Ένα χωριό που μοιάζει να βγήκε από τις σελίδες κάποιου παραμυθιού, το πανέμορφο Νεραϊδοχώρι ξεπροβάλλει στις καταπράσινες πλαγιές του Κόζιακα, ανάμεσα στα βουνά Μαρώσα και Νεράιδα. Σπίτια με κόκκινες στέγες, παλιές εκκλησίες και πέτρινες βρύσες με τρεχούμενο νερό συνθέτουν ένα τοπίο εντυπωσιακό, ειδικά τον χειμώνα που το χωριό «φοράει» τα λευκά του. Σε απόσταση 44 χιλιομέτρων από την Καλαμπάκα και 10 χιλιόμετρων από το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου αποτελεί κυρίως χειμερινό τουριστικό προορισμό, αν και είναι πανέμορφος φυσιολατρικός προορισμός όλο τον χρόνο.
Το παλιό όνομα του χωριού ήταν Βετερνίκο από τη σλάβικη λέξη βέτερνικ που σημαίνει το μέρος με τις νεράιδες. Η ονομασία αυτή όπως και η σημερινή συνδέεται με τον θρύλο ότι στην περιοχή ζούσαν νεράιδες, ξωτικά και αερικά που εμφανίζονταν το βράδυ στα δάση γύρω από το χωριό. Ή ίσως με έναν άλλο θρύλο ότι ζούσαν κάποτε στο χωριό δύο όμορφες κοπέλες, η Μάρω και η Νεραϊδούλα, οι οποίες καταδιωκόμενες από κλέφτες που εισέβαλαν στο χωριό, σκαρφάλωσαν η μία στην κορυφή του ενός βουνού και η δεύτερη στην κορυφή του άλλου‧ δεν γύρισαν ποτέ πίσω παρά, σύμφωνα με τις διηγήσεις των γηραιότερων, ακούγονταν οι λυπητερές φωνές τους κάποιες σκοτεινές νύχτες και φαίνονταν οι σκιές τους κάποιες βραδιές φεγγαρόλουστες όταν περιπλανιόνταν στις κορυφές. Γι’ αυτό και οι κορυφές ονομάστηκαν Μαρώσα και Νεράιδα. Για ένα διάστημα, μέχρι το 1978, το χωριό ονομαζόταν Χατζηπέτριο προς τιμήν του οπλαρχηγού της Πίνδου και μέλους της Φιλικής Εταιρείας Χριστόδουλου Χατζηπέτρου που είχε γεννηθεί εκεί.
Κατά το παρελθόν άνθισε στο χωριό το εμπόριο και κυρίως το εμπόριο μαλλιού λόγω του μεγάλου αριθμού κοπαδιών που εκτρέφονταν στην περιοχή.
Αξιοθέατα του Νεραϊδοχωρίου είναι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην πλατεία που χτίστηκε το 1763, η μονή της Αγίας Παρασκευής χτισμένη το 1792 από τον Γούσιο Χατζηπέτρο σε ρυθμό βασιλικής με τρούλο και το διπλανό εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος χτισμένο πιθανότατα πριν από το 1792, το πετρόκτιστο γεφύρι του Χατζηπέτρου που βρίσκεται μέσα σε ένα πυκνό ελατόδασος και το σπήλαιο στη θέση Καζάνια με τους σταλακτίτες, τους σταλαγμίτες και τον υπόγειο καταρράκτη.
Στο Νεραϊδοχώρι γίνεται μεγάλο τριήμερο πανηγύρι στη γιορτή της Αγίας Παρασκευής 26-28 Ιουλίου, ενώ κάθε καλοκαίρι, όταν ο αριθμός των κατοίκων πολλαπλασιάζεται με την επιστροφή των «ξενιτεμένων» και των επισκεπτών, διοργανώνονται αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Φωτό: https://madeintrikala.gr/