Το Πόρτο Χέλι είναι παραθαλάσσιος οικισμός στα νότια της Αργολίδας, που απέχει περίπου 85 χιλιόμετρα από το Ναύπλιο και ανήκει στο Δήμο Ερμιονίδας. Είναι χτισμένος γύρω από ένα κλειστό φυσικό λιμάνι και μοιάζει με νησί. Αποτελεί ένα από τα κοσμικότερα παραθεριστικά κέντρα του νομού Αργολίδας κι ένα από τα δημοφιλέστερα θέρετρα της Πελοποννήσου.
Η ονομασία του οφείλεται, σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, σε σταδιακή γλωσσική παραφθορά του ονόματος «Αλιείς» της αρχαίας πόλης που βρισκόταν στη θέση του σημερινού Πορτοχελίου. Η ονομασία Αλιείς παραφθάρθηκε σε Χαλιείς και στη συνέχεια σε Χέλι. Για να διακρίνεται από το κοντινό του χωριό Χέλι (το οποίο σήμερα έχει μετονομαστεί σε Αραχναίο) πήρε και το προσωνύμιο «Πόρτο» επειδή διέθετε λιμάνι.
Η αρχαία πόλη των Αλιέων κατοικήθηκε από την Πρωτοελλαδική περίοδο (3000/ 2800 – 2000 /1800 π.Χ.) και ήκμασε για περίπου εκατό χρόνια, από το 468 έως το 362 π.Χ. Ήταν χτισμένη απέναντι από τον σημερινό οικισμό του Πόρτο Χελίου και ένα μέρος της είναι σήμερα καταποντισμένο. Η Ακρόπολή της βρισκόταν στην κορυφή του λόφου, στη θέση Καστράκι (Μπιζάνι). Αποτελούσε ένα από τα τρία λιμάνια της Ερμιονίδας και οι κάτοικοί της ασχολούνταν με το ψάρεμα, την καλλιέργεια και τη συλλογή κοχυλιών για την εξαγωγή της πανάκριβης πορφύρας. Η πόλη ήταν επίσης γνωστή για το λάδι και το κρασί της .
Η συμμετοχή της πόλης σε αρκετές μάχες κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου, άλλοτε ως σύμμαχος των Σπαρτιατών και άλλοτε των Αθηναίων, είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί αρκετές καταστροφές μέσα στο πέρασμα των χρόνων.
Τον 18ο αιώνα το Πόρτο Χέλι ήταν ένα ασφαλές λιμάνι, ενώ ήδη από τον 17ο αιώνα ήταν καταχωρημένο σε ενετικούς χάρτες. Στις αρχές του 20ού αιώνα οι κάτοικοι ασχολούνταν με την γεωργία και την αλιεία. Τα καράβια προσέγγιζαν τον κόλπο του Πόρτο Χελίου στην αρχή ιστιοφόρα και μετά ατμόπλοια όπου και προμηθευόντουσαν καύσιμη ύλη από τις πευκόφυτες περιοχές. Σιγά σιγά όμως άρχισαν να χρησιμοποιούν περισσότερο το λιμάνι της Ερμιόνης λόγω και της μικρότερης απόστασης που έπρεπε να διανύσουν.
Από τη δεκαετία του 1960 το Πόρτο Χέλι έγινε πόλος έλξης για διακοπές. Σταδιακά άρχισαν να χτίζονται θερινές κατοικίες και αργότερα πολυτελή ξενοδοχεία για να φιλοξενήσουν τους τουρίστες που το επισκέπτονταν. Η φήμη του οφείλεται στις πευκόφυτες εκτάσεις που το περιβάλλουν και στις πεντακάθαρες ακτές του που συνθέτουν έναν μοναδικό τόπο διακοπών.
Εκτός από τις παραλίες με τα πεντακάθαρα νερά και τις περιοχές με το σπάνιο φυσικό κάλλος, το Πόρτο Χέλι και η γύρω περιοχή δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να δει από κοντά και μια σειρά από αξιοθέατα που αξίζουν την προσοχή του. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα ερείπια της αρχαίας πόλης των Αλιέων, ακριβώς απέναντι από τον οικισμό του Πόρτο Χελίου, η περιοχή Κοιλάδα στην οποία βρίσκεται το σπήλαιο Φράγχθι, ένα από τα σπουδαιότερα σπήλαια στην Ευρώπη καθώς σε αυτό βρέθηκε ο αρχαιότερος στον ελληνικό χώρο ανθρώπινος σκελετός, ηλικίας 10.000 – 80.000 ετών, εκκλησίες και μοναστήρια, το φαράγγι Καταφύκι, το χωριό των Διδύμων με το ομώνυμο σπήλαιο, η Κόστα και ο Άγιος Αιμιλιανός με τις πανέμορφες παραλίες τους.
Στο Πόρτο Χέλι λαμβάνουν χώρα πολλές εκδηλώσεις με σημαντικότερες το Πορτοχελιώτικο Καρναβάλι με την έναρξη του Τριωδίου, το κάψιμο του Ιούδα την Κυριακή του Πάσχα και το Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι. Κάθε 2 χρόνια, τον Ιούλιο, διοργανώνεται η Ναυτική Εβδομάδα με αγώνες ιστιοπλοΐας, ιστιοσανίδας, σκι και πόλο.