Μενού Κλείσιμο

Χωρδάκι Κυδωνίας, Χανιά

Χωριό και κοινότητα της επαρχίας Κυδωνίας. Βρίσκεται σε απόσταση 19χλμ. βορειοανατολικά των Χανίων, κτισμένο σε υψόμετρο 220μ. Έχει πληθυσμό 400 περίπου κατοίκους.

Για την προέλευση της ονομασίας του χωριού υπάρχουν δυο ντόπιες εκδοχές. Σύμφωνα με την πρώτη, ονομάστηκε έτσι επειδή η κορυφογραμμή του βουνού που βρίσκεται πάνω από το χωριό, μοιάζει με χορδή μουσικού οργάνου. Σύμφωνα με τη δεύτερη, το χωριό ήταν από τα πρώτα χωριά του Ακρωτηρίου και ήταν αρχικά γνωστό με την ονομασία Χωριουδάκι, η οποία σιγά – σιγά, με παραφθορά, έγινε Χωρδάκι.

Όπως μας πληροφορούν οι κάτοικοι, χρονολογείται από τους ενετικούς χρόνους. Τότε υπήρχε στην περιοχή οικισμός, ονομαζόμενος Καλαμαζιά, που ερημώθηκε τελικά από τις συνεχείς επιδρομές των κουρσάρων. Οι κάτοικοι του οικισμού αυτού, ύστερα από την εγκατάλειψή του αναζήτησαν καταφύγιο και τόπο εγκατάστασης στη θέση του σημερινού χωριού.

Στο χωριό σώζονται ερείπια κτισμάτων, κατάλοιπα της Τουρκοκρατίας. Επομένως κατοικούσαν εδώ Τούρκοι. Οι κάτοικοι έλαβαν μέρος στην επανάσταση του 1896. Ο Αναγνώστης Τσούκλαρης, καταγόμενος από το Χωρδάκι, έλαβε μέρος στο ολοκαύτωμα του Αρκαδίου και σκοτώθηκε στη διάρκεια των ηρωικών εκείνων γεγονότων. Σήμρα, η πλατεία του χωριού φέρει τ’ όνομά του.

Οι κάτοικοι του χωριού αγωνίστηκαν γενναία και στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας και στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής.

Παλιότερες οικογένειες του χωριού είναι οι Κουνταράκηδες, οι Πλανάκηδες, οι Ανδρεαδάκηδες, οι Παπαδάκηδες, οι Ψαθογιαννάκηδες, οι Τσουκλαράκηδες, οι Φακωτάκηδες, οι Αδαμάκηδες, οι Κοζανάκηδες, οι Μαρκάκηδες, οι Τσαγράκηδες, οι Σπετσιωτάκηδες και οι Ντουρουντάκηδες.

Εκκλησίες του χωριού είναι η Μεταμόρφωση του Σωτήρα, κτισμένη από κάποιο Τούρκο, στο χώρο της οποίας υπάρχει παλιό εικόνισμα της Παναγίας, χρονολογημένο από το 1600μ.Χ., ο Άγιος Γεώργιος και ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος. Επίσης στο Χωρδάκι υπάγεται διοικητικά η Μονή Γομβερνέτου.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα, 1980-1995.