H Παραβόλα είναι χτισμένη σε υψόμετρο 90 μέτρων στη βόρεια πλευρά της λίμνης Τριχωνίδας, κοντά στους πρόποδες του Παναιτωλικού όρους. Απέχει 10 χιλιόμετρα από το Αγρίνιο και κατά την απογραφή του 2011 είχε πληθυσμό 1.718 κατοίκων, οι οποίοι στην πλειονότητά τους έχουν ως κύρια απασχόληση τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Στον λόφο Παλιόκαστρο, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, σώζονται τα ερείπια του αρχαίου αιτωλικού κάστρου Βουκάτιον με στοιχεία από τη Ελληνιστική, τη Βυζαντινή και την Οθωμανική περίοδο. Συγκεκριμένα, σώζονται τμήματα των τειχών του 4ου αιώνα π.Χ., ημικυκλικοί και τετράγωνοι πύργοι των βυζαντινών χρόνων και χαλάσματα τουρκικού οχυρού. Στη βυζαντινή εποχή χρονολογείται και ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου ή Παναγίας του Κάστρου που αποτελείται από μια στενόμακρη αίθουσα με μεγάλη ημικυκλική αψίδα στην ανατολική της πλευρά.
Ξεχωριστό έθιμο της Παραβόλας είναι ο χαλκουνοπόλεμος της Λαμπρής που οι ρίζες του βρίσκονται στην εποχή της Τουρκοκρατίας. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, πολύ πριν την Επανάσταση του 1821, όταν ακόμη λειτουργούσε το μοναστήρι της Θεοτόκου στο Παλιόκαστρο, οι καλόγεροι μαζί με ξωμάχους κατέβαιναν στο Χοροστάσι και έβαζαν πρώτοι φωτιά στα χαλκούνια για να φοβερίζουν τους Τούρκους, ενώ έκαιγαν και ομοίωμα του Ιούδα. Τα χαλκούνια είναι αυτοσχέδιες εκρηκτικές κατασκευές που αποτελούνταν από έναν μεγάλο κύλινδρο γεμάτο με ένα μείγμα μπαρουτιού και ένα φιτίλι στο άκρο.