Οι Μελιγγοί είναι ορεινό χωριό των Ιωαννίνων χτισμένο σε υψόμετρο 740 μέτρων στους βορειοανατολικούς πρόποδες του όρους Ολύτσικας, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Δωδώνης, σε μια περιοχή με πολλές καρυδιές και οπωροφόρα δέντρα. Απέχει 23 χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων και έχει πληθυσμό περίπου 340 κατοίκων.
Στην περιοχή που βρίσκεται το χωριό πρωτοκατοίκησαν οι Σελλοί, οι πρώτοι Έλληνες, και οι ιερείς του Μαντείου της Δωδώνης. Στη θέση Γούβες έχουν έρθει στο φως οστά ζώων και όστρακα από τη Μέση και Νεότερη Νεολιθική εποχή.
Το σημερινό χωριό εικάζεται ότι είναι η συνέχεια του οικισμού Ελλά, Σελλά ή Σελλιά που βρισκόταν βορειότερα. Η ονομασία Μελιγγοί προέρχεται πιθανόν από τους Μηλιγγούς, το σλαβικό φύλο που εγκαταστάθηκε στην Ήπειρο και τη Νότια Ελλάδα κατά τους 7ο-9ο μ.Χ. αιώνες.
Στην πλακόστρωτη πλατεία του χωριού είναι χτισμένη στη θέση παλιού μοναστηριού η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, η οποία φέρει επιγραφή «6 Μαρτίου 1059». Εκεί βρίσκεται και το κυπαρίσσι, που σύμφωνα με την τοπική παράδοση, στάθηκε και μίλησε στους κατοίκους ο Κοσμάς ο Αιτωλός.
Αξιοθέατα των Μελιγγών είναι το παλιό σχολείο που χτίστηκε το 1872 και στέγασε τη Γιαννοπλάτειο Σχολή Μελιγγών, η οποία ονομάστηκε προς τιμή του ευεργέτη Παναγιώτη Αθανασίου ή Γιαννολάτη και το Λαογραφικό Μουσείο «Αφοί Πέτρου» με εκθέματα που αποτυπώνουν τον τρόπο ζωής και τα έθιμα των κατοίκων παλιότερων εποχών.
Κοντά στο χωριό, στη θέση Ποταμιά, σώζεται ένας παλιός νερόμυλος με το εξοπλισμό του που έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο ως δείγμα τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής και κτίριο ειδικής λειτουργίας, σημαντικό για τη μελέτη της αρχιτεκτονικής.
Ευκαιρία για ηπειρώτικο γλέντι στους Μελιγγούς είναι η Γιορτή Τσίπουρου που διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Αδελφότητα Απανταχού Ευρισκομένων Μελιγγιωτών «Η Θεοτόκος», ενώ κάθε καλοκαίρι φιλοξενούνται στο χωριό διάφορες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.
Φωτό: http://romiazirou.blogspot.com/