Το Πεταλίδι αποτελεί ένα από τα δημοφιλή τουριστικά θέρετρα της Μεσσηνίας. Είναι χτισμένο στη θέση όπου βρισκόταν η αρχαία Αίπεια, μια από τις επτά Μεσσηνιακές πόλεις που παραχωρούσε ο Αγαμέμνονας στον Αχιλλέα ως προίκα για τον γάμο με την κόρη του, την Ιφιγένεια. Απέχει 13 χιλιόμετρα από τη Μεσσήνη και 18 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα και αριθμεί περίπου 1.000 κατοίκους.
Το Πεταλίδι οφείλει πιθανότατα το όνομά του στο πεταλοειδές σχήμα της ακτής του. Ο σύγχρονος οικισμός δημιουργήθηκε το 1830 με διάταγμα του Ιωάννη Καποδίστρια που παραχωρούσε την περιοχή του Πεταλιδίου ‒η οποία ανήκε στις εθνικές γαίες‒ στον Μανιάτη Νικόλαο Πιεράκο-Μαυρομιχάλη ως ανταμοιβή για τις υπηρεσίες του κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Αμέσως μετά εγκαταστάθηκαν στον οικισμό αρκετοί Μανιάτες και μέχρι σήμερα συναντώνται αρκετά Μανιάτικα επώνυμα. Η οργανωμένη ανέγερση του οικισμού ξεκίνησε το 1838 με σχέδια των Βαυαρών μηχανικών Κόλμαν και Στράους, ενώ ήδη από το 1836 είχαν κτιστεί 120 περίπου οικίες. Τότε, μάλιστα, επισκέφτηκε το Πεταλίδι και το βασιλικό ζεύγος, Όθων και Αμαλία.
Αξιόλογο θρησκευτικό μνημείο είναι ο ναός της Παναγίας που χτίστηκε το 1835 και φιλοξενεί τρία ιερά κειμήλια: την εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής, την επονομαζόμενη Πεταλιδιώτισσα, ένα ιερό Αντιμνήσιο που χρονολογείται από το 1837 και τεμάχιο του ιερού λειψάνου του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου.
Σημεία ενδιαφέροντος στο Πεταλίδι αποτελούν επίσης η Βρύση του Ψεύτη που βρίσκεται στην ακρογιαλιά, η υπαίθρια αρχαιολογική συλλογή με ευρήματα από την αρχαία Κορώνη και το ανάκτορο των Νιχωρίων με ευρήματα της Πρωτοελλαδικής, της Μεσοελλαδικής και της Μυκηναϊκής εποχής.
Η παραλία έχει άμμο με βότσαλο και περιβάλλεται από πεζοδρόμιο, ενώ διαθέτη και μικρή προβλήτα. Κατά μήκος της ακτής υπάρχουν ταβέρνες και καφετέριες, καθώς και αρκετά δέντρα που παρέχουν φυσική σκιά.
Φωτό: https://messinia.mobi/