Ο Ισίδωρος (Σιδέρης) Τσαμουδάκης γεννήθηκε στο Καρκινάγρι Ικαρίας το 1953. Τον Μάιο του 1980 ιδρύει την επιχείρηση «ΗΧΟΤΡΟΠΙΟ» αρχικά συνεταιρικά και κατόπιν, τον Οκτώβριο του 1982, η εταιρεία περιέρχεται αποκλειστικά στα χέρια του. Σήμερα, έπειτα από 45 χρόνια εργασίας στα συστήματα ήχου με την εταιρεία του, η οποία συμπλήρωσε τέσσερις δεκαετίες ενεργής παρουσίας, έχει καλύψει περισσότερες από 20.000 εκδηλώσεις και έχει συνεργαστεί με πληθώρα καλλιτεχνών.
Ο προπάππους του, Πέτρος Τσαμουδάκης, γεννήθηκε στο Καρκινάγρι Ικαρίας, ένα παραλιακό χωριό στη νότια πλευρά του νησιού, το 1870 περίπου. Όπως οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού, το επάγγελμά του ήταν αγρότης και ψαράς. Πήρε μέρος στην απελευθέρωση της Ικαρίας το 1912 που είχε ανακηρυχθεί και για 6 μήνες ανεξάρτητο κράτος. Γνώρισε την Αληθινή, την οποία παντρεύτηκε και απέκτησαν εννέα παιδιά, ένα εκ των οποίων ήταν ο παππούς του βιογραφούμενου, Αντώνης Τσαμουδάκης.
Ο παππούς Αντώνης Τσαμουδάκης γεννήθηκε στο Καρκινάγρι γύρω στα 1895. Είχε τελειώσει μερικές τάξεις στο Δημοτικό και ήξερε να γράφει και να διαβάζει. Ήταν και εκείνος ψαράς και αγρότης στα κτήματά του, όπου καλλιεργούσε κηπευτικά, αμπέλια, σιτηρά και ελιές για το δικό του βιοπορισμό. Πολέμησε στον Μικρασιατικό πόλεμο και όλο το νησί είχε συμμετάσχει στην υποδοχή των προσφύγων. Ήταν ήσυχος και απλός άνθρωπος του νησιού. Ο Αντώνης Τσαμουδάκης πολέμησε και στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και πέθανε το 1945 στην Ικαρία. Γνώρισε την Άννα Φραδέλου από το ίδιο χωριό, την παντρεύτηκε και απέκτησαν πέντε παιδιά, ένα εκ των οποίων ήταν και ο πατέρας του βιογραφούμενου, Πέτρος Τσαμουδάκης.
Ο Πέτρος Τσαμουδάκης γεννήθηκε στο Καρκινάγρι το 1922. Τελείωσε το δημοτικό στην Ικαρία. Έφυγε από την Ικαρία και ήλθε στην Αθήνα για εύρεση καλύτερης τύχης. Παρακολούθησε μαθήματα σε τεχνική σχολή και ασχολήθηκε με κατασκευές σπιτιών και ξυλουργικές εργασίες. Επέστρεψε στην Ικαρία μετά την απελευθέρωση του νησιού και εργάστηκε εκεί ως τεχνίτης. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν φαντάρος στο Αλβανικό μέτωπο. Επειδή ήξερε και λίγα γράμματα ήταν και νοσοκόμος σε νοσοκομεία του στρατού. Μετά τον πόλεμο επέστρεψε στο νησί του, όπου συνέχισε την εργασία του ως τεχνίτης. Σαν άνθρωπος ενδιαφέρεται για την ιστορία του τόπου του, του αρέσει να ασχολείται με τα κοινά και είναι και ψάλτης του χωριού του. Γνώρισε την Αθηνά Καλογρίδη, από το χωριό Βρακάδες Ράχων Ικαρίας, την παντρεύτηκε και απέκτησαν τέσσερα παιδιά, την Άννα, τη Μαρία, τον Ισίδωρο και τη Σταματίνα. Ο Πέτρος Τσαμουδάκης περνάει τον περισσότερο χρόνο του στην Ικαρία, ασχολούμενος με αγροτικές εργασίες και ψάρεμα.
Ο Σιδέρης Τσαμουδάκης γεννήθηκε στο Καρκινάγρι το 1953. Σε πολύ μικρή ηλικία ήλθε στην Αθήνα με τους γονείς του. Τέλειωσε το δημοτικό στα Άνω Ιλίσια Ζωγράφου και το γυμνάσιο στην περιοχή Ζωγράφου. Στη συνέχεια φοίτησε στη Σχολή Μηχανοτεχνιτών «ΣΕΒΑΣΤΟΠΟΥΛΕΙΟ», στη Στρατιωτική Σχολή Μηχανικών και στη Σχολή Ραδιοτεχνίας και Τηλεόρασης «ΚΑΤΕΝΑΛΕ».
Στη συνέχεια κάνει τη στρατιωτική του θητεία ως Μηχανικός Αρμάτων στα τεθωρακισμένα. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας δεν είχε ιδιαίτερη συμμετοχή σε οργανώσεις. Οι κοινωνικές του όμως αντιλήψεις ήταν φιλελεύθερες και έτειναν περισσότερο προς το σοσιαλιστικό σύστημα. Στις οικονομικές του αντιλήψεις όμως, είναι περισσότερο φιλελεύθερων απόψεων.
Μετά την απόλυσή του από το στρατό, αρχίζει τη δική του επαγγελματική δραστηριότητα και ασχολείται αποκλειστικά ως ηχητικός και μηχανικός ήχου, από το Μάρτιο του 1976 μέχρι σήμερα. Τη δουλειά αυτή την είχε πρωτογνωρίσει κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, όπου στο Παναθηναϊκό Στάδιο γίνονταν Ολυμπιάδες Τραγουδιού. Εκεί βοηθούσε τους τεχνικούς και η δουλειά αυτή τον συγκίνησε και ήθελε να την ακολουθήσει. Επίσης του άρεσε η μουσική και έπαιζε κιθάρα.
Τον Μάιο του 1980 ιδρύει την επιχείρηση «ΗΧΟΤΡΟΠΙΟ» αρχικά συνεταιρικά και κατόπιν, τον Οκτώβριο του 1982 η εταιρεία περιέρχεται αποκλειστικά στα χέρια του. Η κύρια δραστηριότητα της εταιρείας είναι η ενοικίαση και πώληση ηχητικών συστημάτων, η ενοικίαση φωτιστικών σωμάτων, μουσικών οργάνων κλπ. Ο ίδιος αγοράζει τα μηχανήματα από γνωστούς οίκους αλλά επίσης κατασκευάζει και ο ίδιος ηχεία και ενισχυτές.
Ο επαγγελματικός εξοπλισμός πρέπει να ανανεώνεται συνεχώς λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στην τεχνολογία και των υψηλών υπηρεσιών που προσφέρει στους πελάτες του. Η φθορά των μηχανημάτων είναι επίσης μεγάλη. Ο καλλιτεχνικός κόσμος λόγω ιδιαίτερης προβολής χρειάζεται μηχανήματα υψηλού επιπέδου.
Έπειτα από 45 χρόνια εργασίας στα συστήματα ήχου με την εταιρεία του η οποία συμπλήρωσε τέσσερις δεκαετίες ενεργής παρουσίας, έχει καλύψει περισσότερες από 20.000 εκδηλώσεις (μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, αθλητικές διοργανώσεις, ομιλίες κ.ά.) και έχει συνεργαστεί με πληθώρα καλλιτεχνών από όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Έχει βοηθήσει νέους συναδέλφους του να κάνουν καριέρα στο χώρο, θεωρώντας απαραίτητη την ανανέωση ανθρώπων και εξοπλισμού σε ένα χώρο σαν τον δικό του που η εξέλιξη της τεχνολογίας τρέχει συνεχώς.
Επαγγελματικός του στόχος είναι η ανανέωση του εξοπλισμού της εταιρείας του.
Στην προσωπική του ζωή, ο Σιδέρης γνώρισε και παντρεύτηκε τη Ζέρβα Μαρία, από την Πυλία Μεσσηνίας.
Σαν άτομο, τον χαρακτηρίζει η ηπιότητα, διατηρεί την ψυχραιμία του ακόμη και στις δύσκολες συνθήκες της εργασίας του, του αρέσει η μάθηση, του αρέσει η τάξη στις συναλλαγές και στους δημόσιους χώρους και είναι πολύ οργανωτικός. Τον εκνευρίζουν λίγο οι αργοί άνθρωποι. Αγαπάει πολύ τη μουσική και κυρίως τα λυρικά τραγούδια, τις επικές κινηματογραφικές παραγωγές και φυσικά τις φιλικές και κοινωνικές συναναστροφές.
Έχει επιτελέσει κοινωνικό έργο είτε προσφέροντας ο ίδιος, είτε ενεργοποιώντας άτομα και εταιρίες με οικονομική επιφάνεια για προσφορά εξοπλισμού ήχου, υπολογιστών κλπ. σε Σχολεία, Εκκλησίες, Ιδρύματα και άλλους φορείς. Ακόμα, συμμετέχει σε μεγάλης κλίμακας δενδροφυτεύσεις σε περιοχές της Πεντέλης. Επίσης, έχει προσφέρει σε τοπικό επίπεδο σε φορείς που προωθούσαν τον πολιτισμό και την υπόθεση της Ειρήνης χωρίς ποτέ να αποσκοπεί σε κάτι από τη συμμετοχή του αυτή.
Στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με τον κήπο του σπιτιού του, του αρέσουν πολύ τα ταξίδια, η πεζοπορία στα βουνά και η επίσκεψη σε ιερούς χώρους, όπως μοναστήρια, αρχαία μνημεία κ.ά.