H Νέα Σαμψούντα είναι ένα ποντιακό χωριό που δημιουργήθηκε το 1922 με την εγκατάσταση προσφύγων από την περιοχή της Σαμψούντας. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 28 μέτρων στην εύφορη κοιλάδα της Λάμαρης, κοντά στις εκβολές του ποταμού Λούρου. Κατά την απογραφή του 2011 αριθμούσε 631 κατοίκους, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν ως κύρια ενασχόλησή τους τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Η Σαμψούντα, η κοιτίδα του χωριού, υπήρξε η σημαντικότερη πόλη του Πόντου μετά την Τραπεζούντα. Το όνομά της προέρχεται από την παραφθορά της φράσης «εις Αμισόν» της αποικίας που ίδρυσαν οι Ίωνες κάτοικοι της Μιλήτου. Η ανάπτυξη της Σαμψούντας διακόπηκε στις αρχές του 20ού αιώνα από τους Νεότουρκους οι οποίοι σχεδίασαν και εφάρμοσαν την εξόντωση του ελληνικού στοιχείου του Πόντου με τη δημιουργία ταγμάτων εργασίας, εκτελέσεις επιφανών Ποντίων, απαγχονισμούς και εκτοπίσεις των κατοίκων μέχρι τον οριστικό ξεριζωμό τους το 1922.
Οι κάτοικοι της Νέας Σαμψούντας διατηρούν μέχρι σήμερα τα ήθη και τα έθιμά τους, τις πολιτιστικές καταβολές τους και το γλωσσικό τους ιδίωμα. Ένα από τα έθιμα που αναβιώνουν κάθε χρόνο στο χωριό είναι οι αβγομαχίες κατά τις ημέρες του Πάσχα. Άλλες ξεχωριστές εκδηλώσεις είναι το τσάι που διοργανώνει ο Σύλλογος Γυναικών, το Καρναβάλι και οι τριήμερες εκδηλώσεις του Συλλόγου «Αμισός».
Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής της Νέας Σαμψούντας είναι η Ιερά Μονή Κοζύλης, μονόκλιτη βασιλική με τρούλο, που ιδρύθηκε το 774 και έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Το καθολικό της Μονής είναι το μοναδικό κατάλοιπο της ομώνυμης μεσαιωνικής πόλης και επισκοπής, ενώ σώζονται ελάχιστα υπολείμματα αγιογραφιών στον κυρίως ναό και ερείπια χριστιανικού βαπτιστηρίου. Αξιόλογο θρησκευτικό μνημείο είναι και ο Ναός του Αγίου Παύλου στη θέση Λιθάρι, κοντά στην αρχαία Νικόπολη, όπου, σύμφωνα με την παράδοση, κάθισε πάνω σε ένα λιθάρι ο Απόστολος Παύλος και μίλησε για τον Χριστό, κατευθυνόμενος προς τη Νικόπολη. Στη γιορτή του Αποστόλου Παύλου, στις 29 Ιουνίου, ο ναός προσελκύει προσκυνητές από όλη την Ήπειρο.