Το Βαλτινό βρίσκεται 13 χιλιόμετρα Β.Δ. της πόλης των Τρικάλων σε υψόμετρο 120 μέτρων. Υπάγεται διοικητικά στη δημοτική ενότητα Καλλιδένδρου του Δήμου Τρικαίων και σύμφωνα με την τελευταία απογραφή έχει 671 μόνιμους κατοίκους.
Η ονομασία του χωριού οφείλεται στη μορφολογία του εδάφους, καθότι στην περιοχή, παλαιότερα υπήρχαν βάλτοι.
Ο προσδιορισμός της αρχαιότητας του χωριού, σύμφωνα με ιστορικές πηγές, ανάγεται στην μεταβυζαντινή εποχή. Στην πρόθεση 421 της Μονής Μεγάλου Μετεώρου, όπου αναφέρονται 223 θεσσαλικά χωριά του 1592 με τα ονόματα των αφιερωτών στο μοναστήρι, αναφέρεται και το Βαλτινό (Βαλτσινό).
Παλαιότερα το χωριό ήταν κτισμένο βορειότερα, στη θέση «Παλιοχώρι», αλλά, πιθανόν, κάποια αρρώστια έπληξε τους κατοίκους και τους ανάγκασε να μετοικήσουν στην σημερινή τοποθεσία.
Το Βαλτινό διαθέτει όλες τις βαθμίδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έχει καλή ρυμοτομία, μεγάλους και φαρδιούς ασφαλτοστρωμένους δρόμους, πλατείες, πάρκα και δάσος αναψυχής. Τον Απρίλιο του 2020, μάλιστα, το δάσος της Παναγίας στο Βαλτινό κηρύχθηκε επισήμως διατηρητέο μνημείο της φύσης. Το δάσος πήρε το όνομά του από το ευρισκόμενο σε αυτό εκκλησάκι της Παναγίας. Εκτείνεται σε έκταση περίπου 40 στρεμμάτων, έχει αιωνόβια δένδρα, που στην πλειονότητά τους ανήκουν στο σπάνιο είδος φράξου και άλλα φυτικά είδη, όπως δρυς, φτελιές, ασημόλευκες και κισσούς. Επίσης, τα είδη της πανίδας που συναντώνται στο δάσος είναι σκαντζόχοιρος, λαγός, νυφίτσα, κουνάβι, δρυοκολάπτης, αηδόνι, καρδερίνα, κοκκινολαίμης, κοτσύφι και πολλά άλλα.
Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται ο Ιερός ναός του Αγίου Αθανασίου με το επιβλητικό καμπαναριό που χτίστηκε τον 19ο αιώνα. Λίγο έξω από το χωριό σε ένα δάσος δρυός υπάρχει το εξωκλήσι της Παναγίας (Κοίμηση της Θεοτόκου) στην μνήμη της οποίας πανηγυρίζει το χωριό τον Δεκαπενταύγουστο.
Φωτό: Το Δημοτικό Δάσος Παναγιάς στο Βαλτινό Τρικάλων