Οι Μηλιές είναι χτισμένες σε υψόμετρο 522 μέτρων κάτω από το δάσος της Φολόης και σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από την Αρχαία Ολυμπία. Οι κάτοικοί του (112 κατά την απογραφή του 2011) ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Η ιστορία του χωριού ξεκινά γύρω στο 1700 με τους πρώτους κατοίκους να μένουν στη θέση Μόλα. Από εκεί πιθανολογείται ότι προέρχεται και η ονομασία του χωριού, καθώς η λέξη μόλα στα αλβανικά σημαίνει μηλιά.
Στα χρόνια της Επανάστασης οι Μηλιώτης συμμετείχαν ενεργά στον Αγώνα, έχοντας σημαντικό ρόλο τον Ιούνιο του 1821 στη Μάχη του Πούσι ανάμεσα σε Έλληνες και Τουρκαλβανούς. Επίσης, στην περιοχή λειτουργούσαν μπαρουτόμυλοι που τροφοδοτούσαν με μπαρούτι τους αγωνιστές των γύρω χωριών για να αντισταθούν στους Τούρκους. Λέγεται ότι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης περνούσε από τον δρόμο δίπλα στον ποταμό Ενιπέα κατά τις μετακινήσεις του προς τη Ζάκυνθο, όπου συναντιόταν με προύχοντες και καπεταναίους τη ορεινής Ηλείας και συζητούσαν για τα θέματα του αγώνα.
Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου προς τιμήν του οποίου γίνεται μεγάλο πανηγύρι κάθε χρόνο στις 8 Μαΐου. Σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το χωριό ρέει ο Ενιπέας ποταμός και στις πηγές του που ονομάζονται από τους ντόπιους Αύρα είναι χτισμένο το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής. Στα ανατολικά του χωριού απλώνεται ο Μηλιώτικος κάμπος που φτάνει μέχρι τα χωριά Λάλα και Αχλαδινή.