O Ευάγγελος Τσούκας γεννήθηκε στη Φλώρινα το 1976. Είναι γιος του Δημητρίου Τσούκα με καταγωγή από το Μοναστήρι (Μπίτολα) της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελένης Τσούκα-Ψωμιάδου με καταγωγή από τον Πόντο. Ο βιογραφούμενος σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ειδικεύτηκε στη Νευρολογία στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Αιγινιτείου Νοσοκομείου Αθηνών. Σήμερα διατηρεί Νευρολογικό Ιατρείο και Νευροφυσιολογικό Εργαστήριο στην πόλη της Φλώρινας, καθώς και την ιστοσελίδα www.neurosite.gr.
Οι ρίζες του βιογραφούμενου, από την πλευρά του πατέρα, βρίσκονται στο Μοναστήρι (Μπίτολα) της Βόρειας Μακεδονίας και από την πλευρά της μητέρας στον Πόντο.
Ο προπάππους του βιογραφούμενου, από την πλευρά του πατέρα, γεννήθηκε και έζησε στο Μοναστήρι ή αλλιώς στην Μπίτολα της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το Μοναστήρι είναι σήμερα διοικητικό, βιομηχανικό, εμπορικό και εκπαιδευτικό κέντρο. Από την εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας αναφέρεται και ως η «πόλη των προξένων», λόγω του ότι πολλές Ευρωπαϊκές χώρες διατηρούσαν σε αυτήν προξενεία. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της της Βόρειας Μακεδονίας και έδρα του ομώνυμου δήμου. Βρίθει αξιόλογων πολιτιστικών μνημείων, χαρακτηριστικότερα των οποίων αποτελούν ο ναός του Αγίου Δημητρίου (1830), μία από τις μεγαλύτερες Ορθόδοξες εκκλησίες της Βόρειας Μακεδονίας, η σκεπαστή αγορά, το παλιό παζάρι (19ος αι.), ο Πύργος με το Ρολόι (17ος αι.), το Τέμενος του Αϊντάρ Καντί (16ος αι.) και πλήθος νεοκλασικών αρχοντικών του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα στον φημισμένο κεντρικό δρόμο Σιρόκ Σοκάκ. Η ελληνική κοινότητα του Μοναστηρίου είναι κυρίως σλαβόφωνοι, βλαχόφωνοι με καταγωγή από τη Μοσχόπολη, Σαρακατσαναίοι και απόγονοι των πολιτικών προσφύγων του Ελληνικού εμφυλίου πολέμου. Στο Μοναστήρι λειτουργεί, επίσης, πολιτιστικός σύλλογος της ελληνικής ομογένειας και δεκάδες φροντιστήρια εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. Την πόλη επισκέπτονται συχνά αρκετοί Έλληνες, κυρίως από τα βόρεια της χώρας.
Ο προπάππους ήταν κηροπλάστης στην ελληνική εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Από τον γάμο του απέκτησε δύο παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι. Τον Ευάγγελο, παππού του βιογραφούμενου, και τη Βασιλική, η οποία δεν απέκτησε δική της οικογένεια
Ο παππούς του βιογραφούμενου, Ευάγγελος Τσούκας, γεννήθηκε, επίσης, στο Μοναστήρι το 1899. Ακολούθησε το παράδειγμα του πατέρα του και έγινε κηροπλάστης. Το 1926 μετανάστευσε και εγκαταστάθηκε στη Φλώρινα, όπου άνοιξε δικό του κηροπωλείο.
Παντρεύτηκε με την Ασπασία Δάφκου και απέκτησαν δύο παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι. Τον Δημήτριο, πατέρα του βιογραφούμενου, και την Αναστασία.
Η Αναστασία Τσούκα γεννήθηκε το 1932 και πέθανε το 1996 στη Φλώρινα. Εργάστηκε στο πατρικό κηροπωλείο και δεν απέκτησε οικογένεια.
Ο πατέρας του βιογραφούμενου, Δημήτριος Τσούκας, γεννήθηκε το 1938 στη Φλώρινα, πόλη της Δυτικής Μακεδονίας και πρωτεύουσα του νομού Φλωρίνης, που είναι κτισμένη σε υψόμετρο 680 μ. Επί της Τουρκοκρατίας η Φλώρινα ήταν τοπικό εμπορικό και βιοτεχνικό κέντρο ενώ η πλειονότητα των κατοίκων της ήταν Μουσουλμάνοι. Το 1821 οι Έλληνες κάτοικοι ήταν περίπου 80 οικογένειες, μέλη των οποίων συμμετείχαν στην Ελληνική Επανάσταση και τον πόλεμο του Μεσολογγίου, ενώ κάποιοι εντάχθηκαν στη Φιλική Εταιρεία. Με το ξέσπασμα της Επανάστασης του 1821, οι Οθωμανοί συγκέντρωσαν και κρέμασαν στην κεντρική πλατεία της πόλης τους επτά (7) σημαντικότερους προκρίτους. Στον Μακεδονικό Αγώνα, η πόλη ανέδειξε σημαντικούς οπλαρχηγούς και τελικά απελευθερώθηκε από τον ελληνικό στρατό στις 8 Νοεμβρίου του 1912. Ο Μητροπολιτικός ναός και προστάτης-πολιούχος της πόλεως είναι ο Άγιος Παντελεήμονας. Στην πόλη λειτουργούν το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η Πινακοθήκη Φλωρινιωτών Καλλιτεχνών, η Δημόσια Βιβλιοθήκη «Βασιλικής Πιτόσκα» και δύο Λαογραφικά Μουσεία. Την προπαραμονή των Χριστουγέννων, στις 23 Δεκεμβρίου, οι κάτοικοι γιορτάζουν ανάβοντας μεγάλες φωτιές, με μεγαλύτερη εκείνη της Πλατείας Ηρώων, χρησιμοποιώντας κατά παράδοση, κλεμμένα ξύλα που συλλέγονται αρκετό καιρό πριν. Το έθιμο λέγεται πως πραγματοποιείται με σκοπό την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων.
Ο Δημήτριος Τσούκας φοίτησε στο Δημοτικό σχολείο και Γυμνάσιο της Φλώρινας και στη συνέχεια σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ). Υπηρέτησε τη στρατιωτική θητεία στον Στρατό Ξηράς, σαν δόκιμος αξιωματικός, στο Σώμα του Πυροβολικού και έπειτα διορίστηκε στον ΟΤΕ Φλώρινας. Παράλληλα, ασχολήθηκε ερασιτεχνικά, με την παραδοσιακή τέχνη των πλεκτών κεριών.
Ο παππούς του βιογραφούμενου, από την πλευρά της μητέρας, ονομαζόταν Δαυίδ Ψωμιάδης και γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πόντο. Η ιστορία του Ελληνισμού του Εύξεινου Πόντου, ο οποίος καταλαμβάνει το παραλιακό τμήμα της ΒΑ Μικράς Ασίας από την περιοχή της Σινώπης δυτικά έως το Βατούμ ανατολικά, αρχίζει με την Αργοναυτική εκστρατεία και τις πρώτες εγκαταστάσεις των Ελλήνων μετά τον Τρωικό πόλεμο (1100 π.Χ.). Στην αρχαιότητα υπήρξε πεδίο έντονου Ελληνικού αποικισμού και βασίλειο επί του Μιθριδάτη. Από το 1100 π.Χ. έως το 1923 μ.Χ., δηλαδή για διάστημα 3.000 ετών, ο Πόντος αποτέλεσε μία από τις σπουδαιότερες κοιτίδες του Ελληνισμού και οι κάτοικοί του στα χρόνια της αρχαιότητας, του Μ. Αλεξάνδρου, της Ρωμαιοκρατίας, του Βυζαντίου, καθώς και της Τουρκοκρατίας δεν έπαυσαν να διατηρούν αλώβητη την εθνική τους συνείδηση και την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη. Μέχρι το 1923, που έγινε η υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών κατ’ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν σε σημαντικό ποσοστό από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς. Το 1918 ο Πόντος είχε 2.048.000 κατοίκους, από τους οποίους 697.000 ήταν Έλληνες.
Ο Δαυίδ Ψωμιάδης εγκαταστάθηκε το 1919 στην Κατερίνη, όπου εργάστηκε ως υπάλληλος σε εταιρεία καπνού. Παντρεύτηκε με την Ειρήνη Οικονομίδου, με καταγωγή επίσης από τον Πόντο, η οποία ήρθε σε βρεφική ηλικία στην Ελλάδα. Απέκτησαν τρία παιδιά, δύο αγόρια και ένα κορίτσι. Τον Γεώργιο, τον Δημήτριο και την Ελένη, μητέρα του βιογραφούμενου.
Η μητέρα του βιογραφούμενου, Ελένη Ψωμιάδου, γεννήθηκε στην Κατερίνη, μία δυναμική αστική περιοχή της Μακεδονίας. Η Κατερίνη, πρωτεύουσα του Νομού Πιερίας βρίσκεται στο Πιερικό ύψωμα, ανάμεσα στα Πιέρια Όρη και τον Θερμαϊκό κόλπο. Παρά τη συμμετοχή της σε όλους τους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες των Ελλήνων, την Επανάσταση του 1821, το Κίνημα του 1854, την Επανάσταση του 1878 και τον Μακεδονικό Αγώνα, απελευθερώθηκε τελικά από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στις 16 Οκτωβρίου του 1912. Το εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης, απ’ όπου εικάζεται ότι πήρε το όνομα της, βρίσκεται ανατολικά της πόλης κοντά στο παλαιό νεκροταφείο. Οι εικόνες εντός του ναού χρονολογούνται από το 1831.
Η Ελένη Ψωμιάδου είναι συνταξιούχος μετά από 42 χρόνια λειτουργίας φαρμακείου στην πόλη της Φλώρινας. Το 1976 παντρεύτηκε με τον Δημήτριο Τσούκα και απέκτησαν τρία παιδιά, δύο αγόρια και ένα κορίτσι: τον βιογραφούμενο Ευάγγελο, την Ασπασία και τον Δαυίδ.
Η Ασπασία Τσούκα γεννήθηκε το 1977 στη Φλώρινα. Σήμερα είναι φαρμακοποιός και έχει αναλάβει το φαρμακείο της μητέρας της. Είναι παντρεμένη με τον καρδιολόγο Νικήτα Κακαβά και μητέρα δύο παιδιών.
Ο Δαυίδ Τσούκας γεννήθηκε το 1981 στη Φλώρινα. Είναι πνευμονολόγος-φυματιολόγος, υπηρετεί στο Γενικό Νοσοκομείο της Φλώρινας και είναι πατέρας δύο παιδιών.
Ο βιογραφούμενος, Ευάγγελος Τσούκας, γεννήθηκε το 1976 στη Φλώρινα. Φοίτησε στο Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο απ’ όπου αποφοίτησε το 1994. Το ίδιος έτος συμμετείχε στη Διεθνή Ολυμπιάδα Χημείας στο Όσλο της Νορβηγίας, όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα και απέσπασε τιμητική διάκριση. Έπειτα εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης απ’ όπου αποφοίτησε το 2000. Υπηρέτησε ως Αγροτικός Ιατρός σε περιφερειακό ιατρείο της Φλώρινας και κατόπιν τη στρατιωτική θητεία στον Στρατό Ξηράς, Σώμα Υγειονομικού, στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο του Διδυμότειχου απ’ όπου απολύθηκε το 2004. Στη συνέχεια ειδικεύτηκε στη Νευρολογία, στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Αιγινιτείου Νοσοκομείου Αθηνών και το 2009 έλαβε την ειδικότητα του Νευρολόγου.
Μετά από ένα ταξίδι με ιστιοπλοϊκό σκάφος στον Ειρηνικό Ωκεανό, το 2010 επέστρεψε στη Φλώρινα, όπου λειτουργεί Νευρολογικό Ιατρείο και Νευροφυσιολογικό Εργαστήριο, επί της οδού Σαρανταπόρου 28. Ως ιατρός σε μία περιοχή με δύσκολες κοινωνικο-οικονομικές και κλιματολογικές συνθήκες καλείται να καλύψει τις ευαίσθητες ανάγκες ασθενών και των οικογενειών τους. Έχει δημιουργήσει την ηλεκτρονική ιστοσελίδα www.neurosite.gr με σκοπό την ενημέρωση του κοινού σε ιατρικά θέματα. Επίσης, είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Είναι παντρεμένος με την Πασχαλία Κυριάκου, εκπαιδευτικό, και έχουν αποκτήσει δύο υιούς, τον Δημήτριο και τον Φίλιππο.
Στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με τη φιλοσοφία, την ψυχολογία και τα μαθηματικά. Η βιοθεωρία του συνδυάζει τις ανθρωπιστικές αρχές του Κλασικού Πολιτισμού με τη σύγχρονη υλική ανάπτυξη, προτείνοντας εναλλακτικούς τρόπους οργάνωσης και λειτουργίας της κοινωνίας.