Μενού Κλείσιμο

Τρυπητή Μήλου

Η Τρυπητή είναι ένα γραφικό παραθαλάσσιο χωριό με υπέροχη θέα στην κόλπο της Μήλου που βρίσκεται πολύ κοντά  στην Πλάκα και μοιάζει σαν να είναι η φυσική συνέχειά της. Εδώ βρισκόταν η αρχαία πόλη της Μήλου και ανακαλύφθηκε το περίφημο Άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου.

Η Τρυπητή πήρε το όνομά της από τα ηφαιστειογενή πετρώματα στα οποία είναι χτισμένη που είναι γεμάτα τρύπες, είτε από την φυσική διάβρωση είτε από ανθρώπινη παρέμβαση. Χάρη σε αυτά τα μαλακά πετρώματα σκάφτηκαν στην περιοχή οι κατακόμβες που θεωρούνται μοναδικές σε μέγεθος και σε ομορφιά στον ελλαδικό χώρο και από τις πιο αξιόλογες, μαζί με αυτές της Ρώμης και των Αγίων Τόπων. Βρίσκονται σε σπηλιές 150 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Αποτελούσαν χριστιανικό κοινοτικό κοιμητήριο και τόπο λατρείας των χριστιανών και ιδρύθηκαν πιθανότατα στα τέλη του 2ου αιώνα μ.Χ., ενώ οι ταφές συνεχίστηκαν μέχρι το τέλος του 5ου αιώνα μ.Χ. Πρόκειται για κοιμητήρια λαξευμένα άλλοτε στις παρυφές των βράχων σαν τετράγωνοι θάλαμοι, άλλοτε υπόγειοι και χτιστοί.

Χαρακτηριστικό της Τρυπητής είναι οι αναπαλαιωμένοι ανεμόμυλοι, που παλιά χρησιμοποιούνταν για την άλεση σιτηρών και σήμερα οι περισσότεροι χρησιμοποιούνται ως καταλύματα. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ο οποίος χτίστηκε το 1888, σύμφωνα με το σχέδιο του Αγίου Νικολάου της Σύρου. O ναός έχει μαρμάρινο τέμπλο, εικονοστάσι του 17ου αιώνα και εικόνες της Κρητικής Σχολής και του Εμμανουήλ Σκορδίλη. Στον δρόμο που οδηγεί στις Κατακόμβες βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας της Φανερωμένης, το οποίο έχει στο εσωτερικό του δύο τάφους με καμάρες και ίχνη από τοιχογραφίες στο ιερό του.

Κοντά στο χωριό βρίσκεται το Αρχαίο θέατρο της Μήλου, χτισμένο σε περίοπτη θέση, στην πλαγιά του λόφου. Έχει μαγευτική θέα προς το λιμάνι και πολύ καλή ακουστική και συχνά χρησιμοποιείται για θεατρικές παραστάσεις και μουσικές εκδηλώσεις.

 

 

 

Φωτό: http://milos-greece.com/en/tripiti.html