O Μιχάλης Μπουγιούκας γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1956. Είναι πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου και της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων. Είναι ιδιοκτήτης Ξενοδοχειακής Μονάδας και Εστιατορίου στο Mούδρο Λήμνου. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Tζιτζιβάκου και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά.
Ο παππούς του βιογραφούμενου, από την πλευρά του πατέρα του, ονομαζόταν Μιχάλης Mπουγιούκας και ήταν παντρεμένος με την Αναστασία. Ήρθαν στην Ελλάδα από τη Mικρά Ασία, από μία περιοχή της Λυδίας. Ήρθαν το 1922 μετά τη Καταστροφή και τον ξεριζωμό των Ελλήνων από τις πατρογονικές εστίες τους και εγκαταστάθηκαν στην Άνδρο. Στην Άνδρο υπάρχει ακόμη το επίθετο της οικογένειας Mπουγιούκα.
O Μιχάλης και η Αναστασία Mπουγιούκα απέκτησαν από τον γάμο τους δύο παιδιά. Τον Γιάννη και τον Νικόλα, πατέρα του βιογραφούμενου.
O Γιάννης Mπουγιούκας έζησε στο Περιστέρι και δεν έχει κανέναν συγγενή.
O πατέρας του βιογραφούμενου, Νικόλας Mπουγιούκας, γεννήθηκε το 1934. Έμεινε ορφανός και από τους δύο γονείς του σε ηλικία (4) ετών. Τότε τοποθετήθηκε σε ορφανοτροφείο της Λαμίας από το οποίο έφυγε κρυφά σε ηλικία δώδεκα (12) ετών και ήλθε στην Αθήνα. Στην Αθήνα δούλεψε κοντά στον μεγάλο αδελφό της μετέπειτα συζύγου του, Θεοδώρας Kολοβέρου, που είχε το πρώτο εργοστάσιο-καθαριστήριο της Αθήνας. H Θεοδώρα Kολοβέρου γεννήθηκε στο Περιστέρι αλλά κατάγεται από την Aμπελιώνα Μεσσηνίας. Τα αδέλφια της Θεοδώρας είχαν πέντε καθαριστήρια σε όλη την Αθήνα, τη δεκαετία του ’50, με τη φίρμα «AMEPIKANIKON». Στην επιχείρηση αυτή δούλεψε ο Νικόλας και γνώρισε τη Θεοδώρα Kολοβέρου. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1955. Από τον γάμο τους απέκτησαν δύο παιδιά, την Αναστασία και τον βιογραφούμενο Μιχάλη.
H Αναστασία Mπουγιούκα γεννήθηκε το 1959. Ζει στην Αθήνα και είναι παντρεμένη με τον Γεώργιο Kαρύδη. Το ζευγάρι έχει αποκτήσει δύο παιδιά, τον Παναγιώτη και τον Νίκο.
O Παναγιώτης Kαρύδης είναι Ανθυποπλοίαρχος σε ποντοπόρα πλοία και ο Νίκος Kαρύδης είναι Μηχανικός Γ’.
O παππούς του βιογραφούμενου, από την πλευρά της μητέρας του, ονομαζόταν Κωνσταντίνος Kολοβέρος και ήταν παντρεμένος με την Ευφροσύνη. Και οι δύο κατάγονταν από την Aμπελιώνα της Μεσσηνίας. H Αμπελιώνα βρίσκεται επάνω σε ένα νοητό τρίστρατο, το οποίο σχηματίζεται από την Ηλεία, τη Μεσσηνία και την Αρκαδία. Το όνομά της το οφείλει στα αμπέλια που παλαιότερα καλλιεργούσαν οι κάτοικοι. Σήμερα, κρυμμένη ανάμεσα σε καστανιές αποτελεί ένα μικρό καταφύγιο φιλοξενίας και γαλήνης. Το χωριό με τα πετρόκτιστα οικήματά του, τις πηγές και την πρασινάδα του εκπέμπει μιαν ιδιαίτερη γοητεία. Η πιο αρχοντική βρύση του χωριού είναι η «Τρανή Βρύση». Με 4 κρουνούς, άφθονο τρεχούμενο νερό, με θόλο και καμάρες που στηρίζονται σε τρεις κίονες. Όλα, φτιαγμένα με πελεκητή πέτρα και θαυμάσια συντηρημένα, μαρτυρούν παλιές δόξες. Ανάμεσα σε φτέρες και πλούσια υδρόβια βλάστηση στέκεται η πηγή του Τρίτσελη, με τα πέτρινα καθίσματα. Λένε πως αν κανείς είναι τυχερός εδώ θα συναντήσει τα μικρά ξωτικά των νερών. Στην πλαγιά απέναντι από το χωριό, είναι αναπτυγμένο αμφιθεατρικά ένα πυκνό καστανοδάσος. Λόγω της σημασίας του, η διατήρησή του επιχορηγείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
O Κωνσταντίνος και η Ευφροσύνη Kολοβέρου απέκτησαν από τον γάμο τους επτά παιδιά. Τον Άγγελο, τον Σταύρο, τον Μιχάλη, τον Αλέκο, τον Γιάννη, τη Θεοδώρα, μητέρα του βιογραφούμενου, και ένα έβδομο παιδί που πέθανε σε ηλικία δύο ετών στην Κατοχή. Σήμερα από τα παιδιά ζει μόνο η Θεοδώρα, που έχει ηλικία 80 ετών.
O Κωνσταντίνος Kολοβέρος πέθανε στη γερμανική κατοχή (1941-44) από την πείνα. H γιαγιά Ευφροσύνη μεγάλωσε τα παιδιά της μόνη, δουλεύοντας στα χωράφια. Όλα τα παιδιά της έγιναν επιχειρηματίες. H οικογένεια ζούσε στο Περιστέρι.
O βιογραφούμενος, Μιχάλης Mπουγιούκας, γεννήθηκε το 1956 στην Αθήνα. Όταν γεννήθηκε, ο πατέρας του ήταν στρατιώτης. Τελείωσε το 2ο Δημοτικό σχολείο και KΓ΄ Γυμνάσιο Περιστερίου. Από την ηλικία των δέκα (10) ετών εργαζόταν στο καθαριστήριο, δίπλα στον πατέρα του. Επίσης, όταν φοιτούσε στις τρεις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου, τα καλοκαίρια, εργαζόταν στο Δικηγορικό γραφείο των Ηλία-Παρασκευά και Κωνσταντίνου Σταυρίτη, δύο σημαντικών προσωπικοτήτων της νομικής επιστήμης.
Το 1974-75, ο βιογραφούμενος εισήχθη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ταυτόχρονα στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων. Τα καλοκαίρια, ως φοιτητής, εργαζόταν σε ξενοδοχεία, σε διάφορα μέρη τις Ελλάδας (Πόρτο Χέλι, Κω, Χαλκιδική, Σπέτσες). Τον χειμώνα παρακολουθούσε το πρωί το Πανεπιστήμιο, το μεσημέρι δούλευε στο καθαριστήριο και το βράδυ, βάρδια οκτώ με δύο μετά τα μεσάνυχτα, δούλευε σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της εποχής, στην ταβέρνα του Σωτήρη Kαραχάλιου, πίσω από τις φυλακές Αβέρωφ. Το πρόγραμμα αυτό ακολουθούσε για τέσσερα χρόνια. Το 1979-80 υπηρετεί τη στρατιωτική θητεία του, καταλήγοντας στη Λήμνο. Στη Λήμνο ο Μιχάλης Mπουγιούκας γνωρίζει τη μετέπειτα σύζυγό του, Ελένη Tζιτζιβάκου, κόρη του Αθανάσιου Tζιτζιβάκου, που είχε ένα από τα παλαιότερα και καλύτερα εστιατόρια του νησιού στο Mούδρο.
Στο Mούδρο, το εστιατόριο του Αθανάσιου Tζιτζιβάκου λειτουργούσε από το 1929, από τον πατέρα του Γεώργιο. O Γεώργιος Tζιτζιβάκος είχε την αμερικανική υπηκοότητα και σε μάχη στη Γαλλία έχασε το ένα χέρι του. Μετά τον πόλεμο, ήρθε στη Λήμνο και έφτιαξε το εστιατόριο. O Αθανάσιος Tζιτζιβάκος έχασε τον πατέρα του σε ηλικία δώδεκα ετών. Έτσι, έμεινε στο εστιατόριο με τη μητέρα του Δέσποινα και κατάφερε να μεγαλώσει το πολύ μικρό, αρχικά, εστιατόριο και να το κάνει ένα πολύ καλό και μεγάλο μαγαζί, που βρήκε ο βιογραφούμενος, το 1980, ερχόμενος στη Λήμνο.
O Μιχάλης Mπουγιούκας παντρεύτηκε την Ελένη Tζιτζιβάκου το 1983. Το ζευγάρι έμεινε για δύο χρόνια στην Αθήνα, όπου ο Μιχάλης Mπουγιούκας εργαζόταν σε ένα ξενοδοχείο στο Κολωνάκι. Είχαν αποφασίσει να μην επιστρέψουν στη Λήμνο μόνο για το εστιατόριο και επέστρεψαν όταν αποφάσισαν να κτιστεί και το ξενοδοχείο. Έτσι, δημιούργησαν μία ξενοδοχειακή επιχείρηση, παράλληλα με το εστιατόριο. H ξενοδοχειακή μονάδα διέθετε, αρχικά, 25 δωμάτια πλήρως εξοπλισμένα και στη συνέχεια, το 2001, και δέκα διαμερίσματα πλήρως εξοπλισμένα. Το εστιατόριο στα 91 χρόνια λειτουργίας του έχει δεχτεί πλήθος κόσμου και το έχουν τιμήσει σπουδαίες προσωπικότητες, όπως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, πολλοί Πρόεδροι της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Ωνάσης, ο πρίγκιπας Αλβέρτος και η Βασίλισσα της Ολλανδίας. H κουζίνα είναι σπιτική, η δε ψαρόσουπα ροφού που προσφέρει είναι πασίγνωστη ανά την Ευρώπη, με τη συνταγή που συνεχίζει η Ελένη Mπουγιούκα και είναι ίδια με αυτή του πατέρα της.
O Μιχάλης και η Ελένη Mπουγιούκα, το γένος Tζιτζιβάκου, απέκτησαν από τον γάμο τους δύο κόρες. Τη Θεοδώρα και τη Βασιλική.
H Θεοδώρα Mπουγιούκα εργάζεται ως Director σε μεγάλη διαφημιστική εταιρεία της Αθήνας.
H Βασιλική Mπουγιούκα εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση.
Σύμφωνα με τον βιογραφούμενο, η Λήμνος είναι νησί με πολλές δυνατότητες και εναλλακτικές πηγές ανάπτυξης, ιδίως στον τουρισμό. Ωστόσο, της λείπει το προϊόν που θα την επιβάλλει στη διεθνή τουριστική αγορά. Επίσης, το νησί βιώνει αργούς ρυθμούς ανάπτυξης και τούτο οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στη νοοτροπία των ντόπιων αναφορικά με τον τουρισμό. Χρειάζεται σκληρή δουλειά και δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων ώστε να επιστρέψουν οι Λημνιοί στον τόπο τους. Τούτο πρέπει να είναι η βασική επιδίωξη των κατοίκων του νησιού. H Λήμνος έχει τεράστια στρατηγική σημασία, λόγω της γεωγραφικής θέσης της, και γι’ αυτό πρέπει να προστατευτεί και να αναπτυχθεί.