Το χωριό Στιμάγκα είναι χτισμένο στις πλαγιές του όρους Ευαγγελίστρια σε υψόμετρο 520 μέτρων και απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από την Κόρινθο. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Βέλου-Βόχας και κατά την απογραφή του 2011 είχε πληθυσμό 981 κατοίκων.
Το τοπωνύμιο προέρχεται από τον Βορειοηπειρώτη Νικολό Σταμάγκα, στον οποίο οι Παλαιολόγοι του Μυστρά είχαν παραχωρήσει την περιοχή ως ανταμοιβή για τις υπηρεσίες του. Ο Σταμάγκας εγκαταστάθηκε εκεί που βρίσκεται το σημερινό χωριό και στη συνέχεια πολλοί κάτοικοι των γύρω χωριών ήρθαν κι αυτοί να εγκατασταθούν στον νέο οικισμό. Η περιοχή φαίνεται ότι κατοικούνταν από τα αρχαία χρόνια, όπως επιβεβαιώνεται από διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα. Στην ευρύτερη περιοχή της Στιμάγκας, στη θέση Καμάρι, τοποθετείται η αρχαία πόλη Θυαμία, γνωστή από τον 5ο αιώνα π.Χ.
Την περίοδο της Φραγκοκρατίας ο λόφος της Ευαγγελίστριας λειτουργούσε ως οπτικός σύνδεσμος του Ακροκορίνθου με τα φρούρια της Στυμφαλίας και της δυτικής Κορινθίας.
Από τα παλαιότερα κτίρια του χωριού είναι το Σχολείο, το οποίο χτίστηκε το 1898, λειτούργησε για πρώτη φορά το 1905 και σήμερα έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο.
Κυριότερες ασχολίες των κατοίκων της Στιμάγκας είναι η καλλιέργεια ελιάς και σταφυλιών, ειδικά της σουλτανίνας. Η σταφίδα που παράγεται στο χωριό είναι γνωστή ακόμα και στο εξωτερικό για την εξαίρετη ποιότητά της.
Κάθε χρόνο διοργανώνεται στο χωριό «Γιορτή Σταφυλιού», ενώ είναι φημισμένο και το καρναβάλι της Στιμάγκας που συγκεντρώνει πλήθος κόσμου από τη γύρω περιοχή.