Μενού Κλείσιμο

Διαμαντόπουλος Αθανάσιος

O Αθανάσιος Διαμαντόπουλος γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1943. Είναι συνταξιούχος ιατρός και σήμερα ασχολείται με τη συγγραφή επιστημονικών βιβλίων, εργάζεται για τα κτήματα της οικογένειας και προεδρεύει σε διάφορες ελληνικές και διεθνείς ιατρικές εταιρείες.

 Οι ρίζες του βιογραφούμενου βρίσκονται στην Ηλεία. Ο παππούς του, από την πλευρά του πατέρα του, ονομαζόταν Αθανάσιος Διαμαντόπουλος και ήταν σταφιδοπαραγωγός και απόγονος οπλαρχηγών του 1821 με απώτερη καταγωγή από τους Μαυρομιχαλαίους της Μάνης. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οδός μπροστά από τα οικογενειακά κτήματα στο Λευκοχώρι Ηλείας ονοματοδοτήθηκε ως «Οδός Αθανασίου Διαμαντοπούλου, Οπλαρχηγού». Είχε παντρευτεί με την Πελαγία Παπαχριστοδούλου. Η Πελαγία Παπαχριστοδούλου είχε επαρχιακή μεγαλοπρέπεια, καθώς ήταν ανιψιά του Θεόδωρου Δηλιγιάννη (πολιτικός ηγέτης, πρωταγωνιστής στην πολιτική ζωή της χώρας σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της βασιλείας του Γεωργίου Α΄ και κύριος αντίπαλος του Χαρίλαου Τρικούπη. Την περίοδο της τελευταίας πρωθυπουργίας του δολοφονήθηκε στην είσοδο της Παλαιάς Βουλής στις 31 Μαρτίου 1905 από έναν χαρτοπαίκτη, εξαιτίας των μέτρων που είχε λάβει κατά των χαρτοπαικτικών λεσχών). Στο σπίτι της οικογένειας Διαμαντοπούλου στη Γαστούνη είχαν φιλοξενηθεί όλοι οι πρωθυπουργοί της Ελλάδος.

Ο Αθανάσιος Διαμαντόπουλος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών, όταν ο βιογραφούμενος ήταν πολύ μικρός. Η γιαγιά Πελαγία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 101 ετών.

Ο πατέρας του βιογραφούμενου, Αντώνιος Διαμαντόπουλος, ήταν γεωπόνος. Στο τέλος της καριέρας του διετέλεσε Γενικός Επιθεωρητής Ελλάδος της Αγροτικής Τράπεζας. Αγαπούσε πολύ την ελληνική γη και αξιοποιώντας τα πατρικά κτήματα έφτιαξε ένα από τα πρότυπα κτήματα της Μεσογείου, στο οποίο έρχονταν φοιτητές γεωπονικής από την Ιταλία για επιμόρφωση. Εργάστηκε εντατικά για την πρόοδο της πατρίδας. Δημιούργησε το εργοστάσιο της Γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ», τα Εκτροφεία Πέστροφας του Λούρου και το Οινοποιείο της οικογένειας Αβέρωφ.

Ο Αντώνιος Διαμαντόπουλος παντρεύτηκε με την Αιμιλία Αναστασιάδη και το ζευγάρι απέκτησε τρία παιδιά, μεταξύ των οποίων τον βιογραφούμενο Αθανάσιο. Και τα τρία παιδιά έγιναν γιατροί. Η μητέρα του βιογραφούμενου, μετά τον γάμο της, ασχολήθηκε με την οικογένεια, την ανατροφή των παιδιών της και τη μουσική. Ο πατέρας του βιογραφούμενου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών.

Ο παππούς του βιογραφούμενου, από την πλευρά της μητέρας του, ονομαζόταν Αβραάμ Αλέξης Αναστασιάδης και παντρεύτηκε με τη Σοφία Χαριτίδη. Ο πατέρας της Σοφίας Χαριτίδη διετέλεσε Αρχιερατικός Επίτροπος όλου του Καυκάσου και Επιθεωρητής Α’ βαθμού Εκπαίδευσης. Είχε τίτλο ευγενείας από τον Τσάρο της Ρωσίας. Διετέλεσε Βουλευτής των Ελλήνων και υπήρξε εθνικός ευεργέτης. Το άγαλμά του υπάρχει στην περιοχή της Μεγάλης Βρύσης στο Κιλκίς, όπου τελούνται εκδηλώσεις στη μνήμη του, τα Χαριτίδεια.

Ο Αβραάμ Αλέξης Αναστασιάδης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μικρότερη των 50 ετών. Την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής (1941-44) τον κρέμασαν οι Γερμανοί, ανήμερα της Μεγάλης Παρασκευής και τον άφησαν κρεμασμένο να αιωρείται μέχρι το Πάσχα. Ο δρόμος που διατρέχει την πλατεία Δημοκρατίας στο Αγρίνιο ονομάστηκε προς τιμήν του οδός Αβραάμ Αναστασιάδη. Η γιαγιά Σοφία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών, μισό αιώνα ακριβώς μετά τον απαγχονισμό του συζύγου της.

Ο βιογραφούμενος, Αθανάσιος Διαμαντόπουλος, γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1943. Τελείωσε τη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων. Τη Ζωσιμαία Σχολή ίδρυσαν στα Ιωάννινα οι Ηπειρώτες αδελφοί Ζωσιμάδες (Ιωάννης, Αναστάσιος, Νικόλαος, Θεοδόσιος, Ζώης και Μιχαήλ). Ήταν έμποροι εγκατεστημένοι στον Λίβανο και κατόπιν στη Νίζνα και στη Μόσχα. Χρηματοδότησαν σημαντικές εκδόσεις και ενίσχυσαν την Ελληνική Επανάσταση. Στη συνέχεια, ο βιογραφούμενος, εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποφοίτησε το 1967 με Λίαν Καλώς. Κατόπιν, έκανε ειδικότητα Παθολογίας στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» στην Αθήνα. Ταυτόχρονα, εκεί εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή (Άριστα) με τίτλο «Σπινθηρογραφικά Ευρήματα εκ του Σπληνός επί Χρονίας Νεφρικής Ανεπαρκείας» και τότε έλαβε υποτροφία από το Ι.Κ.Υ. (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών) και πήγε στη Γλασκώβη της Σκωτίας. Εκεί έμεινε τέσσερα χρόνια και πήρε την ειδικότητα της Νεφρολογίας. Παράλληλα, αναγορεύτηκε σε διδάκτορα (Philosophiae Doctorem in Facultate Medicine-Ph.D.) από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης με τη διατριβή του “Immunological Response of Uraemic, Dialysis and Post-Transplant Patients”. Στη συνέχεια διορίστηκε στην Πάτρα, όπου υπηρέτησε ως Διευθυντής στη Νεφρολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας, της οποίας ήταν και ο ιδρυτής. Το 1985 αναγορεύτηκε Υφηγητής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο τίτλος αργότερα αναβαθμίστηκε σε «Άμισθος Καθηγητής Ιατρικής». Στη Νεφρολογική Κλινική παρέμεινε μέχρι το 2010 οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Το 1990, ο βιογραφούμενος εισήχθη στην Αρχαιολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, από όπου αποφοίτησε το 1994 με «Λίαν Καλώς».

Ο βιογραφούμενος ασχολείται με την έρευνα και τη συγγραφή επιστημονικών έργων. Έχει περίπου 500 δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά και έχει συγγράψει δεκαπέντε (15) βιβλία. Διετέλεσε επί τρεις τριετίες Πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδος της οποίας αναγορεύθηκε Επίτιμος Πρόεδρος, της Ελληνικής Εταιρείας Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Ιατρικής, της Εταιρείας Φίλων Μουσείου της Ιατρικής, του Ελληνικού Κολεγίου Νεφρολογίας και Υπέρτασης, της Διεθνούς Εταιρείας Ιστορίας της Ιατρικής, της Διεθνούς Εταιρείας Ιστορίας της Νεφρολογίας της οποίας αναγορεύθηκε πρo έτους “Honorary Member” και της Επιτροπής της UNESCO για την Ιστορία της Ιατρικής. Είναι αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Ιστορίας της Ιατρικής Νικολάου Λούρου, και της Ελληνικής Εταιρείας Διάδοσης του Ιπποκρατείου Πνεύματος. Είναι μέλος του Δ.Σ. της European Association of Professors Emeriti, και μέλος της Culture Committee of European Association for the History of Oncology (2021). Έχει διοργανώσει δεκάδες Διεθνή και Ελληνικά Συνέδρια.

Ο Αθανάσιος Διαμαντόπουλος παντρεύτηκε τη Χίλαρυ Ντρόμοντ και το ζευγάρι έχει αποκτήσει τέσσερα παιδιά και δύο εγγόνια. Τα παιδιά τους είναι η Αιμιλία, ο Αντώνης, ο Αλέξανδρος και η Αγάπη Σοφία. Η Χίλαρυ Διαμαντοπούλου κατάγεται από τη Σκωτία και είναι οπτομέτρης και διδάκτωρ της Ιστορίας της Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Αιμιλία Διαμαντοπούλου γεννήθηκε το 1989. Αποφοίτησε από το Edinburgh University όπου απέκτησε Μεταπτυχιακό τίτλο “Editing and Translating”. Σήμερα έχει δικό της γραφείο, που αναλαμβάνει διερμηνείες και μεταφράσεις. Είναι μητέρα ενός αγοριού, του Θεόδωρου Παπανικολάου, που γεννήθηκε στις 3 Μαρτίου 2012.

Ο Αντώνης Διαμαντόπουλος γεννήθηκε το 1985. Σήμερα είναι Μηχανολόγος Αεροναυπηγός.

Ο Αλέξανδρος Διαμαντόπουλος γεννήθηκε το 1987. Είναι Μαθηματικός με Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και πατέρας του μικρού Αθανασίου Διαμαντόπουλου.

Η Αγάπη Σοφία Διαμαντοπούλου γεννήθηκε το 1998. Σήμερα είναι απόφοιτος της Σχολής Επιστήμης Υλικών.