Μενού Κλείσιμο

Ραψάνη Λάρισας

Η Ραψάνη είναι ένα όμορφο χωριό με πλούσια ιστορία, χτισμένο κοντά στην κοιλάδα των Τεμπών και στους πρόποδες του Κάτω Ολύμπου. Έχει πλακόστρωτα σοκάκια, ανθοστόλιστες αυλές και πολλά νερά. Φημίζεται για τα κρασιά και το υγιεινό της κλίμα.

Ιδρύθηκε ενδεχομένως τον 10ο μ.Χ. αιώνα από την ένωση χωριών με το όνομα Ολυμπιάδες. Κατά τον μύθο η Ραψάνη ήταν μια πανέμορφη και δυναμική γυναίκα της περιοχής, η οποία πρωτοστάτησε για την συνένωση των χωριών έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια πόλη πιο δυνατή και πιο μεγάλη. Υπάρχει, ωστόσο, και η εκδοχή ότι ο οικισμός πήρε το όνομά του από την ράψ(ι)α, αρβανίτικη λέξη που σημαίνει μαλακό πέτρωμα.

Η αρχαιότερη επιγραφή της Ραψάνης χρονολογείται από το 1547 και βρίσκεται στο ξωκκλήσι του Αγίου Ιωάννη, ενώ  οι 6 νερόμυλοι του χωριού χρονολογούνται από το 12ο ως τον 13ο αιώνα. Κατά την Τουρκοκρατία η Ραψάνη απολάμβανε ένα είδος ανεξαρτησίας, η οποία συνέβαλε σημαντικά στην περαιτέρω ανάπτυξή της.  Γνώρισε περίοδο πνευματικής και εμπορικής ακμής τον 17ο και 18ο αιώνα χάρη στη βιοτεχνία κόκκινης βαφής, την υφαντουργία, τη σηροτροφία και την αμπελουργία.  Εκείνη την περίοδο, το 1767, ιδρύθηκε η περίφημη σχολή της Ραψάνης από τον Επίσκοπο Πλαταμώνος και Λυκοστομίου Διονύσιο. Επίσης είχε πλούσιες βιβλιοθήκες που πυρπολήθηκαν όμως το 1878, στην επανάσταση του Ολύμπου. Από την καταστροφή έχει διασωθεί μόνο ένα χειρόγραφο, το Κατάστιχο του Αγίου Αθανασίου 1778-1889.

Η μονή των Αγίων Θεοδώρων, μέσα στο ομώνυμο δάσος, έχει αξιόλογες τοιχογραφίες και τέμπλο του 13ου αιώνα. Το εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννου με τοιχογραφίες του 16ου αιώνα βρίσκεται λίγα μέτρα έξω από το χωριό. Στη Ραψάνη λειτουργεί βιβλιοθήκη με συλλογή 20.000 βιβλίων και Μουσείο Οίνου και Αμπέλου όπου παρουσιάζεται η ιστορία της καλλιέργειας του αμπελιού και της παραγωγής του περίφημου ραψανιώτικου μπρούσκου. Ο χαρακτήρας του μουσείου είναι εκπαιδευτικός, καθώς  εκτίθενται παλιά αντικείμενα αμπελοκαλλιέργειας και οινοποίησης από την περιοχή της Ραψάνης και παρουσιάζονται πληροφορίες που αφορούν γενικά το κρασί και το αμπέλι.

Στην Ραψάνη παραθέριζε σε νεαρή ηλικία ο πεζογράφος Μ. Καραγάτσης, ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της γενιάς του 1930. Λέγεται, μάλιστα, ότι το ψευδώνυμο Καραγάτσης προήλθε από το δέντρο φτελιά ή καραγάτσι που βρισκόταν στο εξοχικό της οικογένειας του στο χωριό, εκεί όπου του άρεσε να κάθεται και να διαβάζει.

Κάθε χρόνο στο τέλος του καλοκαιριού πραγματοποιείται στη Ραψάνη η γιορτή κρασιού και αμπέλου  που συγκεντρώνει πλήθος κόσμου που θέλει να γευτεί τα περίφημα κρασιά της. Το χωριό γιορτάζει το Δεκαπνταύγουστο όπου στην πλατεία του χωριού διοργανώνεται πανηγύρι με μουσική και χορό, ενώ διοργανώνονται εκδηλώσεις και την Καθαρά Δευτέρα όπου προσφέρονται φασολάδα και κρασί.

 

Φωτό: https://gotempi.gr/wp-content/uploads/2017/10/gotempi-rapsani-slider-1.jpg