Τα Κριεζά είναι χωριό της Νότιας Εύβοιας, χτισμένο στο άκρο εύφορης κοιλάδας, βόρεια της λίμνης Δύστου. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Κύμης – Αλιβερίου και έχει 616 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.
Κατά μία εκδοχή το όνομα του χωριού οφείλεται στην εγκατάσταση Αρβανιτών στην περιοχή. Υπάρχει, ωστόσο, και η η άποψη που θεωρεί ότι προέρχεται από τα νεροπούλια Κρι-Κρι της κοντινής λίμνης Δύστου.
Το χωριό αναφέρεται σε οθωμανικό φορολογικό κατάστιχο του 1474 με το όνομα Krieziya. Σύμφωνα με το κατάστιχο, είχε 20 σπίτια και ανήκε στον ναχιγιέ Κλαδιών, ο οποίος είχε έδρα το Αυλωνάρι.
Βόρεια του οικισμού έχουν βρεθεί οψιδιανός και λεπίδες, οι οποίες υποδεικνύουν την ύπαρξη νεολιθικού οικισμού στην περιοχή. Δυτικά των Κριεζών, εκεί όπου βρίσκεται o ναός της Παναγίας, έχουν βρεθεί λείψανα κτιρίων και όστρακα τα οποία χρονολογούνται από την όψιμη εποχή της Χαλκοκρατίας.
Στα Κριεζά μεγάλωσε ο ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης, Νικόλαος Κριεζώτης. Το πραγματικό του όνομα ήταν Νικόλαος Χαραχλιάνης και ήταν γεννημένος στο Αργυρό. Έλαβε μέρος τον Ιούλιο του 1821 στη μάχη των Βρυσακίων, όπου έδειξε τόση ανδρεία ώστε ανακηρύχτηκε οπλαρχηγός με τριακόσιους στρατιώτες. Πολύ σύντομα έγινε πεντακοσίαρχος και αγωνίστηκε με τους άνδρες του σε όλες τις μάχες της Εύβοιας. Μαζί με τον οπλαρχηγό της Κύμης Βάσο Μαυροβουνιώτη και με τη βοήθεια το οπλαρχηγού Ηλία Μαυρομιχάλη έδωσαν στις 11 Ιανουαρίου 1822 μεγάλη νικηφόρα μάχη στον μύλο Στύρων.
Στα Κριεζά υπήρχε βενετσιάνικο πύργος πάνω σε λόφο, αλλά σήμερα έχουν μείνει μόνο ίχνη του.