Το Παρθένι είναι χτισμένο στους πρόποδες του όρους Παρθένιον της Αρκαδίας σε υψόμετρο 850 μέτρων και μπροστά του απλώνεται ο ομώνυμος κάμπος. Βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Αργολίδα και στον δρόμο που ενώνει την Τρίπολη με το Άργος. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και κυρίως με την αμπελλοκαλλιέργεια και το χωριό είναι γνωστό για τα πολύ καλά κρασιά του, ενώ παράγονται επίσης κεράσια και μήλα.
Το Παρθένι έχει όμορφα πετρόχτιστα σπίτια και μια όμορφη πλατεία με αιωνόβια πλατάνια. Στην πλατεία δεσπόζει το παλιό σχολείο που σήμερα λειτουργεί ως πνευματικό κέντρο. Αξιοθέατα του χωριού είναι η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και το Λαογραφικό μουσείο με αντικείμενα από την καθημερινή ζωή των παλιότερων χρόνων, όπως υφαντά, κεντήματα, αγροτικά εργαλεία, κοσμήματα, ενδυμασίες και διακοσμητικά αντικείμενα του σπιτιού, καθώς και έγγραφα σχετικά με την παράδοση και την ιστορία της περιοχής. Ιδιαίτερα γραφικός είναι ο σιδηροδρομικός σταθμός που χτίστηκε το 1893 από Ναπολιτάνους μηχανικούς και εργάτες. Μαζί με το τούνελ και τις περίφημες γέφυρες βρίσκεται μέχρι σήμερα σε άριστη κατάσταση και «ταξιδεύει» τον επισκέπτη σε άλλες εποχές.
Μέσα στον κάμπο, περικυκλωμένο από αγριολούλουδα, βρίσκεται το ερημωμένο ξωκκλήσι των Αγίων Θεοδώρων. Πολύ κοντά στο Παρθένι είναι το ύψωμα Μουχλί, ένα παρακλάδι του βουνού Παρθενίου, όπου τη βυζαντινή περίοδο υπήρχε φρούριο και πόλη. Εκεί σώζονται και τα ερείπια της εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, γνωστής ως Παναγίας του Μουχλίου (Μουχλιώτισσα) που χρονολογείται από το 1281.
Στο Παρθένι βρίσκονται δύο από τις τρεις καταβόθρες του Παρθενίου όρους, το φυσικό αντιπλημμυρικό έργο του Παρθενιώτικου κάμπου και της ευρύτερης περιοχής της Αρκαδίας, η σπηλιά και η πηγή Πινίκοβη ή Μπινίκοβη στους ανατολικούς πρόποδες του Παρθενίου.
Φωτό: http://arcadia.ceid.upatras.gr/arkadia/photos/places/partheni/partheni33.jpg