Ο Πύργος Διρού είναι ένα γραφικό χωριό της Μάνης, γνωστό για τα Σπήλαια Διρού που αποτελούν δημοφιλές αξιοθέατο της περιοχής. Σε κοντινή απόσταση υπάρχουν υπέροχες μικρές παραλίες με λευκά βότσαλα και κρυστάλλινα νερά.
Η ονομασία του χωριού είναι η ίδια από τα μεσαιωνικά χρόνια. Στις 23 Ιουνίου 1826 στο Διρό μεταξύ Τσίμοβας (Αρεόπολη) και Πύργου αποβιβάσθηκαν περισσότεροι από 3.500 στρατιώτες, τους αντιλήφθηκαν κάποιες γυναίκες και με κωδωνοκρουσίες ειδοποίησαν παπάδες, γέρους και παιδιά για την εισβολή. Τότε οι γυναίκες της Μάνης που με τα δρεπάνια του θερισμού τους καθυστέρησαν μέχρι να έρθουν οι άνδρες που μάχονταν στη Βέργα τον κύριο όγκο των δυνάμεων των Αιγυπτίων του Ιμπραήμ. Η επέτειος της Μάχης του Διρού γίνεται κάθε χρόνο στον Πύργο Διρού, αποδίδοντας τιμή στις Μανιάτισσες.
Στον οικισμό του Πύργου, βρίσκεται το τοιχισμένο συγκρότημα και ο πύργος του οπλαρχηγού Σκλαβουνάκου, ένας από τους ψηλότερους και καλύτερα διατηρημένους πύργους της Μάνης που χτίστηκε το 1812. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης ο πύργος χρησιμοποιήθηκε για την άμυνα των κατοίκων, καθώς έχει πολυάριθμες ντουφεκότρυπες και λιγοστά, μικρά τοξωτά παράθυρα για λόγους ασφαλείας. Το συγκρότημα περικλείει έναν εξαώροφο πύργο, λαξευτές πέτρινες γούρνες, ένα οικογενειακό εκκλησάκι με νεκροταφείο και μία μάντρα για τα ζώα. Ο περίβολος, ύψους 5 μέτρων, διαθέτει έναν διάδρομο με πολεμίστρες, ένα πολεμικό κλουβί στη νοτιοδυτική γωνία, καθώς και μία τοξωτή αυλόπορτα πάνω από την οποία υπάρχει ζεματίστρα. Στη βόρεια πλευρά του οχυρού βρίσκεται ένα μεγάλο σπίτι με δίχωρο κατώι και τρίχωρο ανώι. Στην ανατολική πλευρά του περιβόλου δεσπόζει ο εξαώροφος πολεμόπυργος, ύψους 25 μέτρων.
Αξιόλογη είναι η εκκλησία των Ταξιαρχών που χρονολογείται από το δεύτερο μισό του 11ου αιώνα με κάποιες από τις τοιχογραφίες να φαίνονται εν μέρει ακόμα, όπως η μορφή του Παντοκράτορα στον τρούλο. Καλοδιατηρημένη είναι η εκκλησία του Αγίου Ισίδωρου που χρονολογείται από το πρώτο μισό του 15ου αιώνα. Στο κτιστό τέμπλο και στις πλευρές του ναού διατηρούνται ίχνη τοιχογραφιών, ενώ πίσω από τον ναό βρίσκεται μια θολωτή ημιυπόγεια στέρνα.
Τα περίφημα Σπήλαια Διρού, η Βλυχάδα και η Αλεπότρυπα, δημιουργήθηκαν πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια και οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες με τα εντυπωσιακά σχήματα που σήμερα βρίσκονται κάτω από το νερό σχηματίστηκαν όταν η επιφάνεια της θάλασσας βρισκόταν πολύ χαμηλότερα από το σημερινό της επίπεδο. Μέσα στο σπήλαιο έχουν βρεθεί απολιθωμένα οστά πάνθηρα, ύαινας, λιονταριού, ελαφιού, κουναβιού και το μεγαλύτερο κοίτασμα οστών ιπποπόταμων στην Ευρώπη. Κοντά στη φυσική του είσοδο έχουν βρεθεί κεραμικά που υποδηλώνουν την ανθρώπινη παρουσία. Το νερό μέσα στο σπήλαιο είναι υφάλμυρο και η θερμοκρασία του είναι περίπου 14°C, ενώ η θερμοκρασία του αέρα κυμαίνεται από 16 έως 19°C. Σήμερα είναι επισκέψιμο το Σπήλαιο Βλυχάδας σε μια διαδρομή συνολικού μήκους 1.500 μέτρων από τα οποία τα πρώτα 1.200 είναι λιμναία. Στο σπήλαιο της Αλεπότρυπας έχουν βρεθεί σημαντικά ανθρωπολογικά ευρήματα από τη νεολιθική εποχή, πολλά από τα οποία εκτίθενται στο μουσείο που βρίσκεται δίπλα στην είσοδο του σπηλαίου.