Μενού Κλείσιμο

Νικόπολη Πρέβεζας

Ο οικισμός της Νικόπολης είναι κτισμένος στους πρόποδες του ομώνυμου λόφου της Νικόπολης  εντός του γεωγραφικού χώρου της Αρχαίας Νικόπολης και απέχει περίπου 8 χλμ. από την Πρέβεζα. Το χωριό έχει νοτιοδυτικό προσανατολισμό και στις πλάτες του έχει το άλσος της Νικόπολης, το οποίο οι αρχαίοι συγγραφείς αναφέρουν ως το εν άλσει προάστειον. Σήμερα υπάγεται στον Δήμο Πρέβεζας και κατά την απογραφή του 2011 είχε 309 κατοίκους.

Το σημερινό χωριό που παλιότερα ονομαζόταν Σμυρτούλα είναι σχετικά νέο. Στις αρχές του εικοστού αιώνα είχε ελάχιστους κατοίκους, κυρίως κτηνοτρόφους. Κατοικήθηκε προπολεμικά και μεταπολεμικά κυρίως από βλάχους Συρρακιώτες και από Μικρασιάτες πρόσφυγες.

Η αρχαία Νικόπολη, η πόλη της Νίκης, ιδρύθηκε το 31 π.Χ. από τον Οκταβιανό Αύγουστο προς τιμή της νίκης του επί του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας στη ναυμαχία του Ακτίου. Η πόλη αναπτύχθηκε και άκμασε τόσο στα Ρωμαϊκά Χρόνια, όπου αριθμούσε περί τους 300.000 κατοίκους αλλά και αργότερα κατά τη Παλαιοχριστιανική περίοδο. Ο αρχαιολογικός χώρος εκτείνεται από το Ιόνιο μέχρι τον Αμβρακικό και τα σωζόμενα μνημεία βρίσκονται διάσπαρτα σε μια έκταση περίπου 1500 στρεμμάτων.

Τα σημαντικότερα από τα μνημεία της Νικόπολης είναι τμήματα των πλινθόκτιστων Αρχαίων Τειχών που έχουν περίμετρο μεγαλύτερη των 5 χλμ., το Αρχαίο Θέατρο που κατασκευάστηκε στις αρχές του 1ου αιώνα μ.Χ. και λειτουργούσε κυρίως κατά τη διάρκεια των Νέων Ακτίων, αγώνων που είχαν θρησκευτικό χαρακτήρα και τελούνταν προς τιμήν του Απόλλωνα, και το  Ρωμαϊκό Ωδείο που βρισκόταν στο κέντρο της αρχαίας πόλης και φιλοξενούσε θεατρικές παραστάσεις, λογοτεχνικούς και φιλολογικούς αγώνες κατά τη διάρκεια των Νέων Ακτίων. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το Νυμφαίο που χτίστηκε τον 3ο αι. μ.Χ. και αποτελείται από δύο πλινθόκτιστα κτήρια τα οποία κάλυπταν μεγάλες υδατοδεξαμενές, οι οποίες τροφοδοτούσαν την πόλη με νερό. Στο εσωτερικό των κτιρίων βρίσκεται σειρά από μαρμάρινες κόγχες στις οποίες ήταν τοποθετημένα μαρμάρινα αγάλματα που είχαν σχέση με το νερό και τη φύση. Άλλο σημαντικό δημόσιο κτίριο που έχει διασωθεί είναι οι Θέρμες που χρησιμοποιούσαν οι αθλητές που λάμβαναν μέρος στα Νέα Άκτια και ήταν χτισμένο στα βόρεια της αρχαίας πόλης σε ένα άλσος που θεωρούνταν ιερό λόγω της γειτνίασής του με το ιερό του Απόλλωνος. Εντυπωσιακό είναι το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο που καλύπτει μια απόσταση 50 χλμ στο βόρειο άκρο της κοιλάδας του Λούρου.

Εκτός από τον αρχαιολογικό χώρο, λειτουργεί και το Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης με πλήθος εκθεμάτων που αποκαλύπτουν την ιστορία της πόλης από την ίδρυσή της μέχρι τις αρχαιολογικές ανασκαφές των αρχών του 20ού αιώνα.

 

 

Φωτό: Το Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης (http://odysseus.culture.gr/h/3/gh3530.jsp?obj_id=2575)