Μενού Κλείσιμο

Κρέστενα Ηλείας

 

H Κρέστενα (ή τα Κρέστενα) είναι ένα μεγάλο χωριό της Ηλείας που αποτελεί σταυροδρόμι της οδικής σύνδεσης της περιοχής της Ανδρίτσαινας με τον Πύργο και της Αρχαίας Ολυμπίας με την παραθαλάσσια περιοχή του Καϊάφα, την προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 με τις ιαματικές πηγές. Υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και κατά την απογραφή του 2011 είχε 1.864 κατοίκους.

Η αρχαία ονομασία της Κρέστενας ήταν Σελινούντας, από ένα μικρό ποτάμι που βρίσκεται στην περιοχή. Η σημερινή της ονομασία προέρχεται από την Chrestena ή Christina, η οποία ήταν πριγκίπισσα κατά τη διάρκεια της Βενετοκρατίας ή, σύμφωνα με άλλη εκδοχή, κόρη ενός τοπικού άρχοντα.  Μία άλλη άποψη είναι ότι το τοπωνύμιο αναφέρεται στην Κρέστενα, τη γυναίκα του τοπικού άρχοντα Κρέστου, κατά το πρότυπο του Γιώργαινα, Κώσταινα που συναντάται στην περιοχή προσφωνώντας τις συζύγους με το όνομα του ανδρός τους.

Στην περιοχή είχε εγκατασταθεί γύρω στο 392 π.Χ. ο Αθηναίος ιστορικός Ξενοφώντας γράφοντας ένα μεγάλο μέρους του έργου του. Οι κάτοικοι της περιοχής ήταν οι πρώτοι που έχτισαν ναό προς τιμήν της Ήρας στην Αρχαία Ολυμπία, με την οποία είχαν ιδιαίτερη σχέση.

Πολιούχος της Κρέστενας είναι ο Άγιος Γεώργιος με τον δίκλιτο ναό ρυθμού βασιλικής να βρίσκεται πάνω σε ένα λόφο. Ο ναός χτίστηκε μεταξύ των ετών 1830-1835 και διαθέτει όμορφα διακοσμημένο τέμπλο, ξυλόγλυπτες πύλες, γυναικωνίτη και δεσποτικό θρόνο. Σύμφωνα με την παράδοση, ο αρχικός ναός έγινε από τέσσερα αδέλφια που ήρθαν από τη Σμέρνα, ένα ορεινό χωριό της Ηλείας, φέρνοντας μαζί τους την εικόνα του Αγίου Γεωργίου.

Στην ανατολική πλευρά των Κρεστένων βρίσκεται η βίλα Παπαλέξη, έργο του Τσίλερ, που χτίστηκε το 1891 ως κατοικία του Νίκου Παπαλέξη, βουλευτή Ολυμπίας και αντιπροέδρου της Βουλής με το κόμμα του Χαρίλαου Τρικούπη. Στη δυτική είσοδο της πόλης έχει στηθεί ηρώο, φιλοτεχνημένο από τον γλύπτη Φαληρέα, ενώ όμορφος τόπος για περίπατο είναι το πευκόφυτο δάσος του Σεφερλή.

Από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην Κρέστενα είναι η «Γιορτή της σταφίδας» που κρατά τρεις ημέρες και περιλαμβάνει εκθέσεις, συναυλίες και φολκλορικούς χορούς. Πραγματοποιείται το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου υπό τη φροντίδα του Συλλόγου Φιλοπροόδων Κρεστένων και είναι αφιερωμένη στον αγρότη και στη μαύρη Κο