Ο Περδίκκας είναι χωριό της επαρχίας Εορδαίας που βρίσκεται σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από την Πτολεμαΐδα, στα σύνορα με τον νομό Φλώρινας. Κοντά στον οικισμό έχει κατασκευαστεί φράγμα και έχει δημιουργηθεί μια τεχνητή λίμνη, έργα που έγιναν κατά την περίοδο 1962-1964 από τη Γερμανική κυβέρνηση με χρήματα των πολεμικών αποζημιώσεων. Ο χείμαρρος του Περδίκκα πηγάζει από το Άσκιο και καταλήγει στον Εορδαϊκό ποταμό που χύνεται στη Βεγορίτιδα.
Η περιοχή κατοικείται από την παλαιολιθική εποχή και μάλιστα δίπλα στο χωριό έχει βρεθεί σκελετός αρχανθρώπου και ελέφαντα 3 εκατομμυρίων ετών. Το απολίθωμα του προϊστορικού ελέφαντα είναι το πιο καλοδιατηρημένο που έχει βρεθεί στην Ευρώπη και εκτίθεται στο Ανθρωπολογικό Μουσείο Περδίκκα.
Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τον Περδίκκα υπάρχουν ερείπια αρχαίου οικισμού του 1ου αιώνα μ.Χ., γνωστού ως «Άσπρη Πολιτεία». Η μετεγκατάσταση στη σημερινή θέση του χωριού έγινε πιθανότατα λόγω κάποιου λιμού.
Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας το χωριό ονομαζόταν Ναλμπάν Κιόϊ ή Ναλπάνκι, δηλαδή χωριό πεταλωτών. Εκείνη την εποχή πολλοί Έλληνες κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό και κατέφυγαν σε ορεινότερους οικισμούς. Ο Τούρκος περιηγητής Ελβιγιά Τσελεμπή που επισκέφτηκε το χωριό γύρω στο 1600 αναφέρει ότι είχε 150 κατοικίες, τζαμί, λουτρό και χάνι.
Την περίοδο του Α’ Βαλκανικού πολέμου, στις 16 Οκτωβρίου 1912, έγινε κοντά στο χωριό μάχη, γνωστή ως μάχη του Ναμπάνκιοϊ, όπου συμμετείχαν και αρκετοί κάτοικοι. Στη μνήμη των 5 αξιωματικών και των 51 οπλιτών του ελληνικού στρατού που σκοτώθηκαν στη μάχη έχει στηθεί μνημείο.
Οι μουσουλμάνοι κάτοικοι αποχώρησαν μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης και στη θέση τους ήρθαν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο. Η σημερινή ονομασία του χωριό δόθηκε το 1928 προς τιμήν του Μακεδόνα επίγονου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Περδίκκα.
Ο Περδίκκας έχει 1.500 περίπου κατοίκους και πολλοί από αυτούς απασχολούνται στα ορυχεία και τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΗ.
Κάθε χρόνο διοργανώνονται στο χωριό τα Περδίκκεια που αποτελούν τη μεγαλύτερη πολιτιστική και αθλητική εκδήλωση της Δυτικής Μακεδονίας.
Φωτό: Τεχνητή λίμνη Περδίκκα (https://e-ptolemeos.gr/)