Μενού Κλείσιμο

Ριζοκάρπασο Αμμοχώστου

Το Ριζοκάρπασο είναι κοινότητα της επαρχίας Αμμοχώστου, 67 χιλιόμετρα βορειονατολικά της Αμμοχώστου.

Η ονομασία του προέρχεται από τις λέξεις Ρίζα και Καρπασία.
Η χερσόνησος της Καρπασίας βρίσκεται ανατολικά της Κύπρου και το Ριζοκάρπασο έχει χαρακτηριστεί και ως ακριτική γη διότι βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρον της χερσονήσου. Το περιβάλλον της κοινότητας είναι γνωστό ως ένα από τα πιο άγρια και παρθένα εδάφη του νησιού. Διαθέτει μία από τις καλύτερες παραλίες της Κύπρου.

 

Στο Ριζοκάρπασο υπάρχουν παντού αρχαιολογικά ευρήματα. Τα κυριότερα είναι ο Άγιος Φίλωνας. Δύο χιλιόμετρα βόρεια του χωρίου, η Παναγία της Αφέντρικας (βρίσκεται περίπου δέκα χιλιόμετρα ανατολικά του Αγίου Φίλωνα), καθώς και στην περιοχή του ακρωτηρίου του Αποστόλου Ανδρέα συναντούμε το Κάστρος. Το 1972-3 μια αρχαιολογική αποστολή του Πανεπιστημίου της Γαλλίας πραγματοποίησε ανασκαφές και έφερε στο φώς πολλά αξιόλογα ευρήματα.

 

Το Ριζοκάρπασο αποτελείται από 3 συνοικίες  (την Αγία Τριάδα, την Ανάβρυση και το Λεκό).

Άρχισε να ακμάζει στα τέλη του 19ου αιώνα. Στα μέσα του 20ου αιώνα ήταν το μεγαλύτερο χωριό της Κύπρου με πληθυσμό των 5000 κατοίκων.

Στο χωριό υπήρχε Δημοτική Αγορά, Αστυνομικός Σταθμός, Πυροσβεστική, Συνεργατικόν Παντοπωλείων, Συνεργατική Πιστωτική Εταιρεία, ιατρείο, οδοντιατρείο καθώς και το παλαιότερο κινηματοθέατρο της υπαίθρου, το «Λουιζιάνα». Σημαντικό ήταν το εργοστάσιο συσκευασίας καπνού, τα ελαιοτριβεία, οι αλευρόμυλοι, τα λατομεία πέτρας, και αρκετές ψαρόβαρκες.

 

Οι βασικές ασχολίες των κατοίκων ήταν η γεωργία, η κτηνοτροφία και η αλιεία, τα κύρια προϊόντα ήταν ο καπνός, η χαρουπιά, το βαμβάκι, τα σιτηρά και τα καρπούζια.

 

Από θρησκευτικής πλευράς συναντώνται εκκλησίες καθώς ήταν η γενέθλιος γη για αρκετούς αγίους. Ο Άγιος Ανδρέας (ο παλαιός ναός του Αγίου οικοδομήθηκε κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας τον 15ο αι., είναι γοτθικού ρυθμού και βρίσκεται τριάμισι μέτρα από το ιερό του καινούργιου ναού). Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση ο Απόστολος Ανδρέας φέρεται να έχει περάσει από τη περιοχή, τον 1ο  αι.  μ.Χ. Εκεί δημιούργησε μια πηγή στο βράχο από όπου άρχισε να αναβλύζει άφθονο νερό το οποίο τρέχει μέχρι σήμερα, ως γνωστό άγιασμα. Ο Άγιος Συνέσιος, του οποίου η Εκκλησία τιμά τη μνήμη στις 26 Μαΐου, ο Άγιος Σωζόμενος που εορτάζεται στις 20 Νοεμβρίου, η Αγία Φωτεινή που εορτάζεται στις 2 Αυγούστου και λέγεται ότι θεραπεύει οφθαλμικά νοσήματα, οι Άγιος Θύρσος, Θεόπροβος (εορτάζουν 23 Ιουλίου) και Φίλων (τιμάται 24 Ιανουαρίου).

 

Το Ριζοκάρπασο βρίσκεται στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου και σε αυτό παραμένουν αρκετοί Ελληνοκύπριοι κάτοικοι, οι οποίοι τιμούν τον τόπο τους και συνεχίζουν την ιστορία του.

Φωτογραφία: https://www.offsite.com.cy/eidiseis/topika/ek-apo-rizokarpaso-dikaiothike-gia-perioysia-toy-ekei