O Πρόδρομος βρίσκεται βορειοανατολικά του Αστακού σε υψόμετρο 140 μ., στα όρια του Δήμου Ξηρομέρου, στην κορυφή υψώματος και στην καρδιά του περίφημου βελανιδοδάσους. Στην περιοχή του Προδρόμου, και μέχρι τη Μονή Λιγοβιτσίου, υπήρχαν, κατά τον περιηγητή Πουκεβίλ, οι πιο ψηλές βελανιδιές και το πιο πυκνό δάσος του Ξηρομέρου.
Η πρώτη επίσημη αναφορά στο χωριό έγινε το 1521, οπότε καταγράφεται ότι είχε 32 οικογένειες. Ακολούθησαν κι άλλες καταγραφές με αυξομειώσεις στον πληθυσμό του μέχρι το 1815, λίγα χρόνια πριν την Επανάσταση, όπου είχε μόνο 15 οικογένειες. Στην πιο πρόσφατη απογραφή του 2011 είχε 321 κατοίκους.
Η ονομασία του χωριού οφείλεται στη Μονή του Ιωάννου του Προδρόμου, που χτίστηκε το 1837 (ενώ φέρεται να ιδρύθηκε περί το 750 μ.Χ.) και στις αρχές του 19ου αιώνα είχε 6 μοναχούς. Σήμερα είναι ο ενοριακός ναός του χωριού.
Από το χωριό πέρασαν αρκετοί περιηγητές, μεταξύ των οποίων ο Πουκεβίλ, ο Ληκ και ο Λόρδος Βύρων, κατά το ταξίδι του στην Ελλάδα, το 1809. Το 1809 Άγγλος περιηγητής, συνοδοιπόρος του Βύρωνα, έγραψε ότι το χωριό είχε λίγες καλύβες, ενώ ο Ληκ ανέφερε ότι οι κάτοικοι πλήρωναν το 1/3 της παραγωγής τους στον Σπαή και ζούσαν από την παραγωγή σιταριού και κριθαριού και από το μάζεμα του βελανιδιού.
Στην έναρξη της Επανάστασης του 1821 το χωριό έδωσε εισφορά στον Αγώνα 900 γρόσια και αρκετοί Προδρομίτες πολέμησαν σε διάφορες μάχες. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης πολλοί μικροί οικισμοί του Ξηρομέρου καταστράφηκαν από τις επιδρομές των Τούρκων και οι κάτοικοί τους κατέφυγαν σε μεγαλύτερους οικισμούς, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Πρόδρομος. Το 1844 ο Πρόδρομος μαζί με τη Ρούστα, που κατοικήθηκε πάλι, είχε 386 κατοίκους.
Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έγινε κοντά στον Πρόδρομο η Μάχη της Τσαπουρνιάς (5 Μαΐου 1943), η οποία ήταν πολύ σημαντική για την Αιτωλοακαρνανία γιατί ήταν το πρώτο χτύπημα στον εχθρό στην περιοχή με αποτέλεσμα να φουντώσει η αντίσταση και να ακολουθήσουν κι άλλες μάχες με αποκορύφωμα τη μεγάλη μάχη της Αμφιλοχίας. Μετά τη μάχη ο Πρόδρομος δέχτηκε τα αντίποινα των Ιταλών που έκαψαν ολοσχερώς τα 97 σπίτια του χωριού από τα 150 και μερικώς τα 15.
Οι κάτοικοι του Προδρόμου ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Ανάμεσα στα προϊόντα που καλλιεργούνται είναι τα σιτηρά, το καλαμπόκι και το τριφύλλι. Παλιότερα κύριο γεωργικό προϊόν του χωριού ήταν ο καπνός, ενώ μάζευαν και τα βελανίδια που χρησιμοποιούνταν στη βυρσοδεψία. Με την πάροδο του χρόνου όμως το βελανίδι παρέμεινε αζήτητο λόγω της χρησιμοποίησης πλαστικών υλών.
Στον Πρόδρομο γίνεται πανηγύρι στις 29 Αυγούστου που γιορτάζει ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος.