To Μαργέλι είναι ένα μικρό ημιορεινό χωριό της Μεσσηνίας με λιγοστούς μόνιμους κατοίκους. Χτισμένο σε υψόμετρο 423 μέτρων, απέχει περίπου 32 χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου πελάγους και υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Πύλου – Νέστορος.
Η περιοχή του χωριού αποτελούσε κατά την αρχαιότητα τμήμα του βασιλείου του Νέστορα, της αρχαίας Πύλου. Ως οικισμός αναφέρεται από την εποχή της Ενετοκρατίας με τις ονομασίες Μαργέλι, Μαριέλι ή «του Μαργέλη». Στα τέλη του 17ου αιώνα ανήκε στην επαρχία της Μεθώνης, μία από τι τέσσερις επαρχίες από τις οποίες απαρτιζόταν η ευρύτερη περιοχή.
Η κύρια ενασχόληση των κατοίκων ήταν παλιότερα η κτηνοτροφία, ενώ σήμερα ασχολούνται με τις αγροτικές εργασίες.
Το Μαργέλι βρίσκεται σε ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον στους πρόποδες του όρους Κουφιέρος και έχει πολλές πηγές νερού, καθώς και πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Αξιοθέατα του χωριού είναι τα παραδοσιακά σπίτια με το παλιό οίκημα του Γεωργίου Μαργέλη να αποτελεί δείγμα λαϊκής ορεινής πελοποννησιακής αρχιτεκτονικής και να έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενο έργο τέχνης. Πρόκειται για ένα διώροφο οίκημα με δύο μεγάλες πέτρινες καμάρες στο ισόγειο, εξωτερική πέτρινη σκάλα για τον πάνω όροφο, πρόσοψη με πελεκητή πέτρα και ξύλινα κουφώματα. Ιστορικά διατηρητέα μνημεία του Μαργελίου είναι επίσης η Ιερά Μονή Γεννήσεως της Θεοτόκου που χρονολογείται στη μεταβυζαντινή εποχή και ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, χτισμένος στις αρχές του 19ου αιώνα.