Η Πλατανιά είναι χωριό του Δήμου Παρανεστίου, χτισμένος σε καταπράσινη πλαγιά στα όρη της Λεκάνης. Απέχει 25 χιλιόμετρα από την πόλη της Δράμας και κατά την απογραφή του 2011 είχε 464 κατοίκους.
Στην περιοχή του χωριού, στη θέση «Ακρόπολη» έχουν ανακαλυφθεί ευρήματα που αποδεικνύουν την κατοίκηση από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τη Βυζαντινή εποχή. Οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως τείχη και ενδιάμεσους οχυρωματικούς περιβόλους για την οργάνωση και προστασία της ακρόπολης. Επίσης, πρόσφατα αποκαλύφθηκε τμήμα αγωγού ύδρευσης της Ρωμαϊκής εποχής.
Η Πλατανιά στα τέλη του 19ου αιώνα ανήκε στον καζά της Δράμας και μέχρι το 1900 φέρεται να είχε περίπου 900 κατοίκους, όλους Τούρκους. Προσαρτήθηκε στην Ελλάδα μετά τον Δεύτερο Βαλκανικό Πόλεμο και εγκαταστάθηκαν εκεί Ηπειρώτες που είχαν έρθει από το Κιουζλούκιοϊ πριν και μετά την απελευθέρωση της Δράμας το 1913. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή έφτασαν εκεί πρόσφυγες, ενώ όλοι οι Τούρκοι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό. Περίπου δύο χρόνια αργότερα προστέθηκαν κάτοικοι από τον Πόντο και τη Θράκη.
Από την Πλατανιά περνούσε η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης – Κωνσταντινουπόλεως και υπήρχε ένας όμορφος σταθμός που παρέμεινε πολλά χρόνια εγκαταλειμμένος και πριν από λίγα χρόνια έπιασε φωτιά.
Η κεντρική εκκλησία της Πλατανιάς είναι η Ζωοδόχος Πηγή που στέκει επιβλητική κοντά στην πλατεία με τα δύο καμπαναριά της και τον τρούλο. Σε όμορφη τοποθεσία με πανύψηλα πλατάνια και βρύσες με τρεχούμενα νερά βρίσκεται το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη που εορτάζει, στις 29 Αυγούστου, την ημέρα Αποκεφάλισης του Ιωάννου του Προδρόμου.