Μενού Κλείσιμο

Μεσενικόλας Καρδίτσας

Ο Μεσενικόλας είναι χτισμένος σε μια όμορφη τοποθεσία της Καρδίτσας κοντά στη λίμνη Πλαστήρα. Περιτριγυρίζεται από δάση δρυός και καστανιάς και έχει ωραία θέα ως τον Όλυμπο και το Πήλιο. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιού και τσίπουρου.

Το αρχαίο όνομα του χωριού ήταν Πολίχνα και αποτελούσε ένα από τα οχυρά που περιέβαλλαν την αρχαία Μητρόπολη. Έλεγχε το πέρασμα το οποίο χρησιμοποιούσαν οι Δόλοπες και οι Αθαμάνες για να κάνουν επιδρομές στο θεσσαλικό κάμπο. Το οχυρό καταστράφηκε από τους Φράγκους.

Το σημερινό όνομα του χωριού οφείλεται στον Φράγκο «Μεσιέ Νικολά» ο οποίος εγκαταστάθηκε στην περιοχή, φέρνοντας διάφορες ποικιλίες αμπελιού και ανάμεσά τους αυτή από την οποία παράγεται μέχρι σήμερα το φημισμένο κρασί Μεσενικόλα.

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας το χωριό γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη. Οι κάτοικοι συμμετείχαν σε όλα τα επαναστατικά κινήματα, ενώ από τον Μεσενικόλα ξεκίνησε η Επανάσταση του 1878, η οποία οδήγησε στην απελευθέρωση της Θεσσαλίας το 1881. Σημαντική ήταν και η προσφορά του χωριού στην Αντίσταση.

Στην πλατεία του χωριού με τα αιωνόβια πλατάνια βρίσκεται ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, χτισμένος το 1903-1905. Πιο πέρα είναι οι Βρύσες, μια μικρή πλατεία με 6 βρύσες και πλατάνια, ενώ λίγο πιο κάτω είναι το ξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου.

Στο δρόμο προς Καρδίτσα βρίσκεται η βρύση του Βασαρδάνη και το ξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής, με τοιχογραφίες του 1647, έργο του αγιογράφου ιερομόναχου Σαμουήλ. Κοντά στο χωριό βρίσκεται η Μονή Κορώνης με τοιχογραφίες στο καθολικό της, οι οποίες χρονολογούνται από το 1587.

Στο χωριό λειτουργεί μουσείο Οίνου και Αμπέλου που έχει ως στόχο να μυήσει τους επισκέπτες στην τέχνη του κρασιού και του τσίπουρου.

Κάθε Αύγουστο πραγματοποιείται η Γιορτή Κρασιού, μια από τις καλύτερες διοργανώσεις του είδους σε όλη τη Θεσσαλία, με το ντόπιο κρασί να προσφέρεται δωρεάν. Τις ημέρες της Γιορτής υπάρχει ένα πλούσιο πρόγραμμα  με διάφορες συνοδευτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

 

Φωτό: https://karditsas.blogspot.com/2019/11/blog-post_71.html