Η Τουρλάδα είναι ορεινό χωριό που βρίσκεται ανατολικά της Κλειτορίας στη βόρεια πλευρά του βουνού Κουρκουλίτσα της οροσειράς του Χελμού. Έχει ελάχιστους μόνιμους κατοίκους που ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Η ονομασία του χωριού προέρχεται από τη μορφολογία του χαμηλού βουνού Κουρκουλίτσα ή του λόφου Τσούγκα που βρίσκονται δυτικά του χωριού, τα οποία μοιάζουν με τρούλους. Το τοπωνύμιο Τρουλάδα παραφθάρηκε με τα χρόνια σε Τουρλάδα.
Στην τοποθεσία Φροξυλιά κοντά στον οικισμό θεωρείται ότι ξεκίνησε ο ένοπλος αγώνας της Επανάστασης στις 16 και 17 Μαρτίου 1821, σύμφωνα με τα απομνημονεύματα του Παλαιών Πατρών Γερμανού, του Φωτάκου, υπασπιστή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και εγγράφων που βρίσκονται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και την Εθνική Βιβλιοθήκη. Στις 16 Μαρτίου ο Σωτήριος Παπαδαίος από τα Μαζέικα με τους συντρόφους του σκότωσαν σε ενέδρα (χωσιά) έναν Τούρκο από το προσωπικό του Βοεβόδα των Καλαβρύτων Αρναούτογλου, που μετέβαινε στου Δάρα με εντολή του Βοεβόδα να ειδοποιήσει τους εκεί κατοίκους να ετοιμάσουν την υποδοχή του. Την επόμενη ημέρα ο Γιάννης Χοντρογιάννης από τα Μαζέικα μαζί με τον Παπαδαίο και τους άνδρες του, έστησαν ενέδρα στην ίδια περιοχή και επιτέθηκαν σε διερχόμενους Τούρκους. Την ίδια ημέρα ο Βοεβόδας των Καλαβρύτων ξεκίνησε για την Τρίπολη με σκοπό να ενημερώσει τον Καϊμακάμη της Τριπόλεως για τις κινήσεις των οπλαρχηγών στα Καλάβρυτα. Όταν οι προπορευόμενοι της συνοδείας έφθασαν στην τοποθεσία Φροξυλιά, έπεσαν στην ενέδρα των αγωνιστών. Στη μάχη που ακολούθησε, φονεύθηκε ο υπεύθυνος για τη διαμονή της αποστολής του Βοεβόδα Αρναούτογλου, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να αναγκασθεί κακήν κακώς να επιστρέψει στα Καλάβρυτα.
Πολιούχος της Τουρλάδας είναι ο Άγιος Ανδρέας. Η εκκλησία που χτίστηκε το 1880 είναι ρυθμού βασιλικής και έχει όμορφο καμπαναριό, δημιούργημα ντόπιων πετροχτιστάδων. Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας, χτισμένη το 1912. Από τα πολλά ξωκλήσια ξεχωρίζει ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος που χρονολογείται από το 1700 περίπου.
Στην Τουρλάδα επικρατεί η πέτρα, καθώς οι κατοικίες είναι πέτρινες, ενώ υπάρχουν και δύο πέτρινες βρύσες. Εκτός του χωριού υπάρχουν άλλες δύο πετρόχτιστες βρύσες, δείγματα τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής και πολλές πηγές με συνεχή ροή δροσερού νερού.
Από την Τουρλάδα διέρχεται το ευρωπαϊκό μονοπάτι ορεινών διαδρομών Ε4 και ξεκινούν όμορφες δασικές διαδρομές και μονοπάτια προς τα χωριά της περιοχής του Πλανητέρου.
Φωτό: https://www.kalavrytapress.gr/category/kalavryta/topika-nea/tourlada/