To Παρανέστι είναι ένα πανέμορφο χωριό του νομού Δράμας, χτισμένο μέσα σε καταπράσινο περιβάλλον με σπάνια βλάστηση και πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Το όνομά του το οφείλει στη θέση του δίπλα στον ποταμό Νέστο και προέρχεται από την αρχαιοελληνική έκφραση «παρά τω Νέστω». Βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από τη Δράμα και έχει 625 κατοίκους (απογραφή 2011).
Κατά την αρχαιότητα στην περιοχή του Παρανεστίου κατοικούσαν πολλές Θρακικές φυλές, ενώ αργότερα την κατέκτησαν οι Μακεδόνες και στη συνέχεια οι Ρωμαίοι. Στην ευρύτερη περιοχή έχουν αποκαλυφθεί διάφορα ευρήματα αυτών των περιόδων, όπως τάφοι με πλούσια κτερίσματα και ίχνη οικιστικών εγκαταστάσεων. Το 1373 κατακτήθηκε από τον Χατζή Εβρενό και στη μακρά περίοδο της Οθωμανοκρατίας, ο ελληνικός πληθυσμός μειώθηκε πολύ, χωρίς όμως να εξαφανιστεί. Η πλειονότητα των κατοίκων ήταν Τούρκοι που είχαν μεταφερθεί από το Ικόνιο και τα Άδανα. Τον 19ο αιώνα ο ελληνικός πληθυσμός της περιοχής ενισχύθηκε με την εγκατάσταση Ηπειρωτών από την Κόνιτσα και τα Ιωάννινα. Οι Παρανεστιώτες συμμετείχαν στον Μακεδονικό Αγώνα ενάντια στους Βούλγαρους«προσφέροντας» πολλούς αγωνιστές. Τον 20ό αιώνα προστέθηκαν στους κατοίκους του Παρανεστίου πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη, τον Πόντο, τη δυτική Καππαδοκία και τα παράλια της Μικράς Ασίας.
Το Παρανέστι που η φύση του έχει χαρίσει απλόχερα μια σπάνια ομορφιά, περιβάλλεται από ρέματα και παραποτάμους του Νέστου με παλιές τοξωτές γέφυρες, υπέροχους καταρράκτες, διάσπαρτα ερείπια και εκκλησάκια που μαρτυρούν την ιστορία του μέσα στους αιώνες. Το φυσικό περιβάλλον της Ροδόπης και της κοιλάδας του Νέστου παρουσιάζεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Παρανεστίου μαζί με στοιχεία για την πανίδα, τα πετρώματα και τη δομή των φυσικών οικοσυστημάτων της περιοχής.
Ξεχωριστό αξιοθέατο του χωριού αποτελεί ο σιδηροδρομικός σταθμός που λειτουργεί από το 1900 και έχει χαρακτηριστεί μνημείο για το κέλυφος του επιβατικού σταθμού, το μηχανοστάσιο, τον υδατόπουργο και το κέλυφος της κατοικίας του εργοδηγού που είναι κτίσματα του τέλους του 19ου αιώνα.