Μενού Κλείσιμο

Αγγελόπουλος Σπύρος

Ο Σπύρος Αγγελόπουλος γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1942. Είναι γιος της Σμαράγδας Λαζίδη και του Ευάγγελου Αγγελόπουλου.

Η ιστορία της οικογένειας του πατέρα του ξεκινά από τον παππού Δημήτριο Αγγελόπουλο από τη Γορτυνία και την ένδοξη καταγωγή του, καθώς ήταν απόγονος του Γρηγορίου Ε’. Το 1877 ο Δημήτριος Αγγελόπουλος ίδρυσε στην Πάτρα το πρώτο Ναυτικό Πρακτορείο με την επωνυμία «Δ.Θ.ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ & ΥΙΟΙ ΕΠΕ», συνέχεια του οποίου είναι η σημερινή μορφή της εταιρείας ΑΜΚΟ, της οποίας το πρώτο γραφείο διατηρείται ακόμα στην Πάτρα για ιστορικούς λόγους.

Η μητέρα του Σπύρου Αγγελόπουλου, Σμαράγδα Λαζίδη, κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη, όμως γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ζάκυνθο. Αξιόλογη και δυναμική γυναίκα, η Σμαράγδα γνωρίζεται με τον Ευάγγελο Αγγελόπουλο στα δύσκολα χρόνια της γερμανικής κατοχής και παντρεύονται το 1941.

Ο Ευάγγελος Αγγελόπουλος, λίγο καιρό μετά τον γάμο, πηγαίνει ως εθελοντής στο μέτωπο. Στην ενέργειά του αυτή ωθείται από την αγωνιστικότητά του και τη βαθιά αγάπη του για την Ελλάδα. Ανατρέφει τα παιδιά του με σκληρότητα, για να γίνουν δυναμικοί και αγωνιστές. Στους βομβαρδισμούς της Ζακύνθου είχε βγάλει τον γιο του, Σπύρο, στο παράθυρο, για να μάθει να μη φοβάται.

Η οικογένεια του Σπύρου Αγγελόπουλου εγκαθίσταται στην Πάτρα, όταν ο ίδιος είναι τριών ετών. Το 1952 έρχεται στην Αθήνα και φοιτά στο Εθνικό Εκπαιδευτήριο Αναβρύτων την ίδια εποχή με τον διάδοχο του βασιλικού θρόνου Κωνσταντίνο. Ακολούθως, πηγαίνει στην Αγγλία για σπουδές και επιστρέφοντας στην Ελλάδα, αρχίζει να εργάζεται στη χαμηλότερη βαθμίδα της οικογενειακής επιχείρησης, ύστερα από εντολή του πατέρα του, για να μάθει τη δουλειά. Υπηρετεί επί μία τετραετία, από το 1970 μέχρι το 1974, στον Ελληνικό στρατό ως έφεδρος ανθυπολοχαγός.

Σε διάστημα λίγων χρόνων, καταφέρνει με την εργατικότητά του να ανέλθει και να φτάσει στη θέση του Διευθυντή της εταιρείας. Είναι, επίσης, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης της Ελλάδας. Είναι από τα πρώτα μέλη της τοπικής επιτροπής Α. Πατησίων της Ν.Δ. με ενεργό συμμετοχή σε όλους τους αγώνες.

Ο Σπύρος Αγγελόπουλος είναι ενωμένος με τα δεσμά του γάμου με τη Σπυριδούλα Λαγκούση με καταγωγή, επίσης, από την Αρκαδία και τα Επτάνησα και έχουν αποκτήσει δύο δίδυμες κόρες: την Ευαγγελία και την Ελένη (14 ετών), που φοιτούν στη Λεόντειο Σχολή. Έχει, επίσης, άλλη μία κόρη από τον πρώτο του γάμο, τη Σμαράγδα (32 ετών), δικηγόρο, η οποία ζει και εργάζεται στην Πάτρα.

Ο φιλόπατρις Σπύρος Αγγελόπουλος ζει με μνήμες και αξίες που τείνουν να χαθούν. Ανατρέφει τα παιδιά του εμφυσώντας τους υψηλές αξίες και ιδανικά και προσπαθεί να συμβάλει με κάθε τρόπο στη διατήρηση των ελληνικών ηθών και εθίμων. Διατηρεί στο γραφείο του αρχείο με προσωπικές παρακαταθήκες, το οποίο επιθυμεί να επεξεργαστούν οι κόρες του, όταν εκείνος δεν θα βρίσκεται στη ζωή. Έχει εκφράσει την επιθυμία να ταφεί με την ελληνική σημαία, προστατευμένη από τη φθορά με νάιλον, στο προσκέφαλό του.