Το Βασιλίτσι είναι ημιορεινό χωριό της Μεσσηνίας, χτισμένο σε υψόμετρο 152 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, στο άκρο που καταλήγει προς το ακρωτήριο Ακρίτας. Απέχει 7 περίπου χιλιόμετρα από την Κορώνη και κατά την απογραφή του 2011 αριθμούσε 517 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με την παραγωγή ελαιολάδου και σταφίδας, αλλά και τον τουρισμό.
Η περιοχή του χωριού βρισκόταν κατά την αρχαιότητα υπό τον έλεγχο της πόλης της Ασίνης, η οποία μεταγενέστερα αναπτύχθηκε ως η σύγχρονη Κορώνη. Το χωριό πιστεύεται ότι υπήρχε κατά τη βυζαντινή εποχή και αναφέρεται σε διάφορες πηγές, τουλάχιστον από την εποχή της Ενετοκρατίας, με τη σημερινή του ονομασία. Κάποιοι από τους κατοίκους του χωριού προέρχονται από Αρκάδες κτηνοτρόφους, γνωστούς και ως οι «ανεβοκατεβάτες», επειδή την Άνοιξη ανέβαιναν με τα κοπάδια τους στην Αρκαδία, ενώ τον Χειμώνα κατέβαιναν στα χειμαδιά της Μεσσηνίας.
Κατά την περίοδο της Επανάστασης του 1821 το Βασιλίτσι έλαβε ενεργά μέρος και βοήθησε τον αγώνα με έμψυχο υλικό, χρήματα και τρόφιμα. Μάλιστα, οι αγωνιστές Ηλίας Λυμπερόπουλος και Ιωάννης Μάραντος τιμήθηκαν από τον Βασιλιά Όθωνα για τη δράση τους.
Το 1922, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, έφτασαν στο χωριό πρόσφυγες από τον Πόντο οι οποίοι έμειναν για δύο χρόνια και στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν οριστικά στην περιοχή του Κιλκίς, στην Ποντηράκλεια την οποία αναφέρουν και ως Βασιλίτσα σε αναγνώριση της φιλοξενίας που έτυχαν από τους κατοίκους του Βασιλιτσίου στα πρώτα δύσκολα χρόνια της προσφυγιάς τους.
Η πατριωτική δράση του χωριού ήταν σημαντική και στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι κάτοικοι έκρυψαν και φυγάδευσαν Νεοζηλανδούς στρατιώτες στην Αφρική. Για την πράξη αυτή ο Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας απέστειλε προς την Κοινότητα Βασιλιτσίου ευχαριστήρια επιστολή, η οποία φυλάσσεται στο λαογραφικό μουσείο του χωριού.
Αξιοθέατα του χωριού είναι τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια και η εκκλησία του Αγίου Βασιλείου που χτίστηκε το 1938 πάνω στα σχέδια του ναού της Υπαπαντής της Καλαμάτας. Σε μικρή απόσταση από το χωριό βρίσκονται όμορφες παραλίες της περιοχής της Κορώνης.
Από το Βασιλίτσι κατάγονταν δύο σημαντικές προσωπικότητες: ο αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος, ο πρώτος ορθόδοξος Έλληνας ιεραπόστολος στην Αφρική, και ο διακεκριμένος παγκοσμίως δικηγόρος Γεώργιος Μπίζος, υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Νότια Αφρική, ως συνήγορος του Νέλσον Μαντέλα και συναγωνιστών του ενάντια στο ρατσιστικό καθεστώς του απαρτχάιντ.
Στην πλατεία του Βασιλιτσίου αναβιώνει ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα το έθιμο της «Αποκερασιάς» που συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης και της ζωής. Η γιορτή διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βασιλιτσιωτών «Η Φανερωμένη» και συνοδεύεται από τοπική παραδοσιακή μουσική, χορούς και τραγούδια.