Μενού Κλείσιμο

Αλεξιάδου Βέφα

Η Βέφα Αλεξιάδου σπούδασε Χημεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και κατόπιν παρακολούθησε σπουδές Υγιεινής των Τροφών, Διακόσμησης και Σύγχρονης Μαγειρικής Τέχνης στην Αμερική. Εκσυγχρόνισε την ελληνική κουζίνα με μοντέρνες μεθόδους και συσκευές, διατηρώντας την παραδοσιακή γεύση. Έγραψε και εξέδωσε 18 βιβλία και 200 θεματικά βιβλία Μαγειρικής, σε άρτια γλώσσα, καλαίσθητα και προσεγμένα, που βραβεύτηκαν, μεταφράστηκαν σε 4 γλώσσες και κυκλοφορούν με επιτυχία σε όλο τον κόσμο. Βραβεύτηκε ως συγγραφέας, ως TV Chef και ως εκδότρια από τα Gourmand Awards με το βραβείο Best in the World. Από το 1990 και επί 18 χρόνια ως πρωτοπόρος και περιζήτητη TV Chef έδωσε μια μοναδική διάσταση στην παρουσίαση συνταγών με πολλά μυστικά επιτυχίας και καθιέρωσε το επάγγελμα του TV Chef στην Ελλάδα.

Η Βέφα Αλεξιάδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο. Ήταν 17 ετών όταν η οικογένειά της μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη. Τελείωσε το σχολείο και στη συνέχεια σπούδασε Χημεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Εκεί γνώρισε τον συνάδελφό της κι έπειτα άντρα της, Κωνσταντίνο Αλεξιάδη. Παντρεύτηκαν όταν η Βέφα ήταν 24 ετών. Μετά το πέρας των σπουδών της, εργάστηκε για 13 χρόνια στην εταιρεία “Ν. Κράλης και Υιός” ως Χημικός κι αργότερα ως εμπορικός αντιπρόσωπος επιστημονικών οργάνων. Στη συνέχεια, με άδεια του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου άσκησε, αυτόνομη πλέον, το επάγγελμα του εμπορικού αντιπροσώπου. Η έμφυτη αγάπη της για τη μαγειρική, κληρονομιά από την Κωνσταντινοπολίτισσα μητέρα της και το ταλέντο και η δεξιοτεχνία της ν’ αυτοσχεδιάζει και να δημιουργεί πιάτα ξεχωριστά, την οδηγούσε πολλές ώρες στην κουζίνα. Τα πιάτα που ετοίμαζε δεν είχαν μόνο υπέροχη γεύση αλλά και εξαιρετική παρουσίαση. Με παρότρυνση των φίλων, που απολάμβαναν τα φαγητά της, άρχισε τη συγγραφική και εκδοτική της καριέρα.

Το 1980 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο Πρόσκληση σε Γεύμα, εντελώς πρωτοποριακό! Για πρώτη φορά κυκλοφορούσε στην Ελλάδα βιβλίο μαγειρικής με διεθνή μέτρα και σταθμά και με τη φωτογραφία κάθε συνταγής. Μετά τη μεγάλη επιτυχία του, ακολούθησαν τρία ακόμη βιβλία της, καλύπτοντας όλο το φάσμα των κοινωνικών εκδηλώσεων: Πρόσκληση σε Παιδικό Πάρτι, Πρόσκληση σε Τσάι και Πρόσκληση σε Κοκτέιλ. Οι γνώσεις της στη γαστρονομία εμπλουτίστηκαν ακόμη περισσότερο όταν το 1984, ζώντας στην Καλιφόρνια, παρακολούθησε στο Πανεπιστήμιο του Berkeley μαθήματα υγιεινής διατροφής και σεμινάρια διακόσμησης, παρουσίασης και φωτογράφησης φαγητού, αλλά και σεμινάρια για ξένες κουζίνες, όπως ινδική, κινεζική, μεξικάνικη.

Η πορεία της στον χώρο των εκδόσεων συνεχίστηκε. Το 1988 κυκλοφόρησε το βιβλίο της Ελληνική Μαγειρική κι ένα χρόνο αργότερα ακολούθησε η Ελληνική Ζαχαροπλαστική. Η επιτυχία των δύο αυτών βιβλίων ήταν και παραμένει θριαμβευτική στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μεταφράστηκαν στα αγγλικά και κυκλοφορούν με ιδιαίτερη επιτυχία στην Αμερική, την Αυστραλία και τον Καναδά. Η Ελληνική Μαγειρική έχει επίσης μεταφραστεί στα γερμανικά και η παρουσία της στην εκεί αγορά παραμένει αισθητή. Ακολούθησε η έκδοση του βιβλίου Γιορτινό τραπέζι, που επίσης μεταφράστηκε στα αγγλικά και το 2000 η έκδοση του πρώτου τόμου του βιβλίου Νηστήσιμα και Υγιεινά, που συνέγραψε με την κόρη της Αλεξία και τιμήθηκε με το βραβείο Best Mediterranean Book, αντιπροσωπεύοντας την Ελλάδα στο Salon International στο Perigueux της Γαλλίας. Το εν λόγω βιβλίο, μεταφρασμένο στα αγγλικά, κυκλοφορεί επίσης με επιτυχία στην Αμερική, τον Καναδά και την Αυστραλία με τον τίτλο Sunny Mediterranean Cuisine.

Το 2004, με την ευκαιρία της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, κυκλοφόρησαν Τα Best της Ελληνικής Κουζίνας, μικρά βιβλία σε 7 γλώσσες με τις δημοφιλέστερες συνταγές της ελληνικής μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, προσιτά σε όλα τα βαλάντια και εύκολα μεταφερόμενα από έναν ταξιδιώτη που δεν έχει πολύ χώρο στις αποσκευές του. Κυκλοφόρησαν με πρωτοφανή επιτυχία στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και στη συνέχεια επίσης, ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο.

Τα βιβλία της Βέφας Αλεξιάδου έχουν πουλήσει περισσότερα από 5.000.000 αντίτυπα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και ο εκδοτικός της οίκος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 100 μεγαλύτερους παγκοσμίως, στον εξειδικευμένο χώρο της γαστρονομίας. Συμμετέχει κάθε χρόνο στην Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης με δικό της περίπτερο κι εκεί γνώρισε, το 1993, τον μέντορά της Edouard Cointreau. Η αλληλοεκτίμηση οδήγησε σε μια σταθερή φιλία.

Το 1990, στην επίτομη έκδοσή του “Le Gordon Bleu The Books of Cookbooks”, ο Edouard παρουσίασε τις εκδόσεις της Ελληνική Μαγειρική, Ελληνική Ζαχαροπλαστική και τη σειρά των προσκλήσεων: Πρόσκληση σε Γεύμα, Πρόσκληση σε Παιδικό Πάρτι, Πρόσκληση σε Τσάι και Πρόσκληση σε Κοκτέιλ.

Το 1998, μέσα από το περιοδικό του International Cookbook Revue, της αφιέρωσε ένα υπέροχο εκτενές άρθρο, αναφερόμενος στην προσωπικότητα, στο έργο της και ιδιαιτέρως στο βιβλίο της Ελληνική Μαγειρική, που θεωρείται από τους απανταχού Έλληνες η βίβλος της ελληνικής κουζίνας. Συνεχίζοντας τις δραστηριότητές της στον τομέα της συγγραφής και έκδοσης βιβλίων μαγειρικής και θέλοντας να μοιραστεί τις γνώσεις της με χιλιάδες συνανθρώπους της που έχουν ενδιαφέρον και αγάπη για τη μαγειρική, το 1990 άρχισε τις τηλεοπτικές της εμφανίσεις από την καθημερινή εκπομπή του ΑΝΤ-1 “Πρωινός Καφές”. Μέσα από αυτές, επί σειρά ετών, γαλούχησε τις Ελληνίδες νοικοκυρές στη σωστή χρήση και στο σωστό μέτρημα των προϊόντων, ώστε το αποτέλεσμα στο πιάτο να είναι όχι μόνο γευστικό αλλά παράλληλα και υγιεινό.

Μέσω της δορυφορικής τηλεόρασης έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο και από το 2003 είχε δική της καθημερινή εκπομπή διάρκειας μιας ώρας. Το 1997 και το 1999 ήταν επίτιμη προσκεκλημένη της αυστραλιανής κυβέρνησης, ανάμεσα σε σημαντικές προσωπικότητες του χώρου, στα πλαίσια του Tasting Australia. Το 1999, η συνταγή “Ασημένια σαρδέλα” από το βιβλίο Sunny Mediterranean Cuisine, κέρδισε silver award για την καταπληκτική φωτογράφησή της από τον συνεργάτη φωτογράφο Γιώργο Δρακόπουλο.

Από το 1998 είναι μέλος του IACP (International Association of Culinary Professionals). Αυτό της έδωσε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με προσωπικότητες από τον διεθνή κόσμο της γαστρονομίας, να επεκτείνει την εμπειρία της μέσω σεμιναρίων και να συζητήσει τη δουλειά και τις συνταγές της σε διαλέξεις και παρουσιάσεις. Το 2003, στη Μινεάπολη, παρουσίασε ένα σεμινάριο σχετικά με το φύλλο κρούστας, το οποίο είχε τεράστια επιτυχία. Κάθε χρόνο, καλεσμένη από τις Ελληνικές Κοινότητες της Αμερικής, έδινε διαλέξεις και παρουσιάσεις στους Έλληνες της Ομογένειας.

Στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, η απαίτηση του κόσμου την ώθησε σε ένα νέο εγχείρημα, αυτό που έφερε στην ελληνική αγορά τις διάφορες συσκευές και εργαλεία μαγειρέματος που χρησιμοποιούσε στην κουζίνα της. Το 1993 άνοιξε το πρώτο κατάστημα, το οποίο προσέφερε στην Ελληνίδα νοικοκυρά τα πιο σύγχρονα μαγειρικά σκεύη καθώς και τις πιο σύγχρονες ηλεκτρικές συσκευές, που είναι πλέον απαραίτητα και στη σημερινή κουζίνα. Η ενθουσιώδης ανταπόκριση του κοινού έστεψε και αυτή την προσπάθεια με τεράστια επιτυχία. Η επιχείρηση αναπτύχθηκε ραγδαία μέσω franchising και έγινε μια μεγάλη αλυσίδα με 40 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Ονομάστηκε Vefas House, την οποία διηύθυναν με μεγάλη επιτυχία η μεγαλύτερη κόρη της Άντζυ Αλεξιάδου και ο σύζυγός της Γιάννης Ντόντορος. Είχαν κατορθώσει να αποκτήσει ένα εντυπωσιακό μερίδιο της αγοράς σε αυτή την ιδιαίτερα ανταγωνιστική περιοχή.

Το 1995 άρχισε συνεργασία με τις εκδόσεις Λυμπέρη με την κυκλοφορία μικρών θεματικών βιβλίων με τίτλο “20 καλύτερες συνταγές για…”, που κυκλοφόρησαν με το περιοδικό 7 μέρες TV. Η σειρά βραβεύθηκε από τα Gourmand World Cookbook Awards ως η καλύτερη στον κόσμο, στην κατηγορία Best Cookbooks Tied to Television. Η συνεργασία της με τις Εκδόσεις Λυμπέρη συνεχίστηκε με τα Γευστικά Ταξίδια της Βέφας, την Εποχιακή κουζίνα, τη σειρά Ελαφριά Κουζίνα και τέλος με το βιβλίο Η Χρυσή Κουζίνα της Βέφας. Το 1999, σε συνεργασία πάντα με τις Εκδόσεις Λυμπέρη, καθιέρωσαν τη διενέργεια Ετήσιου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ελληνικής Μαγειρικής, που διεξήχθη επί 9 συνεχή έτη. Όταν σταμάτησε η συνεργασία της με τις Εκδόσεις Λυμπέρη, άρχισαν με την κόρη της Αλεξία συνεργασία με το περιοδικό Τηλεθεατής, εκδίδοντας ένα μοναδικό έργο, Το Αλφαβητάρι της Μαγειρικής σε 24 τόμους. Βραβεύτηκε με διεθνές βραβείο Best of the Best από τα Gourmand World Cookbook Awards.

Η Βέφα Αλεξιάδου έχει τιμηθεί με διεθνή βραβεία. Το 2000 στο Perigueux με το Special Prize for Best Culinary Business Professional. Τον Οκτώβριο του 2001 το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου τίμησε το συγγραφικό της έργο στη γαστρονομία, κατατάσσοντάς την στους μεγάλους Έλληνες συγγραφείς. Τον Απρίλιο του 2002 υποψήφια από το Ι.A.C.P. για το βραβείο Award of Excellence στην κατηγορία Life Time Achievement επελέγειν φιναλίστ. Το 2003 βραβεύτηκε με το Leaders of the Year Award, Business Woman of the Year. Το 2004 και 2005 στον διαγωνισμό της πιο επιτυχημένης γυναίκας επιχειρηματία, του περιοδικού LIFE & STYLE, οι αναγνώστες του την βράβευσαν ως Business Woman of the Year. Η μεγαλύτερή της επιτυχία, η εκπλήρωση του ονείρου ζωής, που κυνήγησε επί 24 χρόνια στην Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης είναι η έκδοση και κυκλοφορία της Ελληνικής Κουζίνας το 2009 από τον μεγάλο αγγλικό εκδοτικό οίκο PHAIDON με τίτλο VEFA’S KITCHEN. Best seller ως σήμερα και με νέο τίτλο, GREECE THE COOKBOOK, μεταφρασμένο σε τρεις ακόμη γλώσσες -γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά- προβάλει την Ελλάδα μέσα από την υπέροχη, τη μοναδική κουζίνα της. Βραβεύτηκε από τα Gourmand World Cookbook Awards με το διεθνές βραβείο Best of the Best.

Το 2015 στην αίθουσα θεάτρου της Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης για τα 20 χρόνια της διοργάνωσης των βραβείων Gourmand Awards, τιμήθηκε με ένα από τα βραβεία Best of the Best, το μεγαλύτερο Παγκόσμιο Βραβείο Βιβλίων Μαγειρικής: Gourmand World Cookbook Award, που απονεμήθηκαν στους καλύτερους από τους ήδη βραβευμένους κατά την διάρκεια των 20 ετών της διοργάνωσης.

Τον 2019 ήταν VIP επίτιμη καλεσμένη στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής Gourmand-Gourmand World Summit, όπου τα καλύτερα βιβλία των τελευταίων τριών ετών θα εκτίθεντο στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι, ανάμεσά τους και το βιβλίο της Greece the Cookbook από τις εκδόσεις Phaidon.

Έχει τιμηθεί με πολλά μεγάλα και διεθνή βραβεία, το μεγαλύτερό της όμως βραβείο είναι η αγάπη και η αναγνώριση του έργου της από τον κόσμο. Έχει μελετήσει και μαγειρέψει αρκετές κουζίνες, όπως: ιταλική, γαλλική, ισπανική, πολυνησιακή, ινδική, κινέζικη και μεξικάνικη. Η μεγάλη της αγάπη όμως είναι η ελληνική, η μάνα της Μεσογειακής κουζίνας, που σήμερα αναγνωρίζεται από τους ειδικούς όλου του κόσμου ως η πλέον υγιεινή κουζίνα που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα.

Όλα αυτά τα χρόνια, ο μέντοράς της Edouard Cointreau και ο σύζυγός της Κωνσταντίνος Αλεξιάδης, στο διάστημα της ζωής του, στάθηκαν στο πλευρό της. Την προώθησαν, την ενθάρρυναν, την ενέπνευσαν, την βοήθησαν με κάθε τρόπο. Έτσι, μπορεί να πει πως οφείλει την καριέρα της σε αυτά τα μοναδικά και τόσο σημαντικά πρόσωπα στη ζωή της.