H Μανάγουλη βρίσκεται στο κέντρο της πεδιάδας του ποταμού Μόρνου, στα δυτικά όρια της Φωκίδας με την Αιτωλοακαρνανία. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Δωρίδος και απέχει 6 χιλιόμετρα από το Ευπάλιο και 6 χιλιόμετρα από την Ναύπακτο. Κύρια ασχολία των 300 περίπου κατοίκων της είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία και η αλιεία.
Το τοπωνύμιο Μανάγουλη προέρχεται από τα συνθετικά μάνα και γούλιασμα που σημαίνει τη λάσπη που κατεβάζει το ποτάμι όταν υπερχειλίζει δημιουργώντας ένα εύφορο και παραγωγικό έδαφος.
Κοντά στη Μανάγουλη εικάζεται ότι βρισκόταν η αρχαία πόλη Ερυθρές, η οποία σύμφωνα με τον Θουκυδίδη είχε 14.000 κατοίκους και αποτελούσε μεγάλο λιμάνι από το οποίο οι Δωριείς πέρασαν στην Πελοπόννησο το 1104 π.Χ. Στις Ερυθρές υπήρχε ναός αφιερωμένος στον θεό Απόλλωνα με άλσος ελαιών, όπου αργότερα οι χριστιανοί έχτισαν ναό αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Το άλσος των ελαιών σώζεται μέχρι σήμερα και η ελιά που βρίσκεται μπροστά στην εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου υπολογίζεται ότι είναι ηλικίας άνω των 2.000 ετών.
Η κεντρική εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη. Το μεγάλο πανηγύρι της Μανάγουλης γίνεται την Παρασκευή του Πάσχα, όταν γιορτάζει το ξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής.
Φωτό: https://doridanews.gr/