Μενού Κλείσιμο

Μάνη Έβρου

Η Μάνη είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στη βόρεια όχθη του ποταμού Ερυθροπόταμου, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το Διδυμότειχο. Είναι ένα από τα χωριά των Μάρηδων, της πληθυσμιακής ομάδας που θεωρείται απόγονος των αρχαίων Θρακών με δική τους ενδυμασία, γλωσσικά ιδιώματα, ήθη και έθιμα.

Η ευρύτερη περιοχή στην οποία βρίσκεται η Μάνη ήταν τσιφλίκι ενός μπέη και με τον θάνατό του χωρίστηκε σε 13 χωριά που είναι σήμερα χωριά όπου ζουν οι Μάρηδες. Σε αυτά τα 13 χωριά υπάρχουν ομοιότητες στα ήθη και έθιμα, στη ψυχοσύνθεση και συμπεριφορά των ανθρώπων, στην προφορά, την ενδυμασία και στη μουσική.

Παλιότερα το χωριό ονομαζόταν Κατήκιοι, δηλαδή το χωριό του Κατή, του τοπικού δικαστή. Η σημερινή του ονομασία δόθηκε μετά την απελευθέρωση της Θράκης το 1922 και υπάρχουν δύο εκδοχές για την προέλευσή του. Η πρώτη υποστηρίζει ότι οφείλεται σε ένα πηγάδι που υπάρχει μέχρι σήμερα και λέγεται τ’ Μάν του πγιαδ (του Μάνου το πηγάδι), ενώ η δεύτερη αναφέρει ως «νονό» του χωριού τον τότε Ενωμοτάρχη Αντώνιο Καδισάκο που καταγόταν από τη Μάνη και έδωσε το όνομα της πατρίδας του.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στη Μάνη δεν έζησαν ποτέ τούρκικες οικογένειες, παρά μόνο ελληνικές. Από το χωριό καταγόταν ο Φιλικός Αλέξης Αλεξίδης ο οποίος βρήκε ένα καζάνι με φλουριά θαμμένο στο κτήμα του και με αυτά τα χρήματα έστρωσε με καλντερίμι τους δρόμους του χωριού.

Στη Μάνη λειτουργεί το Μουσείο των Μάρηδων με μια μεγάλη συλλογή εκθεμάτων που αποτυπώνουν τη ζωή στα παλιότερα χρόνια. Τα αντικείμενα που εκτίθενται διατέθηκαν από τους συλλόγους αλλά και τους απλούς πολίτες όλων των χωριών των Μάρηδων. Στη συλλογή περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οικιακά σκεύη, γεωργοκτηνοτροφικά εργαλεία, μεταφορικά μέσα και παραδοσιακές ενδυμασίες.