Το Μούρεσι είναι ένα από τα αρχαιότερα χωριά του Πηλίου, χτισμένο σε μια πλαγιά σε υψόμετρο 370 μέτρων. Βρίσκεται πάνω από το λιμανάκι της Νταμούχαρης και την εκπληκτική ακρογιαλιά του Παπα-Νερό και έχει θέα τη Χαλκιδική και την ανατολή του ήλιου πίσω από το βουνό Άθως.
Σχετικά με την προέλευση του ονόματός του έχουν διατυπωθεί πολλές εκδοχές. Μία εκδοχή αναφέρει ότι οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού ήρθαν από τις Μύρες της Μικράς Ασίας, μία άλλη ότι προέρχεται από το λατινικό Bourtz που σημαίνει κάστρο, καθώς υπάρχουν ερείπια ενετικού κάστρου στον όρμο της Νταμούχαρης, μια τρίτη ότι προέρχεται από τις μουριές, που υπήρχαν σε αφθονία στην περιοχή, αφού οι κάτοικοι ασχολούνταν επαγγελματικά με τη σηροτροφία. Τέλος υπάρχει και η εκδοχή που συνδέει το τοπωνύμιο με τη Σλάβικη λέξη mours, που σημαίνει βρίσκω γόνιμο μέρος, φωλιάζω.
Η ανακάλυψη αρχαϊκής ληκύθου στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, όπου σήμερα βρίσκεται ο ομώνυμος ναός και το νεκροταφείο, μαρτυρούν ότι το Μούρεσι πρέπει να είχε κατοικηθεί από την αρχαιότητα. Κατά τη μεσαιωνική περίοδο το λιμάνι της Νταμούχαρης θεωρούνταν το μοναδικό ασφαλές λιμάνι της περιοχής, γεγονός που επιβεβαιώνει και η ύπαρξη του κάστρου. Γύρω στα 1600 οι ντόπιοι φαίνεται ότι δημιούργησαν οικισμούς σε μεγαλύτερα υψόμετρα για να αποφύγουν τις επιδρομές των πειρατών.
Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας το Μούρεσι ήταν ζιαμέτ, δηλαδή μεγάλο τιμάριο και είχε παραχωρηθεί στις αρχές του 17ου αιώνα στον Χατζή Μουσταφά Αγά, διοικητή της Κωνσταντινούπολης. Το 1668 ο Σουλτάνος Μεχμέτ Δ’ παραχώρησε το Μούρεσι και τα περισσότερα χωριά του Πηλίου στη μητέρα του και απαγόρευσε την εγκατάσταση των Τούρκων σε αυτά, καθώς τα χαρακτήρισε ως «βακούφια».
Το Μούρεσι έχει μεγάλα αρχοντικά και μονοκατοικίες από πέτρα, διάσπαρτες σε μια καταπράσινη εξοχή. Στην πλακοστρωμένη κεντρική πλατεία του χωριού που καλύπτεται από τεράστιες φλαμουριές δεσπόζει η υπέροχη εκκλησία της Αγίας Τριάδας, η οποία ανακαινίσθηκε το 1776 από Ηπειρώτες τεχνίτες. Στην Αγία Τριάδα διασώζεται ένα εξαίρετο ξυλόγλυπτο τέμπλο και φυλάσσονται τα οστά των Τριών Ιεραρχών. Από αυτό το σημείο μπορεί κανείς να θαυμάσει υπέροχη θέα που συνδυάζει το ειδυλλιακό τοπίο του βουνού και της θάλασσας, καθώς φαίνονται τα χωριά Κισσός, Άγιος Δημήτριος, Άγιος Ιωάννης, ακόμα και η Χαλκιδική. Στην κάτω πλευρά της πλατείας υπάρχει ένας χώρος αναψυχής για τα παιδιά με μεγάλα πεύκα και το μνημείο ηρώων κι εκεί λαμβάνουν χώρα οι σχολικές εκδηλώσεις κατά τις εθνικές επετείους. Στη πλατεία επίσης υπάρχει μια εξαίσια μαρμάρινη κρήνη.
Στο χωριό, κοντά στον λόφο Τσούκα, βρίσκεται το σπήλαιο των Κενταύρων, μεγάλου βάθους, με σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Ο λόφος Τσούκα βρίσκεται πάνω από τον παραλιακό οικισμό της Νταμούχαρης, με απεριόριστη θέα σε βουνό και θάλασσα, κι εκεί γίνονται κατά τους θερινούς μήνες διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μουρεσιωτών.
Στην πλατεία του χωριού διοργανώνεται κάθε χρόνο η Γιορτή Τσίπουρου καθώς και λαϊκά πανηγύρια αφιερωμένα στις εκκλησίες και στα εξωκλήσια του χωριού, όπως το πανηγύρι κατά την θρησκευτική εορτή του Αγίου Πνεύματος, του Αγίου Παντελεήμονος, της Αγίου Φανουρίου και του Σταυρού.
Οι πιο κοντινές παραλίες είναι της Νταμούχαρης, του Παπα-Νερό και η Πλάκα. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται επίσης ο Άγιος Ιωάννης Πηλίου, η Τσαγκαράδα και το Χορευτό.
Φωτό: https://www.visit-pilio.gr/pilio/photo-mouresi-piliou/