Ο Παναγιώτης Χριστοδουλάτος του Γιάννη και της Ειρήνης, γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1965 στην Αθήνα. Σπούδασε Προγραμματισμό & Ανάλυση Η/Υ στην ΚΟΡΕΛΚΟ και Ναυπηγική και Ναυτιλιακά στο LONDON SCHOOL OF FOREIGN TRADE (MORLEY COLLEGE). Έχει τη διεύθυνση της εταιρίας ΙΚΑΡΟΣ SHIPPING & BROKERAGE LTD (που είχε ιδρύσει ο πατέρας του), η οποία ασχολείται με φορτηγά πλοία.
Οι ρίζες της οικογένειας Χριστοδουλάτου προέρχονται από την Κεφαλονιά.
Ο αρχηγός της οικογένειας, Ιωάννης Χριστοδουλάτος, καταγόταν από το χωριό Δαυγάτα, κοντά στο Αργοστόλι, και ήταν βουτηχτής. Έβγαζε χόρτα του βυθού και η γυναίκα του η Αικατερίνη τα έκανε βότανα και τα πουλούσε.
Ο Ιωάννης και η Αικατερίνη είχαν αποκτήσει πέντε παιδιά, ανάμεσά τους και τον Παναγιώτη, τον παππού του Παναγιώτη.
Εξαιτίας του καταστροφικού σεισμού που έπληξε την Κεφαλονιά, κάποια στιγμή, η οικογένεια μετακόμισε στην Αθήνα. Εκεί, ο παππούς Παναγιώτης άνοιξε ραφείο στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη κι ανάμεσα στην πελατεία του περιλαμβάνονταν διάφορα σημαντικά πρόσωπα της δημόσιας ζωής, όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Παντρεύτηκε την Θεοδώρα, η οποία δούλευε μαζί του, κι απέκτησαν τρία παιδιά, τον Γιάννη (πατέρα του Παναγιώτη), τον Γεράσιμο και τη Σταυρούλα.
Ο Γιάννης Χριστοδουλάτος, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.
Αποφοίτησε από το Ναυτικό Φροντιστήριο «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» κι έγινε πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού. Υπηρέτησε σε πλοία του Λιβανού και του Ωνάση σε διάφορες βαθμίδες.
Σ’ ένα ταξίδι στην Αίγυπτο, γνώρισε την μετέπειτα σύζυγό του Ειρήνη Μοστριού. Η Ειρήνη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια την εποχή της μεγάλης ακμής της. Τελείωσε το Ελληνικό Σχολείο στην Αίγυπτο και για ένα διάστημα εργάστηκε σε ναυτιλιακό πρακτορείο στην Αλεξάνδρεια. Μιλά τρεις ξένες γλώσσες.
Ο Γιάννης και η Ειρήνη παντρεύτηκαν με πολιτικό γάμο στην Αίγυπτο και ακολούθησε ο θρησκευτικός γάμος στην Αθήνα. Απέκτησαν τον Παναγιώτη και την Κατερίνα.
Μετά το γάμο της, η Ειρήνη, αφοσιώθηκε αποκλειστικά στη φροντίδα της οικογένειάς της, παίζοντας πολλές φορές το ρόλο της μητέρας και του πατέρα, καθώς ο Γιάννης τον περισσότερο καιρό ταξίδευε στη θάλασσα. Σταμάτησε να ταξιδεύει το 1974.
Ως άνθρωπος, η Ειρήνη είναι ακριβοδίκαιη, με πράο και ήρεμο χαρακτήρα. Ο Γιάννης είναι πολύ ενεργητικός και έξυπνος άνθρωπος και πολύ αφοσιωμένος στην οικογένειά του.
«Τις Κυριακές καθόμαστε στο τραπέζι όλη η οικογένεια και κανείς δε σηκωνόταν χωρίς να έχουν τελειώσει όλοι. Χριστούγεννα και Πάσχα τα περνούσαμε πάντα μαζί», θυμάται ο Παναγιώτης Χριστοδουλάτος με συγκίνηση.
Το 1974, ο Γιάννης Χριστοδουλάτος -σε συνεργασία με το αδελφό του Γεράσιμο και άλλα τρία άτομα- ίδρυσε τη ναυτιλιακή εταιρία CHRIMAR. Αργότερα αποχώρησαν οι άλλοι τρεις κι έμειναν τα δύο αδέλφια μέχρι το 1985, χρονιά κατά την οποία χώρισαν επαγγελματικά, οπότε δημιουργήθηκε η ΙΚΑΡΟΣ SHIPPING & BROKERAGE LTD, με αντικείμενο τη διαχείριση φορτηγών πλοίων. Το πρώτο γραφείο βρισκόταν στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου, ενώ από το 1996 η εταιρία στεγάζεται πλέον σε ιδιόκτητο κτίριο στην οδό Μάρκου Μπότσαρη στον Πειραιά.
Ο Παναγιώτης Χριστοδουλάτος γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1965 στην Αθήνα. Μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο, σπούδασε Προγραμματισμό & Ανάλυση Η/Υ στην ΚΟΡΕΛΚΟ, σε βραδινό τμήμα γιατί τα πρωινά εργαζόταν στο γραφείο της εταιρίας του πατέρα του.
Υπηρέτησε τη θητεία του στο Στρατό Ξηράς στον Έβρο. Στη συνέχεια αναχώρησε για το Λονδίνο όπου σπούδασε Ναυπηγική και Ναυτιλιακά στο LONDON SCHOOL OF FOREIGN TRADE (MORLEY COLLEGE). Το 1988, όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του, επέστρεψε στην Ελλάδα και εισήλθε πιο δυναμικά πλέον στην εταιρία.
Ουσιαστικά, δούλευε κοντά στον πατέρα του από μικρό παιδί. Ξυπνούσε από τις 5 το πρωί για να πάει για δουλειά στον Πειραιά στις 7.
«Κάποτε ανακάλυψα έναν λαθρεπιβάτη στο πλοίο, ένα αγόρι. Τον πήρα και τον πήγα στον πατέρα μου…τον φροντίσαμε και του δώσαμε φαγητό και ρούχα», θυμάται.
Πιστεύει ότι οι εμπειρίες που μπορεί να έχει ένας ναυτικός είναι πολύ περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο, καθώς έχει πιο ανοιχτούς ορίζοντες και το μυαλό του είναι πιο δεκτικό.
Από την εποχή του πατέρα του μέχρι και σήμερα έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στη ναυτιλία.
Ελληνικά πληρώματα δεν υπάρχουν πλέον σε επάρκεια, το 80% του προσωπικού των ελληνόκτητων πλοίων είναι Φιλλιπινέζοι.
Ο ίδιος δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ των υπηκοοτήτων. Θεωρούν ότι πρέπει να τους παρέχει ό,τι καλύτερο για τη διαβίωση και την ασφάλειά τους ενώ με τη σειρά τους και εκείνοι πρέπει να ανταποκρίνονται σωστά στις υποχρεώσεις τους.
Επίσης, θέλοντας να διατηρούν τον άμεσο έλεγχο της δουλειάς φροντίζουν να γνωρίζουν προσωπικά τα πληρώματά τους αλλά και να γίνεται ανακύκλωση των ίδιων ατόμων.
Με αρχή το 2007 ένας στόχος του Παναγιώτη εκπληρώθηκε και αυτός ήταν η ναυπήγηση νεότευκτων πλοίων, κάτι το οποίο έως και σήμερα αποτελεί την πολιτική της εταιρείας.
Έχοντας αποκτήσει την εμπιστοσύνη των Ιαπωνικών Ναυπηγείων καθώς και συνεργασίες με Ιαπωνικές εταιρείες και Τράπεζες, απέκτησε τη δυνατότητα των ναυπηγήσεων και περαιτέρω συνεργασιών στον τομέα της Ναυτιλίας.
Η διατήρηση παλαιών επαγγελματικών σχέσεων αλλά και η ανάπτυξη νέων συνέβαλαν στην περαιτέρω συνέχιση των ναυλώσεων με αναγνωρισμένους οίκους του εξωτερικού καθώς και η σύναψη συμφωνιών στη μεσολάβηση αγοράς και μεταφοράς φορτίων.
Από το 2017, οπότε πέθανε ο Γιάννης Χριστοδουλάτος, ο Παναγιώτης με την αδελφή του Κατερίνα, συνεχίζουν στην ίδια πορεία με αυτήν που χάραξε ο πατέρας τους, με στόχο πάντα την ενδυνάμωση της εταιρείας και την περαιτέρω εγκαθίδρυσή της στην διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα.
Ως άνθρωπος, ο Παναγιώτης είναι εργατικός κι εκτιμά πολύ το γεγονός ότι βρήκε «κάτι έτοιμο» από τον πατέρα του, το οποίο, χάρη στην εργατικότητα και την επιμονή του, έχει διατηρήσει και αναπτύξει.
Έχοντας στο πλευρό του την αδελφή του αλλά και κάποιους ιδιαίτερα ξεχωριστούς ανθρώπους και το προσωπικό του γραφείου, έχει θέσει ως στόχο του την επιτυχία ως επαγγελματίας αλλά και άνθρωπος.
Διακρίνεται για τη σεμνότητα, την απλότητα και την ευσυνειδησία του.
Παντρεύτηκε το 2005, αλλά χώρισε το 2016. Από αυτό τον γάμο απέκτησε δύο παιδιά, την Ιωάννα και τον Γιάννη Παναγιώτη.
Στον ελεύθερο χρόνο του, ο Παναγιώτης Χριστοδουλάτος ασχολείται με τον αθλητισμό, το σκι και το διάβασμα.