήχων και μέλος της European Resuscitation Council. Από το 1998 είναι μέλος της Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας Καρδιακής Ανεπάρκειας (ΕΜΕΚΑ) και της ομάδας εργασίας για την Καρδιακή Ανεπάρκεια της Ελληνικής καρδιολογικής Εταιρείας.
Το 1995 έδωσε σειρά διαλέξεων σε σχολεία, στα πλαίσια του προγράμματος προληπτικής ιατρικής του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ, για την ενημέρωση των μαθητών. Από το 1997 μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει σειρά ομιλιών στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου της ενορίας Χαϊδαρίου με θέματα ιατρικού ενδιαφέροντος.
Ο Παναγιώτης Αμαρτωλός έχει κάνει δύο δημοσιεύσεις σε ξενόγλωσσα και πέντε σε ελληνικά περιοδικά Επίσης, έχει κάνει δώδεκα ξενόγλωσσες και είκοσι ελληνικές ανακοινώσεις, Έχει, ακόμα, συγγράψει με τον καρδιολόγο Διευθυντή Κώστα Κάππο το βιβλίο: «ΤΟ ΗΚΓ ΣΤΗ ΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ» (μετάφραση από τα Αγγλικά), “HJJ Wellens: The ECG in Emergency Decision Making”, Εκδόσεις Παριζιάνος, Αθήνα 1996.
Στην προσωπική του ζωή, είναι παντρεμένος με τη Χαρίκλεια Λοΐζου, που είναι καθηγήτρια Γαλλικών στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (Pierce College) και στη Σχολή Χιλλ και απέκτησαν τον γιο τους Δημήτριο το 2001, ο οποίος εισήχθη το 2019 στο Πανεπιστήμιο Πατρών στη σχολή των Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών.