Η Αγγελική Αλεξανδράκη, του Βασιλείου και της Χρυσής, γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Νηπιαγωγών Αθήνας. Επίσης, σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Austin του Τέξας. Για ένα διάστημα εργάστηκε στον Δήμο Ζωγράφου και σε ιδιωτικό σχολείο. Το 1987 ίδρυσε δικό της σχολείο, τον «Μαγικό Αυλό», το οποίο αυτή τη στιγμή θεωρείται ένα από τα καλύτερα στην Αθήνα. Την πρώτη χρονιά είχε εφτά παιδιά, τη δεύτερη τριάντα και μετά γνώρισε και συνεχίζει να γνωρίζει μεγάλη άνοδο. Βασικό χαρακτηριστικό του σχολείου είναι η κουλτούρα του. Οργανώνουν ωραίες γιορτές με πολιτιστικό περιεχόμενο, ενώ περνούν στα παιδιά γνώσεις για την κουλτούρα, την τέχνη και τον πολιτισμό από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα.
Η Αγγελική Αλεξανδράκη είναι μέλος της τρίτης γενιάς μιας οικογένειας με ρίζες από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ο παππούς της, Βασίλης Αλεξανδράκης, γεννήθηκε στην Κρήτη, σε νεαρή ηλικία όμως πήγε στην Αίγυπτο. Εκεί, στην Αλεξάνδρεια, άνοιξε δικό του καφενείο, με το όνομα «Καφέ-ΕΛΛΑΣ». Σύντομα, χάρη στην εργατικότητα και στην επιμονή του, εξελίχθηκε σ’ έναν από τους πιο εύπορους επιχειρηματίες της Αιγύπτου. Παντρεύτηκε την Αγγελική και απέκτησαν ένα γιο. Δυστυχώς, ο Βασίλης σκοτώθηκε σε τροχαίο ατύχημα, ενώ ο γιος του ήταν λίγων ημερών βρέφος, έτσι το παιδί πήρε το όνομα του πατέρα του. Η Αγγελική μεγάλωσε μόνη της τον γιο τους, πέθανε όμως σχετικά νέα το 1940.
Ο Βασίλης Αλεξανδράκης γεννήθηκε το 1925 στην Αλεξάνδρεια και τελείωσε το Αβερώφειο Γυμνάσιο. Στη συνέχεια, σπούδασε Μηχανολόγος-Ψυκτικός. Μετά την ολοκλήρωση της θητείας του στο ναυτικό, πήγε στην Αυστραλία, όπου έμεινε έξι μήνες. Όταν επέστρεψε στην Αίγυπτο, είχε ήδη γίνει η επανάσταση του Νάσερ, οπότε το πλοίο δεν έδεσε στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας, αλλά τους πήγαν στη Μασσαλία και μετά στον Πειραιά. Στη νέα του πατρίδα, ο Βασίλης αγωνίστηκε για να μπορέσει να προκόψει. Αρχικά, άνοιξε με τα ξαδέλφια του εταιρεία επισκευών ψυκτικών πλοίων, που σιγά-σιγά αναπτύχθηκε. Όμως, δεν φαινόταν στα χαρτιά ως μέτοχος, έτσι κατέληξε υπάλληλος. Πολύ αργότερα, γύρω στο 1980, κι αφού είχε αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία, δημιούργησε δική του δουλειά στο ίδιο αντικείμενο. Μιλούσε άπταιστα 6 ξένες γλώσσες και ήταν «μετρ» στο σκάκι, έχοντας κερδίσει πολλά κύπελλα σε ελληνικές και σε διεθνείς διοργανώσεις.
Στην προσωπική του ζωή, παντρεύτηκε το 1958 τη Χρυσή Ραβιόλου από την Κάρυστο και απέκτησαν δυο κόρες: την Αγγελική (βιογραφούμενη) και τη Δήμητρα. Ως άνθρωπος διακρινόταν για την καλοσύνη, την ευγένεια και την ανιδιοτέλειά του. Όντας πολύ έξυπνος και καλλιεργημένος, επηρέαζε τους πάντες με τη σωστή κρίση του και τις πολλές γνώσεις του. Διέθετε μια τεράστια βιβλιοθήκη με πολλά σπάνια βιβλία.
Η σύντροφος της ζωής του, Χρυσή Ραβιόλου, γεννήθηκε το 1932 στην Κάρυστο. Ο πατέρας της, Περικλής Ραβιόλος, μετανάστευσε για ένα διάστημα στην Αμερική. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, γνώρισε και παντρεύτηκε τη Δήμητρα Κουνέλη και απέκτησαν, εκτός απ’ τη Χρυσή, άλλα πέντε παιδιά: τη Μαρίκα, την Έλλη, τη Λουκία, τον Παναγιώτη και την Πολυξένη. Έλαβε μέρος στον πόλεμο του 1940, μετά όμως τον έπιασαν οι Γερμανοί και τον πήγαν σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως, όπου τα ίχνη του χάθηκαν. Μόνη πλέον, η Δήμητρα αγωνίστηκε να μεγαλώσει τα παιδιά της, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, και αξιώθηκε να τα καμαρώσει αποκατεστημένα. Η Μαρίκα παντρεύτηκε τον Θεόδωρο Ράπτη. Η Έλλη παντρεύτηκε τον Χρήστο Κουνέλη και απέκτησαν δύο παιδιά: τον Γιάννη και την Παγώνα. Η Λουκία παντρεύτηκε τον Κώστα Βουγιούκα και απέκτησαν ένα γιο, τον Αποστόλη. Ο Παναγιώτης παντρεύτηκε την Άννα Κολιάτση και απέκτησαν τρία παιδιά: τον Περικλή, τον Λευτέρη και τον Κώστα. Η Πολυξένη παντρεύτηκε τον Θανάση Παπαθανασίου και απέκτησαν δύο παιδιά: τον Σταύρο και την Κατερίνα.
Η Χρυσή παρακολούθησε το Δημοτικό στη γενέτειρά της. Σε ηλικία 14 ετών, ήλθε στην Αθήνα για να εργαστεί ως μοδίστρα. Αρχικά, έμεινε με μια θεία της στο Μαρούσι και μετά νοίκιασε σπίτι στου Ζωγράφου μαζί με την αδελφή της Λουκία, που ήταν κομμώτρια. Αργότερα, ήλθε στην Αθήνα και η υπόλοιπη οικογένεια.
Μετά τον γάμο της, αφοσιώθηκε στη φροντίδα του σπιτιού και στην ανατροφή των παιδιών της, ενώ παράλληλα εργαζόταν πολλές ώρες ως μοδίστρα για να συνεισφέρει στο οικογενειακό εισόδημα. Επρόκειτο για μια γυναίκα δυναμική και άξια, που τα πάντα περνούσαν από τα χέρια της και ασχολιόταν με όλα τα βάρη της οικογένειας. Μεγάλωσε τις δυο κόρες της με μεγάλη αγάπη και στοργή και τους μετέδωσε θεμελιώδεις αρχές και ηθικές αξίες, που τις βοήθησαν πολύ στη μετέπειτα ζωή τους.
Η βιογραφούμενη Αγγελική Αλεξανδράκη γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα. Μετά την ολοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσης, έδωσε εξετάσεις και πέρασε στη Σχολή Νηπιαγωγών Καρδίτσας. Πήρε, όμως, υποτροφία και ήλθε στην Αθήνα (στην Εκάλη) απ’ όπου πήρε πτυχίο το 1982. Επίσης, σπούδασε δια αλληλογραφίας Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Austin του Τέξας. Μιλάει άπταιστα την Αγγλική, τη Γαλλική και την Ιταλική γλώσσα. Εργάστηκε για έξι μήνες στον Δήμο Ζωγράφου και μετά σε ιδιωτικό σχολείο. Το 1987 άνοιξε δικό της σχολείο, τον «Μαγικό Αυλό», στο Χαλάνδρι, το οποίο αυτή τη στιγμή θεωρείται ένα από τα καλύτερα στην Αθήνα. Έδωσε τον καλύτερό της εαυτό και πέτυχε και τώρα νιώθει μεγάλη ικανοποίηση για όσα κατάφερε. Την πρώτη χρονιά είχε εφτά παιδιά, τη δεύτερη τριάντα και μετά γνώρισε (και γνωρίζει) μεγάλη άνοδο. Βασικό χαρακτηριστικό του σχολείου είναι η κουλτούρα του. Οργανώνουν ωραίες γιορτές με πολιτιστικό περιεχόμενο, ενώ περνούν στα παιδιά γνώσεις για την κουλτούρα, την τέχνη και τον πολιτισμό από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα.
Ανάμεσα στις εκδηλώσεις που έχουν παρουσιάσει περιλαμβάνονται: «Στην Αθήνα την παλιά» (γιορτή αφιερωμένη στην παλιά Αθήνα), «Ο τσάρος με τη μακριά γενειάδα» (ρωσικό λαϊκό παραμύθι), «Ταξιδεύοντας στον κόσμο των χρωμάτων» (τα παιδιά ζωντάνεψαν γνωστούς πίνακες μεγάλων ζωγράφων), «Σελίδες των παιδικών μας χρόνων» (αναπαράσταση βιβλίων της κλασικής λογοτεχνίας), «Το αηδόνι του αυτοκράτορα» (του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν), «Μπαζάρ με προϊόντα από την Αρχαία Ελλάδα για τη UNICEF» (προϊόντα που χρησιμοποιούσαν στην Αρχαία Ελλάδα τόσο στη διατροφή όσο και στην καθημερινή τους ζωή) κ.ά.
Συνδυάζοντας μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία με μια εξίσου επιτυχημένη οικογενειακή ζωή, η Αγγελική είναι παντρεμένη από το 1990 με τον Μελέτη Ηλιόπουλο, πτυχιούχο δασολογίας που εργάζεται ως ασφαλιστής, και έχουν αποκτήσει δυο κόρες: την Άλκηστη (2001) και τη Χριστίνα (2005). Η Άλκηστη σπουδάζει Art du spectacle στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και ταυτόχρονα φοιτά στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η Χριστίνα είναι μαθήτρια της Β΄ Λυκείου στην Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλίνων, με ιδιαίτερη ικανότητα και αγάπη για τα καλλιτεχνικά μαθήματα και τα αθλήματα.
Όσον αφορά τους επαγγελματικούς της στόχους, θέλει να κρατήσει τον «Μαγικό Αυλό» στο υψηλό επίπεδο που βρίσκεται σήμερα.
Αφιερώνει τον ελεύθερο χρόνο της στην οικογένειά της, ενώ οι πιο ευτυχισμένες στιγμές της είναι αυτές που ζει με τα παιδιά της. Επίσης, ασχολείται και με τα χόμπι της, στα οποία περιλαμβάνονται τα ταξίδια, το διάβασμα και η κλασική μουσική. Πιστεύει ότι η κάθε μέρα είναι ξεχωριστή και πρέπει να τη ζούμε χωρίς να ζητάμε το διαφορετικό, γιατί η ίδια η ζωή μας είναι πολύ όμορφη.
ΜΑΓΙΚΟΣ ΑΥΛΟΣ (ΜΕΤΕΩΡΩΝ 8 – ΧΑΛΑΝΔΡΙ – 210-6815374)
Διεύθυνση του Σχολείου
Στη διεύθυνση του σχολείου είναι η Αγγελική Αλεξανδράκη, πτυχιούχος της Σχολής Νηπιαγωγών της Αθήνας, με πείρα στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών νηπιακής ηλικίας και με ειδικές γνώσεις παιδοψυχολογίας από το Texas University of Austin.
Εκπαιδευτικό Προσωπικό
Κάθε μια από τις 6 τάξεις του σχολείου μας έχει δυο εκπαιδευμένες νηπιαγωγούς που με κατανόηση, ηρεμία και υπομονή βρίσκονται κοντά στο κάθε παιδί, αναπτύσσοντας μαζί του μια προσωπική σχέση. Η ψυχολόγος επισκέπτεται τα παιδιά μια φορά την εβδομάδα, συζητά και συμβουλεύει γονείς και νηπιαγωγούς. Στη διάρκεια του χρόνου οργανώνονται συγκεντρώσεις γονέων, όπου με τη βοήθεια της ψυχολόγου αναπτύσσουμε θέματα που μπορεί να μας απασχολούν τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι. Στο εκπαιδευτικό μας προσωπικό συμπεριλαμβάνονται ακόμη η καθηγήτρια των Αγγλικών, η καθηγήτρια μουσικής, ο δάσκαλος ζωγραφικής και η δασκάλα του θεατρικού παιχνιδιού. Συγκεντρώσεις γονέων σχετικά με την πρόοδο των παιδιών γίνονται κάθε δυο μήνες.
Ημερήσιο Πρόγραμμα
Τα παιδιά, χωρισμένα κατά τάξεις ανάλογα με την ηλικία τους, ξεκινούν την ημέρα τους με ελεύθερο παιχνίδι, το οποίο στη συνέχεια δίνει τη θέση του στην πρωινή συζήτηση. Στόχος είναι μέσα από το θέμα της ημέρας τα παιδιά να αποκτήσουν γνώσεις για τον κόσμο που τα περιβάλλει και να αναπτύξουν την ελεύθερη έκφρασή τους.
Το τραγούδι, η μουσική και τα ρυθμικά παιχνίδια είναι από τις αγαπημένες στιγμές των παιδιών στη διάρκεια της ημέρας. Ένα πανηγύρι χρωμάτων από ξυλομπογιές, δακτυλομπογιές, μαρκαδόρους, νερομπογιές, πινέλα και μολύβια δίνουν μορφή στη φαντασία τους και συμβάλλουν στην αισθητική τους καλλιέργεια.
Αισθητηριακές ασκήσεις και προαριθμητικές έννοιες βοηθούν τα παιδιά να οξύνουν τις αισθήσεις τους για να μπορέσουν να αντιληφθούν καλύτερα το περιβάλλον και να κατανοήσουν τα σχήματα, τους όγκους, τα μεγέθη, έτσι ώστε να προχωρήσουν εύκολα στη συνέχεια στους αριθμούς. Υλικά από τη φύση, χαρτιά, κουτιά, αντικείμενα που υπάρχουν γύρω μας, γίνονται χειροτεχνικές κατασκευές με σκοπό να νιώσει κάθε παιδί τη χαρά του καλλιτέχνη.
Προχωρώντας την ημέρα μας φτάνουμε στην αγαπημένη ώρα των παιδιών. Παραμύθι, κουκλοθέατρο, δραματοποίηση. Οι γνώσεις γίνονται βίωμα και οι φόβοι απομυθοποιούνται, όταν μεταμορφωνόμαστε οι ίδιοι σε ζώα, μάγους και κάθε μορφής φανταστική ύπαρξη.
Στη διάρκεια του ημερήσιου εκπαιδευτικού μας προγράμματος παρεμβάλλονται οι ώρες του διαλείμματος και του φαγητού, καθώς επίσης και το μάθημα των Αγγλικών για παιδιά άνω των 3 ετών.
Τα παιδιά του νηπιαγωγείου έχουν ακόμη μια ώρα την εβδομάδα μουσική αγωγή με δασκάλα του ωδείου, μια ώρα θεατρικό παιχνίδι και μαθήματα προγραφής, προανάγνωσης και προαρίθμησης, ώστε να πηγαίνουν πλήρως προετοιμασμένα στο δημοτικό.
Εκδηλώσεις Σχολικής Χρονιάς
Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς γίνονται στο σχολείο μας πέντε μεγάλες εκδηλώσεις, στις οποίες μπορείτε να θαυμάσετε τις προσπάθειες των παιδιών μας. Η πρώτη απ’ αυτές είναι η γιορτή των Χριστουγέννων, όπου τα παιδιά ανεβάζουν κάποια κλασική θεατρική παράσταση. Η δεύτερη είναι ο αποκριάτικος χορός μας και ακολουθούν οι τρεις μεγάλες καλοκαιρινές μας εκδηλώσεις: τον Μάιο μια εκδήλωση-έκπληξη, τον Ιούνιο η έκθεση έργων των παιδιών και τέλος η καλοκαιρινή μας γιορτή.
Εκπαιδευτικές Εκδρομές
Στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και από την άνοιξη ως το καλοκαίρι, τα παιδιά επισκέπτονται διάφορους χώρους και Μουσεία που τα βοηθούν να εμπλουτίσουν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους. Ακόμη, παρακολουθούν τις 4 καλύτερες παιδικές θεατρικές παραστάσεις που παίζονται στα θέατρα της Αθήνας και μια παράσταση Καραγκιόζη στο χώρο του σχολείου μας. Επίσης, στον φιλόξενο χώρο της Ριζάρειου Σχολής οργανώνουμε ημερήσια πικ-νικ, όποτε ο καιρός μας το επιτρέπει.